17. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali, 1-7 Aralık tarihleri arasında İstanbul’daki gösterim merkezlerinde izleyicileriyle buluşacak.
Türkiye’nin ilk belgesel festivali olma özelliğini taşıyan 1001 Belgesel Film Festivali’nin serüveni 1997 yılında İstanbul’da başladı. Medya ve toplumdaki belgesel algısını pekiştirmek ve belgeseli izleyiciyle buluşturmak amaçlarıyla yola çıkan festival, 2000 yılında uluslarası nitelik kazanmıştır. Adını dünyanın 1001 türlü halini anlatmaktan alan festival, Belgesel Sinemacılar Birliği tarafından gerçekleştirilmektedir. Geçtiğimiz yıllarda ‘sistem hatası’, ‘Dar alanlar/daralanlar’ gibi temalar seçen festivalin bu seneki teması ise “acil çıkış”. Festivalde en başından beri yarışma bölümü olmamakla beraber, başvuran tüm filmler toplu izleme grupları tarafından incelenip, titiz bir şekilde seçilerek gösterime sunulmaktadır.
Festivalde gösterilecek filmler her sene renklerle ifade edilen bölümler altında gruplandırılmıştır. Siyah bölümde; savaş, zorbalık ve toplumsal bunalımla ilgili hikayeler anlatırken, kırmızı bölümde işçi ve emeğin sinemadaki yansımalarını görmekteyiz. Sarı bölümde; gurbet ve göç öyküleri yer alırken, mavi bölümde ise sıradan insanların olağanüstü hikayeleri ile olağanüstü insanların sıradan öykülerinin harmanını göreceğiz. Mor bölüm; kadın ve şiddet konularına eğilirken, turuncuda modern hayatı, yeşilde ise doğanın insanla ilişkisini anlatılacak. Bir de gökkuşağı bölümü var ki, bu da LGBT öyküleri ile ön yargılarımızı kırmaya davet ediyor her birimizi. Son olarak, bu sene ilk kez yer alacak olan ‘101 Seçkisi’ bölümünde jüri kararıyla belirlenecek bir filmin yönetmenine sonraki projesi için 3000 TL, bir diğer yönetmene de yine bir sonraki projesi için 6000 TL post-prodüksiyon desteği verilecek.
Festival kapsamında iki panel etkinliği de yer almaktadır. Sismanoglio Megaro gösterim merkezinde gerçekleşecek ilk panel, 4 Aralık günü saat 19:00’da Sula Bozis’in İstanbul’un Rum Sinemacıları konusu üzerine olacak. 7 Aralık günü Aynalı Geçit gösterim merkezinde saat 14:00’de Sansür ve Otosansür başlıklı panelde ise Somnur Vardar, İlksen Gürsoy, Özge Özgüner, Banu Karaca ve Ertuğrul Mavioğlu yer alacak.
1 Aralık Pazartesi günü başlayan festivalin programı ve gösterim merkezleri ile ilgili detaylar:
Gösterim Merkezleri:
SAHNE BEŞİKTAŞ
Sinanpaşa Mah. Leşker Sok.
No:1B Beşiktaş
(0212) 259 10 45
www.sahnebesiktas.com
LEVENT KÜLTÜR MERKEZİ
Çalıkuşu Sok. 2, Levent, Beşiktaş
(0212) 325 73 71
AYNALI GEÇİT
Meşrutiyet Caddesi Avrupa Pasajı No:8 Kat:2 • Galatasaray / Beyoğlu
0212 244 41 60
bilgi@aynaligecit.com
www.aynaligecit.com
SİSMANOGLİO MEGARO
İstiklal Cad. No 60 Galatasaray / Beyoğlu
0212 244 93 35
İSTANBUL FRANSIZ KÜLTÜR MERKEZİ
İstiklal Caddesi No 4 Taksim
http://www.ifturquie.org/category/istanbul-2/?lang=tr
NAZIM HİKMET KÜLTÜR MERKEZİ-KADIKÖY
Ali Suavi Sok. No:7 Kadıköy, Bahariye
(0216) 414 22 39
www.nazimhikmetkulturmerkezi.org
Detaylı programa şuradan erişebilirsiniz:
http://1001documentary.net/resim/17.program_son.gif
[box_light]
Kaynaklar:
[/box_light]