“Game of Thrones”, şüphe götürmez bir şekilde son yıllarda çıkmış en popüler dizilerden bir tanesi. Bölüm başı ortalama on sekiz milyon izleyiciye sahip olan dizi canlı yayın esnasındaysa tüm dünya çapında 6.6 milyon gibi yüksek bir izleyici sayısına ulaşıyor.
Dizinin bir bölümünün maliyeti ilk sezonda altı milyon dolar civarındayken son sezonda bir bölümün maliyeti yirmi milyon dolara yükseldi. Bu maliyetin bu kadar yüksek olmasının sebeplerinden bir tanesiyse dizinin dünyanın sekiz-Kuzey İrlanda, Malta, İskoçya, Hırvatistan, İzlanda, Amerika Birleşik Devletleri, İspanya ve Fas- farklı yerinde çekiliyor olması. Dizi aynı zamanda 2014 Emmy Ödülleri’nde on üç dalda aday olarak büyük bir başarıya imza attı. Ancak; dizinin bazı yönleri Amerika’da hâlâ tartışılmakta. Özellikle, dizinin barındırdığı uygunsuz içerikler Amerika’daki muhafazakâr kesimi ciddi bir şekilde rahatsız ediyor. Yapımcılar, her ne kadar bu tepkilerden etkilenmediklerini söyleseler de, dizinin son bölümlerinde reyting oranlarının azaldığı yadsınamaz bir gerçek.
Aynı zamanda, dizinin son sezonunda ortaya çıkan en büyük sorun senaryo gibi duruyor. George R. R. Martini’nin halihazırda yazmış olduğu beş tane kitap var ve senaristler, dizinin ilk sezonunda, iki kitabın hepsinin yanında üçüncü kitabın yaklaşık yarısını cömert bir şekilde kullandılar. Bu nedenle, senaristler son sezonda frene basmak zorunda kaldılar ve bu ani yavaşlama izleyiciler tarafından tepki topladı. Zaten bu seneki Comic Con’da yapımcıları en çok terleten sorulardan bir tanesi senaryoyla alakalı sorunlar ile ilgiliydi. Çünkü dördüncü ve beşinci kitaplar karakterler açısından ikiye bölünmüş. Özellikle halk tarafından sevilen karakterler beşinci kitabın içinde yer alıyor. Bu yüzden senaristlerin bu iki kitabı harmanlaması ve ondan sonra bir senaryo ortaya koymaları gerekiyor. Bu durumdaysa kitabı okuyanların içerikle ilgili ipuçları yemesi gibi bir durum ortaya çıkabilir. Çünkü George R. R. Martini en son kitabını 2011 yılında yayınladı. İlk kitabın 1991 yılında yayınladığı göz önüne alındığında, basit bir matematik hesabıyla, yazarımız her beş yılda bir kitap yayınlıyor. Altıncı kitap olan “Kış Rüzgarları”nın ne zaman çıkacağıyla ilgili en ufak bir bilgi olmadığı için okurların ipuçları öğrenmesi kaçınılmaz bir son gibi duruyor. Nitekim bu sezon içerisinde okurlar Ak-Yürüyenlerle ilgili ipuçlarına maruz kaldılar.
Diğer bir ihtimal ise dizinin kendini daha da çok frenlemesi ve iki yılda bir sezon çıkarması; ama bu ihtimal dizinin yapımcıları tarafından yalanlandı. George R. R. Martini okurlara içerikle ilgili ayrıntılar hakkında garanti verse de; bu güvencenin okurların içini rahatlattığını söylenemez. Özellikle geçen gün internete düşen haberler arasında, beşinci kitabın içinde yer alan bir olayın çekiminde sıkıntı yaşandığı haberini gördükten sonra iyice hâyâllerim yıkıldı. Okurlar öğrenmek istemeyebilir ne olduğunu yazamadım. İsteyenler bu linkten bakabilir.
Sonuç olarak akla gelen soru Ankaralıların tabiriyle şu: “Başkan, ne olacak bu Game of Thrones’ un hali?”