Turuncu Kitaplar Dizisi – “Nasıl Yazıyorsam Öyleyimdir”

Kırmızı Kedi Yayınevi’nin geçtiğimiz yılın sonunda çıkarmaya başladığı Turuncu Kitaplar serisinden bu yılın Haziran ayında çıkan kitabı Nasıl Yazıyorsam Öyleyimdir… Kırmızı Kedi Yayınevi, şu ana kadar bu seriden sekiz kitap çıkarttı. Nasıl Yazıyorsam Öyleyimdir de serinin beşinci kitabı. Dizi, her kitabında farklı bir isme yer veriyor. Bu kitabında da Bilge Karasu’ya yer vermiş. Kitap, Bilge Karasu’nun kaleminden çıkmamış ama ağzından ne çıkmışsa o yazılmış diyebiliriz. Son zamanlarında Mustafa Arslantunalı ile yaptıkları söyleşiler sırasında Arslantunalı, kaydettiği kasetleri Karasu’nun vefatı sonrası derleyip toparlayıp bu kitabı oluşturuyor. Mustafa Arslantunalı’nın da belirttiği gibi:

Sonuçta, aşağıdaki metin, çok uzun, gevşek dokulu bir söyleşinin olsa olsa küçücük parçacıkları.

Kitap 68 sayfadan oluşsa da geniş kapsamlı başlıklara ayrılmış 13 bölüm içeriyor. Çeviriden tutun musikiye kadar Karasu’nun düşüncelerine yer verilmiş. Felsefi bir hava esiyor kelimelerde.

Bilge Karasu, 1930 ila 1995 yılları arasında yaşamış başarılı bir yazar ve çevirmendir. İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümünde öğrenim görmüştür. İlk yazısı 1950, ilk öyküsü de 1951 yılında yayımlanmıştır. Kendisi edebiyatımıza sekiz tane değerli eser katmıştır ve bu eserleri dört tane ödül kazanmıştır.

Mustafa Arslantunalı ise 1963’te doğup 1985’ten beri yazarlık yapmaktadır. Kendisinin birçok makale ve denemesi bir de deneme kitabı vardır.

Nasıl Yazıyorsam Öyleyimdir kitabında Arslantunalı, söyleşileri yaparken, konuşulanları Bilge Karasu ile beraber yazıya dökmeyi planladıklarını da belirtmiş. Fakat yine onun dediğine göre Bilge Karasu, her söylediğini yazmaya değer bulmazmış.

Şimdi ben birçok şey düşünüyor, konuşuyor olabilirim, bunları yazmaya değer görmüyorum her zaman; yazımın içinde göremiyorum. Zaten o yüzden konuşuyoruz ya…

Böyle demiş kasetlerden birinde. Yine de bu konuşmaları yazıya geçirdiği için teşekkür ederiz Arslantunalı’ya.

Kitabın başlığı da Karasu’nun kendi olmakla ilgili söylediği bir sözden geliyor:

Kendim olmak diye bir kaygım yok galiba. (Gülerek) İşte nasıl yazıyorsam öyleyimdir, diyorum herhalde.

Bu küçük turuncu kitap Karasu’nun düşüncelerine göz atabilmek için bir kapı sunuyor okuyuculara. Derin düşüncelerden oluşmuş bir söyleşi… Kitabın sunuş kısmında da denildiği gibi:

 Derin, sarsıcı, yakıcı belge…

 

Nasıl Yazıyorsam Öyleyimdir

Kırmızı Kedi Yayınevi

Sayfa Sayısı: 68

Yıl: 2017

 

 

 

 

 

Kaynaklar:

http://www.arkimeet.com/2014/tr/6/s/168/mustafa-arslantunali

https://www.turkedebiyati.org/bilge_karasu.html

http://kuytukitap.com/turuncu-kitaplar-dizisi-kirmizi-kediden-yepyeni-bir-dizi/

Fotoğraflar:

http://www.kirmizikedi.com/kitap/urun/e5cfeac4283344caaa5cb0d2694d49be

http://listelist.com/bilge-karasu-satirlari/

 

 

Leave a Reply