Dubrovnik’te Game of Thrones Turu

Son yılların fenomen dizisi Game of Thrones, geçen sene final yaparak sekiz sezonluk macerasını sona erdirdi. George R. R. Martin’in epik fantezi serisi Buz ve Ateşin Şarkısı’ndan (A Song of Ice and Fire) uyarlanan dizi, ABD televizyon kanalı HBO’da yayınlanıyordu. Dizi hem kurgusu hem de oyuncu kadrosuyla büyük beğeni topladı ve yayınlanmaya başladığı 2011 yılından itibaren dünyanın en çok izlenen dizisi haline geldi. Dizinin çekimleri Kuzey İrlanda, Malta, Hırvatistan, İzlanda ve Fas gibi birçok farklı coğrafyada yapıldı.

Hırvatistan’ın sahil şehri Dubrovnik, dizinin en önemli setlerinden biriydi. Özellikle dizinin çekimlerinden sonra ciddi bir popülerlik kazanan şehir, bu durumu fırsata çevirmiş durumda. Dizinin birçok sahnesinin çekildiği şehirde, turizm yüzde 10 oranında artmış. Sadece Game of Thrones değil; Star Wars, James Bond ve Robin Hood gibi filmlerin de çekildiği şehri geçtiğimiz sene yaklaşık iki milyon turist ziyaret etmiş. Şehrin kalabalığına alışamayanlar Dubrovnik’ten ayrılarak ülkenin başka şehirlerine taşınmış. Durum böyle olunca, 6 bin kişinin yaşadığı şehrin nüfusu 700’e düşmüş. Her ne kadar şehrin büyük bir kısmı yoğun turist ilgisini bir dezavantaj olarak görse de, bu durumu ekonomik anlamda fırsata çevirenler de olmuş. Dizinin hayran kitlesini etkileyebilecek her şeyi düşünmüşler. Şehirde açılan Game of Thrones Shop’larda diziyle özdeşleşen birçok şey bulabilmek mümkün: kostümler, magnetler, kupalar… Hatta, turistlerin fotoğraf çekilebilmesi için “iron throne” (demir taht) bile hazırlanmış. Yine buna benzer olarak, şehirde birçok tur firması Game of Thrones turları düzenliyor. Dizinin çekildiği yerleri gezdiren turlar, bazı sahneleri canlandırmaları için tiyatro öğrencileri ile birlikte çalışıyor. Bu sayede, gezdiğiniz yerde çekilen sahneyi tekrar izleme fırsatınız oluyor. Ne kadar başarılı olduğu tartışılır; ancak farklı bir fikir olduğunu kabul etmek gerekiyor. Bu şekilde düşünülen birçok detay Dubrovnik’i, dizinin hayranları için en ilgi çekici rotalardan biri haline getirmiş durumda.

  • Old Town (Eski Şehir)

Yaklaşık 25 metre uzunluğundaki Old Town surları, 13. yüzyılda şehri tamamen saracak şekilde yapılmış olsa da inşası 17.yüzyıla kadar devam etmiş. Game of Thrones’un özellikle 5. sezonunda yoğunlaşan King’s Landing (Kralın Şehri) sahnelerinin çoğu Dubrovnik’in Old Town bölümünde çekildi. Şehrin bu kısmı King’s Landing’in surlarını oluşturuyor.

  • Bokar Kalesi

Şehri, özellikle ağır silahlardan koruma amacıyla inşa edilen surlar, zamanla kalelerle desteklenmiş. Surlarla birlikte yapılan Bokar Kalesi, 1461’de İtalyan mimar Michelozzo di Bartolomeo tarafından şehrin batı girişi olan Pile Gate’i savunması için inşa edilmiş. Kaleye, dizinin birçok sahnesinde rastlıyoruz.

2. sezondaki Tyrion ve Lord Varys sahnesi için Bokar Kalesi kullanıldı.

Cersei Lannister’ın Jaime’ye, Euron Greyjoy ile müttefik olmayı planladığını söylediği sahne, yine burada çekildi.

Kaleye, dizinin en önemli bölümlerinden biri olan son sezonun 5. bölümünde tekrar rastlıyoruz. Kale bu sefer, Daenerys’in şehri yakmaya karar verdiği sahnede karşımıza çıkıyor.

  • Lovrijenac Hisarı

Dubrovnik’in Pile Gate kapısından çıktığınızda dışarda kalan Lovrijenac Hisarı, Red Keep (Kızıl Kale) çekimleri için seçildi. Aslında dizinin bu sahneleri ilk başta Malta’da çekilmeye başlandı, ancak çekimlere Dubrovnik’te devam edildi. Hisarın önündeki koy ise Blackwater Savaşı’nın çekimleri için kullanıldı.

  • Jesuit Merdivenleri

Dizinin ikonik sahnelerinden Cersei’nin utanç yürüyüşü (walk of shame), Jesuit’teki merdivenlerde çekildi. Barok tarzda inşa edilen merdivenler, Gundulic Meydanında yer alıyor.

  • Minceta Kulesi

Minceta Kulesi, zamanında Dubrovnik için önemli bir savunma mekanizmasıymış ve şehrin fethedilemez olduğunun bir sembolüymüş. Dizideki House of the Undying (Ölümsüzler Evi), aslında Dubrovnik’in surlarının üzerinde bulunan Minceta Kulesi. Kule, dizide ve kitapta farklı olaylara sahne oluyor. Serinin ikinci kitabı A Clash of Kings’e (Kralların Çarpışması) göre Daenerys Targaryen’in, House of the Undying’e giderek geleceğini öğrenmek için bazı kehanetlerle yüzleşmesi gerekir. Dizide ise House of the Undying’e, yani Minceta Kulesi’ne giderek ejderhalarını kurtarması gerekir.

  • Lokrum Adası

Lokrum Adası, Dubrovnik’in en popüler adası. Şehirden kalkan botlarla 15-20 dakikada ulaşım sağlanan ada, 72 hektarlık bir alandan oluşuyor. Lokrum Adası, dizide Qarth şehrinin çekimleri için kullanıldı. Özellikle 2. sezonda Daenerys’in birçok sahnesi burada geçiyor. 

Hırvatistan’ın sadece Dubrovnik değil, Split ve Klis gibi bölgelerinde de Game of Thrones sahneleri çekildi. Ancak, Dubrovnik’i dizi ile bu kadar özdeşleştiren ve diğer bölgelerden ayıran, şehrin büyük bir film setini andırıyor olması. Şehri gezerken dizinin birçok sahnesini tekrar anımsayacaksınız. Dolayısıyla Dubrovnik, dizinin hayranları için en cazip tatil rotalarından biri.

Leave a Reply