2017 Nobel Edebiyat Ödüllü Kazuo Ishiguro’dan: “Beni Asla Bırakma”

Edebiyat dünyasının en saygın ödüllerinden Nobel Edebiyat Ödülü 2017 kazananı açıklandı: Kazuo Ishiguro. Edebiyatla yakından ilgilenen çoğu kişi bilir ki Nobel Edebiyat Ödülleri’nin açıklanma sürecini takip etmek kişinin bünyesinde keyifli bir merak duygusu uyandırır. Kimi yazarların verilen ödülü kabul etmemeleri ya da seçim komitesinin geçen yılın edebiyat ödülünü söz yazarı “Bob Dylan”a vermesi gibi olaylarla magazinsel tarafı yüksek bir ödül olmasının yanı sıra edebiyat çevresini derinden etkiler ve kendini yakından takip ettirir. Eleştirmenler favori adaylarını ortaya sürerken, kazanan taraf dönemin popüler yazarlarından mı çıkar yoksa tanıdık olmayan bir yazar mı seçilir, sorusu akıllarda döner durur. Benim içinse, sonuç olarak kazanan taraf her zaman okuyucu olur. Böyle düşünmemin sebebi ise bu tarz ödüllerin bizlere belki de ileride en sevdiğimiz yazar olacak kişilerle tanışma fırsatı sunmalarıdır.  Nobel Ödülleri’nin resmi sitesini ziyaret ederken rastladığım ankette “Daha önce Ishiguro’nun bir kitabını okudunuz mu?” sorusuna katılımcıların yüzde yetmişinin hayır demesi de dünyanın dört bir yanından okuyucularla, kazanan yazarın arasında yeni bağlar kurulacağının en iyi örneklerinden biri olarak gösterilebilir.

Nobel Edebiyat Madalyası

2017 Nobel Edebiyat Ödülü’nün Japon asıllı İngiliz yazar Kazuo Ishiguro’ya verildiğini öğrenmemle birlikte, tanışacak yeni bir yazar bulmanın sevinciyle daha önce okuma şansı bulamadığım kitaplarını gözden geçirmeye başladım. Ve okumaya ilk olarak yazarın “Beni Asla Bırakma” adlı romanından başlamaya karar verdim. 2008 yılında kaleme alınmış olan bu romanın aynı isimli bir film uyarlamasına sahip olduğunu ve Times tarafından “İngilizce yazılmış en iyi 100 roman” listesinde yer aldığını da belirtmeliyim.

Açıkçası, kitabı okumaya başlamadan önce aklımda oluşan imge melankolik ve belki de biraz ağır bir dille karşılaşacağım beklentisiyken, okumaya başlar başlamaz kendimi ters köşe olmuş bir halde buldum. Kitap, ilk cümlesiyle birlikte okuyucusunu konunun merkezine yerleştirmeyi ve içeriden bir göz haline getirmeyi başarıyor ve bu durum kitabın son sayfasına kadar devam ediyor.

Kitabın konusu, Londra’da bakıcılık yapan 31 yaşındaki Kathy H.’nin ağzından geçmiş ve şimdiki zaman arasında gidip gelen bir tempoda aktarılıyor. Karakterin çocukluğunu ve ilk gençliğini geçirdiği Hailsham Okulu, unutmak istese bile unutamayacağı türden bir mekan; çünkü o ve onunla birlikte okuyan arkadaşları, değiştirme şansları olmayan ortak bir kaderi paylaşıyorlar.

“Bu dünyada bazen işlerin böyle yürüdüğünü kabul etmelisiniz. İnsanlar bazen bir şekilde düşünür, hissederler, sonra başka bir şekilde. Siz de bu sürecin belli bir noktasında büyüdünüz tesadüfen.

Bu noktadan sonrasını kitabı okuyacak kişiler için sürpriz olarak bıraksam da; hikayenin aşama aşama açılan kurgusunu ve merak duygusunu, hiç düşürmeyen olay örgüsünü keyifle okuyacağınızdan eminim. Yazarın hikaye içinde insanı insan yapan değerleri sorgulaması ve bu noktada aşkı ve sanatı insan ruhunu oluşturan temel değerler olarak nitelendirmesi de okuyucuyu farklı şekilde düşünmeye itiyor. Şu an akıl almaz gibi görülen koşullar bir gün gerçek olduğunda yazar, insanların doğru ve yanlışı tekrar gözden geçirmesini bekliyor.

Nobel Ödülleri’nin veriliş amacının insan ırkına büyük iyilik yapanların açığa çıkarılması ve ödüllendirilmesi temeli üzerine kurulduğunu düşündüğümde, Ishiguro’nun “Beni Asla Bırakma” kitabında olduğu gibi insanları hayatın farklı yönlerinden bakmaya ve adaletli seçimler yapmaya teşvik ettiği üslubunun seçimlerde etkisi olabileceğini düşündüm. Umarım yazarın bu anlayışı, okuyucularını da dünyayı daha iyi bir yer yapacak şekilde etkileyebilir.

 

Kaynakça:

https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/literature/laureates/2017/

Görsel Kaynakça:

https://www.publishersweekly.com/pw/by-topic/industry-news/awards-and-prizes/article/74966-nobel-prize-in-literature-2017.html-Nobel Prize/Swedish Academy

https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/about/medals/

http://www.dr.com.tr/Kitap/Beni-Asla-Birakma/Kazuo-Ishiguro/Edebiyat/Roman/Dunya-Roman/urunno=0000000229312

Leave a Reply

3 comments

  1. Merve

    Haftanın en güzel gününe bu yazıyla başlamak cumartesini daha da keyifli bir hale getirdi.Şu an hemen gidip bu kitabı almak ve okumak istiyorum :)))

  2. Elif

    Çok güzel bir yazı olmuş. Bu anlatım üzerine kitabı hemen alıp okuyacağım, beğeneceğime de eminim. :)

  3. Berin

    Çok güzel ve bilgilendirici bir yazı olmuş :) Ben de bu yazı sayesinde Kazuo Ishiguro ile tanışmış oldum. Yeni yazılarınızı merakla bekliyorum. :)