Halkların Demokratik Partisi, 7 Haziran 2015 Genel Seçimleri’ne parti olarak katılıyor. Son günlerde HDP’ye Türkiye partisi imajı verilmek isteniyor. Terör örgütü lideri Abdullah Öcalan’dan habersiz adım atmayan parti yöneticileri asla kitleleşme olanağı olmayan ve silahların gölgesinde bölgeye sıkışan PKK’yi şimdi bölgeden çıkarıp Türkiye partisi yapma gayretindeler. Son zamanlarda duymaya alışık olduğumuz algı operasyonu, HDP ve bazı kişiler tarafından toplum üzerinde sistematik olarak uygulanıyor. Nasıl mı?

 

 HDP, bağımsız milletvekilleri ile seçime katılsaydı 30-40 arası milletvekili çıkaracaktı. Eğer %10’luk barajı geçebilirlerse tahmini olarak 65-75 arası milletvekili çıkaracaklar. HDP, 2011 genel seçimlerinde bağımsız adaylar ile seçimlere girdi ve %6.58 oy alabildi. 7 Haziran’da barajı geçebilmeleri için 2011 seçimlerinde aldıkları kadar daha oya ihtiyaçları olacak. Bir yanda yaklaşık 40 milletvekili garanti dururken neden daha zor olanı isteyip seçimlere parti olarak katılıyorlar ? 30 vekil daha fazla çıkarabilmek için mi böyle bir risk alıyorlar? Bana kalırsa amaçları milletvekili sayısını arttırmak değil. 40 veya 70 milletvekili ile mecliste temsil edilmeleri HDP’ye artı veya eksi bir şey katmaz. Sadece olası bir koalisyon durumu söz konusu olursa o zaman kıymete biner vekil sayısı. Veyahut asıl amaç Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın aklındaki matematiksel oyunlarda gizlidir. Şöyle ki, partiler üstü, bağımsız olması beklenen Cumhurbaşkanı Erdoğan meydanlarda AKP için milletten 400 milletvekili istiyor. Amacı anayasayı rahatlıkla değiştirebilmek ve başkanlık sistemine geçişi sağlayabilmek.  2011 seçimlerini inceleyecek olursak, Erdoğan’ın genel başkanlığını yaptığı AKP, 2011 genel seçimlerinde %50 oy almasına rağmen vekil sayısı 327’de kalmıştı. Bugün görünen tablo bu rakamın daha da aşağı olacağıdır. Yani AKP’nin 2015 genel seçimlerinde 367 sayısına ulaşması imkansız gibi. Bu gerçeği Erdoğan’da görüyor. Erdoğan aklındaki senaryoyu beyaz perdeye aktarabilmesi için başka partilere ihtiyaç duyuyor. Bu süreçte mecliste tekrardan bulunmaları kesin gibi gözüken CHP ve MHP bu işe yanaşmayacağı için Erdoğan’ın tek alternatifi HDP kalıyor. 367’yi bulacak o yapbozun son parçası HDP kanadında olduğu için ve barajı geçmeleri halinde daha çok milletvekili almaları da Erdoğan’a yarayacak olmasından hükümet kanadında önem teşkil ediyorlar. Bugün herkesin dilinde olan ‘HDP barajı geçerse AKP 400 milletvekili çıkaramaz.’ Bu olgudan dolayı CHP’ye oy verecek olan seçmeninde HDP’ye oy vermeyi düşünmesi ile algı operasyonu da çok iyi yapılmakta.  HDP seçimlerde barajı geçer ve 70-80 milletvekili sayısına ulaşırsa, AKP ile anayasa ve başkanlık sistemi için ittifak yapacaktır. Cumhurbaşkanı Erdoğan kendi oyununu oynarken, HDP’nin isteğini de göz ardı etmeyecek ve ‘Ne isterlerse verecektir.

Bir diğer ihtimal de HDP’nin baraj altı kalması durumudur ki, bu durumda zaten AKP, HDP’nin güçlü olduğu yerlerde ikinci parti konumunda olduğu için ve diğer muhalefet partileri HDP’nin güçlü olduğu yerlerde  %2 ila %5 arasında oy aldıkları için milletvekilleri doğrudan AKP’nin olacaktır. Bu demek oluyor ki HDP baraj altı kalırsa AKP fazladan 30-40 milletvekili daha çıkaracak. Örneğin HDP(BDP) 2011 genel seçimlerine parti olarak girseydi ve baraj altı kalsaydı 2011 seçimlerinde bağımsız olarak kazandığı 34 milletvekilinin diğer partilere dağılımı şöyle olacaktı: 28’i AKP’ye, 5’i MHP’ye, 1’i CHP’ye.

 

HDP seçimlerde barajı aşarsa anayasa değişikliği ve başkanlık sisteminde AKP ile ittifak yapacak ve isteğini elde edecek. Hatta barajı geçmesi demek batıda CHP ve MHP’nin de milletvekili kaybetmesine sebep olacaktır.

Sonuç olarak seçimin kilit partisi HDP değildir. HDP barajı geçerse AKP’nin vekil sayısının azalacak olması gerçektir ama sonrasında el ele kol kola girip anayasayı değiştirecekleri daha da gerçektir. HDP her halükarda AKP’nin yararına çalışacaktır.

Eğer ki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kafasındaki senaryonun gerçekleşmesini istemiyorsanız, meclisteki mevcut partiler dışında yeni bir alternatif partinin meclise girmesini sağlamanız gerekmektedir. Peki bu kadar kısa sürede böyle bir parti var mıdır? O da ayrı bir  soru işareti ya da CHP ve MHP’nin alışılmışın dışında daha yüksek oy almaları gerekmektedir.

Son söz: 400 milletvekili ve HDP’nin baraj meselesine kanmayın.  Baraj sıkıntısı olan HDP’nin barajı geçmesi demek, anayasa tartışmalarında AKP’nin istediği çoğunluğu AKP’ye hediye etmek demektir. Üstelik anayasa tartışmalarında HDP’nın pazarlık gücünü arttırmak anlamına da gelir ki bunun da ülke çıkarları için hiç iyi olmayacağı düşüncesindeyim.

Leave a Reply