Sanat nedir, ne değildir tartışmaları süredursun ortada su götürmez bir gerçek var ki o da sanatın müzelerden, galerilerden sıyrılıp gün geçtikçe daha çok aramıza karıştığı. Sanat bazen modern zamanın koşuşturmacasına iki dakika ara verip seyre daldığın duvarda, bazen pervasızca içine daldığın küçük bir kafede, bazen de her gün umarsızca önünden geçip gittiğin bir binanın pencere pervazında… Kısacası sanat her yerde. Hatta öyle ki başını telefon ekranından kaldırmayan modern zaman insanının payına bile bir parça sanat düşüyor. O halde madem başımızı ekranlardan kaldıramıyoruz teknolojinin kıyısında bir sanat yolculuğuna ne dersiniz? Vakit mobil uygulamaların derinliklerinden sanatı çekip çıkarma vakti!
Wikiart/ Art-droid
Wiki-art, sizi bir anda bambaşka dünyalara davet eden eser yelpazesiyle ruhunuza ilaç gibi gelen bir uygulama. Uygulamayı açıp en popüler tablolar arasında dolanabileceğiniz gibi eserin sahibine, türüne veyahut yapıldığı yüzyıla göre ayrılmış kategorilerden birini de seçebilirsiniz. Tablolar arasında dolanırken ressamın wikipedia sayfasına göz atarak onun dünyasına kısa bir yolculuk yapmak veya tablonun hangi galeride sergilendiğini öğrenip onu yerinde görme hayalleri kurmaksa işten bile değil. Uygulamada aratıp bulamadığım tablolar olsa da uygulamanın genel anlamda geniş bir eser yelpazesine sahip olduğunu söyleyebilirim.”Wiki-art” uygulaması şimdilik sadece Appstore’da ama onun Play Store’daki muadili olan “Art-droid” de yeterince tatmin edici görünüyor. Sıradan bir günün koşuşturmacasına kısa süreliğine ara verip ruhunuza nefes aldırmak isterseniz böyle buyurun!
DailyArt
“Daily dose of art” açıklamasıyla gelen bu uygulama, Wikiart ve Art-droid’e benzer şekilde kullanıcıları birbirinden muhteşem tablolarla buluşturuyor ama onlardan biraz daha farklı bir konsepti var. Şöyle ki adından da anlaşılacağı üzere bu uygulama her gün farklı bir tablo ve ona dair nispeten daha doyurucu bir açıklama kısmıyla karşınıza geliyor. Eğer farklı tabloların arasında dolanmak yerine bir tabloyla daha uzun süre haşır neşir olmak isterseniz tercihinizi bu uygulamadan yana kullanabilirsiniz.
Behance
Şahane bir online portfolyo paylaşım sitesi olan behance.net’in mobil uygulaması Behance, görsel sanata ilgi duyan herkesin yakından takip etmesi gereken bir oluşum. Günün her anında yaratıcı bir eserle karşı karşıya gelebilir, birbirinden davetkar sanatçı profillerine misafir olabilir ya da kendi portfolyonuz varsa eserlerinizin sesini bu platform üzerinden duyurabilirsiniz. Uygulamada öyle başarılı profiller var ki onların müptelası olmak işten bile değil, benden söylemesi.
Tasarım harikası arayüzüyle çok başarılı bir deneyim sunan Flipboard, ilgilendiği bir konuda dünyada neler olup bittiğini bilmek isteyen ama ayrıntılarda boğulan kullanıcılara derin bir nefes aldırıyor. Siz sadece uygulamaya girip ilginizi çeken konu başlıklarını işaretliyor sonrasında ise kendinizi Flipboard’un bloglardan, haber sitelerinden ve sosyal medya kanallarından derlediği doyucu içeriğin akışına bırakıyorsunuz. Uygulamanın bir dergi okuyormuşsunuz hissiyatı veren tasarımının satır aralarında farkına varmadan geçen uzun saatlerle sonuçlanabileceğini unutmayın!
Curiator/ BBuzart
Kısa sürede sanatseverlerin hayatında kendine sağlam bir yer edinmeyi başaran Curiator, sadece sanata dair paylaşımlar ihtiva eden bir instagram sayfası olarak düşünülebilir. Kendinize bir profil oluşturuyor, orada sanatsal paylaşımlarda bulunuyor veya diğer kullanıcıların paylaşımlarını takip edebiliyorsunuz. Curiator kullanıcıları arasında Banksy gibi tanıdığınız isimlere rastlamanızsa an meselesi. Curiator şimdilik sadece Appstore’da bulunuyor fakat Android kullanıcıları aynı konsepte sahip BBuzart’a, her ne kadar Curiator kadar başarılı olmasa da, bir şans tanıyabilirler .
Art.Walk
ArtWalk, İstanbul’un sanat dolu yüzünü ayağınıza kadar getiren çok başarılı bir uygulama. Bu uygulamayı kullanarak sevdiğiniz sanatçıların sergileri hakkında güncel bilgilere erişebilir veya şehirdeki herhangi bir sanat galerisindeki sergilerden haberdar olabilirsiniz. Uygulama üzerinden galerilerin lokasyonuna erişebiliyor olmanızsa uygulamayı daha da güzel kılan bir ayrıntı. Üstüne üstlük gezmek istediğiniz sergileri kaçırmamanız için eklenmiş uyarı sistemi de gayet işlevsel görünüyor. Şimdilik sadece İstanbullular için hazırlanmış olan uygulama umarız ki bir gün biz Ankaralı sanatseverlerin de yüzünü güldürecek bir haberle gelir.