20. yüzyılda sanatıyla toplumun kedilere bakış açısını değiştirmesiyle bilinen Louis Wain 5 Ağustos 1860 yılında İngiltere’de dünyaya gelmiştir. 6 kardeşin en büyüğü olan Wain bunu tüm hayatı boyunca kaçamayacağı bir yük olarak sırtında taşımış ve kardeşlerine yıllarca bakmak durumunda kalmıştır. Yeteneği sayesinde genç yaşında hiç işsiz kalmayan ressam geçimini yaptığı tabloları satarak ve The Illustrated London News için gravürler yaparak kazanmıştır.

23 yaşında ise kendisinden 10 yaş büyük olan, tutkuyla aşık olduğu Emily Richardson ile hayatını birleştirmeye karar vermiştir. Fakat ne yazık ki birbirini delicesine seven bu çift için gelecek pek de parlak değildir. Evliliklerinden 3 yıl sonra eşi kanserle savaşmaya başlar. Wain çaresizlik içerisinde eşini mutlu etmeye çalışırken Emily’nin de çok sevdiği kedileri Peter’ı resmetmeye başlar. Zamanla başka kedileri de sanatı aracılığıyla insana özgü eylemlerle resmederek tablolarına imzasını hiç silinmeyecek biçimde atmış olur.

Eşi vefat ettikten sonra hem savaşın içerisinde kalan hem de birçok ailesel problemle baş etmeye çalışan Louis için hayat gittikçe zorlaşmaya başlar ve baş edilemez bir hale gelir. Gittikçe depresyonun içerisine çekilen ve psikozlar geçiren ressam 63 yaşındayken deli olduğu iddia edilerek Londra’nın güneyindeki Tooting akıl hastanesinin yoksullar bölümüne yatırılır. Kendisine mali destek verecek kimsenin olmadığı bu süreçte kötü koşullarda yaşamak zorunda kalır. Bir gazetecinin fark etmesi ve ona hayatının zorlu yıllarında hak ettiği ortamı vermek istemesiyle kendisi için düzenlenen kampanyalarla Bethlem Hastanesi’ne nakledilir. Burada eserlerini yapması için kendisine özel bir ortam sağlanır ve günümüzde dahi bu eserler hastane içerisindeki zihin müzesinde sergilenir.

Şizofreni teşhisi konmadan öncesi ve sonrası olmak üzere eserleri incelendiğinde çizimlerin gittikçe rengarenk ve kedi olduğu teşhis edilemeyecek cisimler olduğu fark edilir. Hayat hikayesini anlatan Louis Wain’in Renki Dünyası filmi ile dilerseniz Benedict Cumbermatch oyunculuğu ile kendisini daha yakından tanıyabilirsiniz. Kedilere hayran biri olarak söylüyorum ki Wain’in kedileri tablo üzerinde gerçek hayatta yanınızdaymış hissi veriyor ve bu huzuru kelimelerle tarif etmek oldukça zor…

KAYNAKÇA

https://www.artsy.net/article/artsy-editorial-colorful-dancing-psychedelic-cats-louis-wain

https://www.artnews.com/art-news/artists/the-electrical-life-of-louis-wain-review-1234609904/

https://en.wikipedia.org/wiki/Louis_Wain

Leave a Reply