Uygarlığı değiştiren insanları az çok biliyoruz; peki daha önce hiç uygarlığı değiştiren kediler hakkında bir şeyler okudunuz mu? İşte böyle bir kitap, Can Yayınları’ndan çıktı. Yazar Sam Stall, adeta kedi dünyası tarihini bizlere sunuyor. Birbirinden ilginç ve hepsi gerçek hikayeleri barındıran kitap, daha önce hiç duymadığımız ama hepimizin ilgisini çekecek, şaşırtıcı ve yer yer güldüren kahramanları bize tanıtıyor. Kedilerin kimisi dahi olarak tanınan kişilerin en yakın arkadaşı olmuş, kimisi ülkeler arası karışıklığa yol açmış, kimisi de süper kahramanlık unvanına değer şeyler gerçekleştirmiş farkında olmadan.
Kitapta bahsedilen kediler dört ana başlıkta toplanıyor: “esin perileri”, “öncüler”, “karşı kahramanlar” ve “kahramanlar”. Uygarlığı Değiştiren 100 Kedi kendisini şöyle ifade ediyor: Tek bir kedinin uygarlığı değiştirmeye gücünün yetmeyeceğini düşünüyorsanız, koca bir canlı türünü tek başına yok eden Tibbles’ı duymamışsınız demektir. Ya da Pakistan ile Abd arasında diplomatik bir tartışmayı tetikleyen Ahmedabad adlı kedi yavrusunu. Ya da bir tutam tüyüyle bir katilin yakalanmasını sağlayan Kartopu adlı Kanada kedisini.”
“Ne kadar değişik olabilir ki?” diyenleriniz için birkaç örnek verip gerisini okumayı size bırakalım. Dikkat çekici kedilerden biri “Oscar.” İkinci Dünya Savaşı esnasında batan Alman savaş gemisi Bismarck’tan birkaç görevliyle birlikte kurtulmuş, Oscar’ı kurtaran minik gemi ise beş ay sonra battığında Oscar bu defa da başka bir gemi sayesinde sağ kalmış. Ancak o da birkaç hafta içinde aynı kaderi yaşamış. Oscar gene aynı şekilde kurtulmuş ancak Oscar’dan korkan mürettebat onu istemeyerek durdukları ilk yerde bırakmışlar.
Bilim dünyasına gelince, birçok bilim adamının kadim dostları olarak görüyoruz kedileri. Özellikle bazı fizikçiler, kedilerine çok düşkünlermiş. Bu kediler onlara buluşları için ilham kaynağı olup, bir şekilde onlara yardım ederek en müthiş buluşlara resmen beraber “imza atmış“lar. Bunların yanı sıra tarihe olumsuz etkiler bırakan kediler de var. “Karşı kahramanlar” başlığı altındaki bu kedilerden biri “Tibbles.” Zelanda’da yaşayan bu kedi, bir adada yaşayan bir kuş türünün soyunu tüketmiş. Başka bir hikaye de, Japon İmparatoru Ichijo’nun kedisi “Myobu no Omoto” ile ilgili. İmparator kedisine karşı o kadar takıntılıymış ki, kedinin peşine düşen bir köpeğin sahibini zindana attırmış. Bir de kendisini hostes sanmış bir kedimiz var, Toronto çıkışlı uçakta kutusundan kaçan “Hamlet”, yedi hafta yakalanamamış, 370 bin mil uçarak adını altın harflerle gökyüzüne yazdırmış.
İşte bunlar gibi tam yüz kedi sizinle tanışmayı bekliyor. Farklı ve eğlenceli bir konuda okumak isterseniz, hele sizin de kedileriniz varsa, bu kitap sizi çekecek ve güzel zaman geçirtecektir.