Bu konseri duyunca ilk önce aklıma İtalya’dan getirdiğim bir dolu kartpostal geldi, sonraysa kendimi Bilkent Konser Salonu’nda buldum. Aslında konserin kendisi tıpkı bir kartpostal gibiydi, gözlerimi kapatıp kendimi müziğin akışına bıraktığımda; o da, bana kartpostal misali sanatın doğduğu ülkeyi hatırlatan bir esintiydi. Hani; başka bir yere gittiğimizde sevdiklerimize kartpostal getiririz ve sanki o şehri getirmiş gibi oluruz ya, konser aynı o tattaydı, İtalya’yı bize getirmişti.

Bu konser adına, Avrupa’nın iki önemli ülkesi Fransa ve İtalya’yı tek bir vücutta ve dev bir orkestrada birleştiren Fransız Patrick Gallois şef koltuğundaydı. O, birçok insanın sahip olmak isteyeceği cinsten başarılı bir özgeçmişe sahip. On yedi yaşında Paris Konservatuvarı’nda müzik eğitimine başlayan sanatçı, 21 yaşında Fransa Ulusal Orkestrası’na birinci flütçü olarak atanmış. Pek çok ülkenin orkestrasına kondüktörlük yapması için davet edilen Gallois’in geniş repertuvarında, özellikle çağdaş müziğin etkisi görülmekte.

 

www.cyprusnewsreport.com

Patrick Gallois

Açılış için planlanan, Giuseppe Verdi’nin ‘Vespri Siciliani Uvertürü’; inişli çıkışlı ve hareketliydi ama yaylı çalgıların etkisiyle, bir o kadar da ruha dinginlik veren bir yapısı vardı. Bu yapı sayesinde seyirciyi kısa sürede etkisi altına aldı, ki bu, orkestranın seyirciyi ne kadar iyi okuduğunun bir göstergesiydi. Orkestradan bahsetmişken, kemanın oldukça ağırlıkta olduğu sahne; viyolonsel,kontrbas, flüt, obua, klarnet, fagot, korno, trompet, tuba, trombon gibi birçok enstrümanla fazlasıyla çeşitlenmişti.

Şef ikinci eser için sahneye çıkarken, elindeki flütle meraklı gözlerin odağı oldu. Biz seyirciler, şefin ne zaman flütünü kullanacağını düşünürken, o aniden yüzünü seyirciye döndü ve şeflikteki ustalığını flütü üflemekte de gösterdi. Konser, salondaki seyircilerden birinin rahatsızlığı ile kısa süreli bir kesintiye uğrasa da; aynı heyecanı ve temposuyla devam etti. Uzun süre şefin de flütüyle katkıda bulunduğu orkestra, bu defa Saverio Mercadante’nin Flüt Konçertosu’nu (Mi minör, Op. 57)  seyirciyle buluşturdu. Bu sefer bir öncekinden daha sakin tonlarda seyreden eser, seyirciyi dinlendirdi ve en azından kendi adıma çok farklı duygular hissettirdi.

Verilen aranın ardından, Alman müzisyen Felix Mendelssohn’ın ‘Senfoni No 4., La majör, Op. 90 “İtalyan”‘ eseri ile devam eden müzik, dolu gece alkışlar arasında sona erdi.

Şefiyle, mükemmel orkestrasıyla ve seçilen parçalarıyla tadı damağımızda kalan; heyecanıyla ruhumuzu doyuran geceden geriye aklımızda, adına yakışır şekilde bir anı olacak olan kartpostal misali melodiler kaldı.
BUSibiu_CCE2007_Concert_simfonic_Patrick_Gallois_foto_Adrian_Bugariu_04

 

[box_light]

Bilkent Konser Salonu’nda gerçekleşecek bir sonraki konser, Sevgililer Günü temasında olacak.

Tarih: 14.2.2015 Cumartesi- Saat 20:00

“In the Mood For Love”

James Feddeck, şef
Anna Gillingham, soprano

R. Wagner Tristan und Isolde, Prelude und Liebestod
W.A. Mozart Le nozze di Figaro, Porgi amor
C. Gounod Faust, O Dieu… Ah! Je ris de me voir si belle
A. Dvorak Rusalka, Měsìčku na nebi hlubokém
G. Puccini Gianni Schicchi, O mio babbino caro
R. Schumann Senfoni No.1, Si bemol majör, Op.38 “İlkbahar”

[/box_light]

 

Leave a Reply