2023’e elveda 2024’e ise merhaba derken arkamıza dönüp baktığımızda bu geçen senede çok çeşitli kelimeler kullandığımızı görebiliriz. Başımızdan geçen onlarca olay bizi çok çeşitli kelimeler kullanmaya yöneltti. Umarım bütün okurlarımız için bu sene yeni kelimeler de öğrendikleri bir yıl olmuştur. Biz sene boyunca kelimeler kullanırken ve öğrenirken dünyaca ünlü sözlükler de çalışmalarını sürdürüyorlardı ve yılın sonlarına doğru iki sözlük (Oxford ve Merriam-Webster) yılın kelimesi olarak seçtikleri sözcükleri duyurdular: rizz ve authentic.

Peki bu kelimeler ne anlamlara geliyor ve neden seçildiler? Rizz günümüzde “karizma” kelimesinin kısaltımı olarak kullanılıyor ve özellikle sosyal medya platformlarında fazlasıyla revaçta. Özellikle rizz etiketli içeriklerin TikTok’ta 3.8 milyar görüntülemeye sahip olduğu düşünülürse Oxford Sözlüğü’nün bu kelimeyi seçme nedeni çok daha net bir şekilde anlaşılıyor. Authentic kelimesine baktığımızda ise bu kelimenin özgün, hakiki, gerçek, esas, orijinal, otantik gibi anlamları olduğunu görüyoruz. Merriam-Webster da bu kelimenin sosyal medyada çok fazla kullanıldığını ve popüler simaların da bu kelimeyi birçok kez dile getirdiğini ifade etti. Merriam-Webster, bu kelimenin seçiminde yapay zeka çağının da etkili olduğunu dile getirdi. Artık gerçeklikle yapay arasındaki ayrımın anlaşılmasının zorlaştığı ve de günümüz markalarının da bu kelimeyi hedeflerinin merkezlerine koyarak tüketicilerde güven yaratmak istediğini belirten sözlük, authentic kelimesinin birçok kez aratıldığını duyurdu.

Bu kelimelerin gerçekten yılın kelimeleri seçilmeli miydi sorusu bir kısmınızın aklına gelmiş olabilir. Elbette bu kelimeler sadece İngilizce kapsamında yılın kelimesi seçilen kelimeler ancak 2023 dünya için çok fazla gelişme dolu bir yıldı bunu da unutmamak gerekli. Bu sözlüklerin sosyal medyayı kriterlerinde bu kadar yüksek bir yere koymalarının bazı gerçekliklerden izole edilmelerine sebep olduğu çıkarımı yapılabilir. Bunun nedeni ise sosyal medyanın her ne kadar birçok bilgi ve görüşle dolu olsa da çok fazla da eksiklik ve yanlış bilgi ile dolu olması. Merriam-Webster bu konuda biraz daha global anlamda içinde bulunduğumz yapay zeka gelişmelerini ve konseptini göz önünde bulundurmuş olsa da Oxford Sözlüğü fazlasıyla tek yanlı kalmış kanımca.

Genel olarak baktığımızda bir sözlüğün bütün bu sürecine sadece dışardan tanık olmamın birçok noktayı eleştirirken kaçırmama sebep olacağını da göz önünde bulundurmak gerekir. Bu sözlükler yıllardır var olup birçok anlamda isimlerini duyurmuş olan sözlükler. Ancak 2023’ün de sosyal medyaya yansıyan ya da yansımayan fazlasıyla gelişmelerle dolu olduğu bir gerçek. Siz okurların bu konudaki görüşleri nedir? Sizce bu sözlüklerin kelime tercihleri isabetli olmuş mu? Bütün okurlarımıza yeni kelimelerle dolu bir yıl dilerim.

Kaynakça:

https://vogue.com.tr/gundem/oxford-sozlugu-2023-yilinin-kelimesini-belirledi-rizz
https://www.ntv.com.tr/n-life/kultur-ve-sanat/merriam-webster-sozlugu-2023-yilinin-kelimesini-acikladi-authentic,xvMNdovMHUSuur_zty8CkA#:~:text=2022%20YILININ%20KEL%C4%B0MES%C4%B0,etmesini%20sa%C4%9Flama%20%C3%A7abas%C4%B1%20anlam%C4%B1na%20geliyor.

Leave a Reply