(The English version of the interview is followed by the Turkish version.)
Farklı tarzı ve yaklaşımı ile başarılı işler üreten İngiliz sanatçı Nick Gentry, yıllardır hayranlıkla takip ettiğim sanatçılardan biri. Kendine farklı materyaller ile canvas oluşturan sanatçı, her bir çalışmasında sanatseverleri büyülüyor. Orijinal çalışmaları ile en çok takip edilen sanatçılar arasında olan Gentry, yaratıcılığı ile bir sonraki eserlerini merak içinde beklememize sebep oluyor. Kendisi ve sanatı hakkında tüm merak ettiklerimizi sorduk, kendisi tüm samimiyeti ile cevap verdi.
GazeteBilkent: Özgeçmişiniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Londra’da doğdum. Central St Martins okulunda okudum ve şu an tam zamanlı bir sanatçı olarak çalışıyorum.
GazeteBilkent: Eserlerinizde bilgisayar disketi kullanmaya nasıl karar verdiniz?
Disketlerde bana teknolojik değişimleri anımsatan bir şeyler var. Ben bu disketlerle büyüdüm ve onların nasıl farklı şekillerde değerlendirildiğine şahit oldum. Bir zamanlar onlar günlük yaşamın çok önemli bir parçasıydı, şimdi ise antik bir uygarlıktan kalma emanetler gibiler. Bana ilginç gelen şey; eşyanın kendisinin fiziksel olarak hiç değişmemişken ona karşı davranışlarımızın bu kadar farklılaşmış olması. Malzeme ne olursa olsun, her zaman konuya uyumlu aracı klasik tuval kullanımına tercih ederim.
GazeteBilkent: Son işlerinizde negatif filmler, x-rayler ve mikrofilmler kullanıyorsunuz. Bu tarz materyalleri kullanmaya nasıl karar verdiniz?
Her bir parça özgün ve kendine has malzemelerin karışımını gerektirir. Bu malzemelerin çalışmanın merkezinde olmasını seviyorum; bu yüzden objeleri seçme kısmı, benim için en önemli kısım.
GazeteBilkent: Bazı insanlar tüketimi sınırlı olan kaynakların tükenmesi olarak tanımlıyor. İşlerinizde vurgulamak istediğiniz şey bu mu?
Herhangi bir kasti niyetim yok ya da işimi anlamak için kurallarla belirlenmiş bir yol yok. Bu, tümüyle izleyicinin kendi yarattığı yanıta bağlıdır. Böyle bir bağ yaratma çok bariz gözükebilir ve bu bağlantının nasıl yaratıldığını görebiliyorum. Objeleri, belirli bir enerji ile yüklenmiş olarak yeniden kullanmayı seviyorum.
GazeteBilkent: İnsanlar değişik olan bu tarzınıza nasıl tepki gösteriyor?
Herkes farklı geçmiş ve tarihe sahip olduğu için, farklı tepkiler veriyor. İşlerimi her türlü olasılığa terk ettim ve bütün tepkileri sahiplendim. Bence insanlar, her zaman yaratmayı çabaladığım orjinalliği takdir ediyor.
GazeteBilkent: Eserleriniz ile insanların düşüncelerini etkilediğinizi düşünüyor musunuz?
Belki, ama duygularını canlandırmayı tercih ederim. Dikkat süresinin gittikçe kısaldığı dünyamızda, eserlerimin bazılarının bir dakikasını alacak değerde olmasını düşünmek isterim.
GazeteBilkent: Kimler ve nelerden ilham alıyorsunuz?
Her şeyden. Önceki deneyimlerimin herhangi bir ilham kaynağından yararlandığını düşünmüyorum. Bu, en çok ilgimi çeken şeylerin oluşturduğu geçişler ve karışımlar.
GazeteBilkent: Gelecekte gerçekleştirmeyi düşündüğünüz yeni bir proje var mı?
Birçok yeni proje üzerine çalışıyorum ve gelecek yıllar için sanat eseri yaratmak istiyorum. Şu anki projem, Londra’nın merkezinde halka gösterilecek dev gibi bir DNA zinciri heykeli. Bu çalışma, kanser araştırmaları ile bağlantılı olarak, yeni Francis Crick Araştırma Enstitüsü için farkındalık ve fon sağlamak için yapılacak. Bundan sonraki esas sergimse yıl sonunda, New York C24 Gallery’de sıradaki büyük sergim gerçekleşecek.
GazeteBilkent: Bize ‘Obsolete’ adlı kitabınız hakkında bilgi verir misiniz? Türkiye’de yaşayan insanlar bu kitaba nereden ulaşabilir?
Kitap, son birkaç yıldır yaptığım çalışmalarımın oluşturduğu bir derleme. Geriye dönüp bakmak ve tek bir ciltte en iyi işlerimi görmek için güzel bir yol. Amazon ve Blurb sitelerinden elde edebilirsiniz.
GazeteBilkent: Güzel sanatlar öğrencilerine tavsiyeler verebilir misiniz?
Benzersiz olun. Net bir çalışma süreci oluşturun (ve tekrar edin). İşlerinizi paylaşın. Bu gizemli Dünya hakkında merak duygunuzu devam ettirmek için her şeyi sorgulayın.
GazeteBilkent: Türkiye’de sergi açmayı düşünüyor musunuz?
Contemporary Istanbul’da, C24 Galley’de eserlerim sergilenmişti ve bir daha gerçekleşmesini umut ediyorum. Ayrıca ileride orada sergi açmayı çok isterim.
Sanatçının eserlerini takip etmek için:
https://www.facebook.com/nickgentryart
One of my favourite artists Nick Gentry, produces successful works with his different style and approach. He creates his own canvas with different materials and enthrals spectators with his art works. Through his unique and creative works, Gentry becomes one of the most popular artists. His creativity drives you into an intense kind of wonder while waiting for his next work. We ask questions about his art, he answered all sincerely.
GazeteBilkent: Can you give us brief information on your background?
I was born in London. I studied at Central St Martins College and now I am working as a full time artist.
GazeteBilkent: How did you decide to use floppy disks?
Floppy disks seemed to represent something to me that spoke about technological changes. I grew up with them and have seen how they have been regarded in different ways. They were once essential and everyday familiar items and they have now become slightly odd relics of the past. It’s interesting to me that the actual object itself is physically unchanged but we have instead changed our relationship with the object. Whatever the material, I always choose the appropriate media for my given subject rather than a traditional canvas.
GazeteBilkent: You have used vintage film negatives, x-rays, and microfilms in your last works. How do you choose the materials that you use in your art works?
Each piece is unique and requires its own blend of materials. I like these objects to be central in the work, so the selection process is the most important part to me.
GazeteBilkent: Some people describe consumption as the depletion of resources which are limited. Is your intention to emphasize this statement with your artworks?
I don’t have any intentional message or prescribed way to read the work. It’s entirely up to the viewer to create their own response. Making that connection would seem like an obvious one and I can see how the link could be made. I like reusing objects as they come charged with a certain energy.
GazeteBilkent: How people react to your different style?
Everyone reacts in their own way as they have their own blend of history and past experiences. I leave the work open to this possibility and embrace the full range of responses. I think people appreciate something original and that is what I have always strived to create.
GazeteBilkent: Do you think that you affect people’s thoughts with your work?
Perhaps, but I would rather stimulate feelings. I would like to think that my work is worth a minute of someone’s time in a world where attention spans are getting shorter.
GazeteBilkent: Who or what is your inspiration?
Everything. I don’t discount any of my previous experiences as potential sources of inspiration. It’s the crossovers and the blends that interest me most.
GazeteBilkent: Do you have a new project you want to realize in the future?
I am working on lots of new projects and want to create art for many years to come. My current project is a giant DNA strand sculpture that will be on public display in central London. It’s to raise awareness and funds for the new Francis Crick research institute, in conjunction with Cancer Research. After that my next major exhibition will be at the end of the year in New York with C24 Gallery.
GazeteBilkent: Can you tell us about your book ‘Obsolete’? Where can people in Turkey purchase the book?
It’s a collection of my past works from the last few years. It’s a nice way to look back and see the best of my works in one volume. It’s available on Amazon and Blurb.
GazeteBilkent: Can you give some advice to the fine arts students?
Be unique. Create (and re-create) clear work processes. Share your work. Question everything to maintain that sense of wonder about this infinitely mysterious world.
GazeteBilkent: Do you plan on having an exhibition or opening a gallery in Turkey?
I have shown at Istanbul Contemporary with C24 Gallery and hope to do so again. I would also love to have an exhibition there sometime.
Websites of the artist for following his works: