Geç Anlaşılan Bir Değer: Gençlik ile El Ele

Geçenlerde Mustafa Özkent’in albümü olan Gençlik ile El Ele’yi dinleme fırsatı buldum. “Hemen bu albüm hakkında bir yazı yazmalıyım!” dedim kendi kendime. Albümün çok eski olduğunu öğrenince ise biraz üzüldüm açıkçası; böylesine bir albümü daha önce dinleme fırsatı bulamadığım için çok şey kaçırmışım gibi geldi. Fakat sonradan öğrendiğim üzere bu albüm, bu zamana kadar neredeyse hiç duyulmamış.

Mustafa Özkent’in albümü olan Gençlik ile El Ele –maalesef ki- oldukça geç fark edilen bir değer. Albümün ilk piyasaya çıkış hikayesi 1973 yılına kadar uzanıyor. Albüm piyasaya çıktıktan sonra pek ilgi görmemiş. Zamanla yurt dışından ilgi görmeye başlayan albüm, 2006 yılında Finders Keepers isimli plak şirketi tarafından yeniden piyasaya sürülünce albümün tanınırlığı bir hayli artmış.

FKR010-400x400

Albümün kapağı da oldukça hoş ve ikonik.

Mustafa Özkent’in yarattığı albüm oldukça değişik. Albümü herhangi bir müzik türüne dahil etmek oldukça zor, çünkü birden fazla müziğin harmanlanmasından oluşuyor albüm. Mustafa Özkent albümde Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği eserlerini  Jazz, Funk, Anadolu Rock, Blues, R&B ve Psychedelia gibi farklı müzik türlerinin karışımıyla tekrar yorumlamış ve ortaya oldukça eğlenceli, progresif bir albüm çıkmış. Şarkılar tarz olarak biraz daha batılı tarzda olsa da ezgilerde bize ait Türk ezgileri kullanılmış. Klasik bir funk şarkısı olarak başlayan şarkı birden bire çok tanıdık ezgilerle devam edebiliyor örneğin. Bu açıdan albüm, dinleyiciye yepyeni bir sentez sunuyor. Şarkıların ise geneli oldukça hareketli ve akıcı. Albümün tek bir kötü yanı var: sadece 10 şarkıdan oluştuğu için yarım saat içinde sona eriveriyor.

Mustafa Özkent’in kullandığı enstrümanı yani gitarı da oldukça güzel. Kendisi Fender isimli markanın Coronado modelini kullanıyor. Fakat onun enstrümanı biraz modifiye edilmiş. Türk ezgilerini de çıkarabilmek için ara sesleri ihtiyacı olduğundan gitardaki perdeler arasında ek perdeler bulunmakta. Çok eskiden beri aynı enstrümanı kullanmaktaymış, fakat enstrüman yaşına göre oldukça güzel ses vermekte.

Yani Mustafa Özkent, 1973’te piyasaya sürdüğü bu albümle müzik dünyasına büyük bir eser bırakmış. Albüm kesinlikle çok güzel, eğlenceli ve yenilikçi. Kısacası zamanının ötesinde bir albüm. Albümün tekrar piyasaya sürülmesiyle beraber albüme kolayca ulaşılabiliyor. Albüme ulaşıp mutlaka dinleyerek bu muhteşem deneyimi tatmanızı öneririm. Gençlik ile El Ele’nin nasıl bir albüm olduğu hakkında az çok fikir sahibi olmanız için albümün açılış şarkısını aşağıdaki linkten dinlemenizi kesinlikle öneririm.

Leave a Reply

1 comment

  1. htezcn

    çok da olağandışı birşey değil bayat geldi biraz tabi bu benim görüşüm yinede emeğe saygı.