Artistik patinaj tutkunlarının yıllardır gözlerini ayırmadan yakından takip ettiği, kusursuza yakın tekniği ve zarif artistik karakteri sayesinde tarihin en büyük sporcuları listesinde şimdiden kendine yer bulan Kim Yuna (Korelilerin tabiriyle Queen (Kraliçe) Yuna), Soçi olimpiyatlarında sergilediği nefes kesici iki programla profesyonel spor yaşamına nokta koydu. Kısa programı “Send in the Clowns” müziğiyle 74.92’lik puanla 1.sırada tamamlayan sporcu, uzun programda sunduğu “Adios Nonio” serisiyle Rus Adelina Sotnikova’nın gerisinde yer alarak Olimpiyat gümüşüyle sevenlerine “adios” dedi.
22. Soçi Kış Olimpiyatları’nda sona yaklaşılırken, Kadınlar Artistik Patinaj mücadelesinde madalyalar sahiplerini buldu. Tüm dünyanın şaşkın gözleri önünde Rus sporcu A.Sotnikova (17) sürpriz bir şekilde altın madalyanın sahibi olurken, son şampiyon Güney Koreli Kim Yuna (23) gümüş ve İtalyan Carolina Kostner (27) da bronz madalyayı ülkelerinin madalya hanesine yazdırdılar.
6 yaşında başladığı artistik patinaj kariyeri boyunca hiç podyum dışı kalmayan ve çağının spor dehası olarak görülen Kim’in kariyeri dudak uçurtacak başarılarla dolu. Büyükler kategorisinde 2 Olimpiyat madalyası (1 altın, 1 gümüş), 6 Dünya Şampiyonası madalyası (2 altın, 2 gümüş, 2 bronz), 1 Dört Kıta Şampiyonası altını, 4 Grand Prix (3 altın, 1 gümüş) madalyası bulunan yıldız sporcunun küçükler kategorisindeyken de podyumdan inmediği unutulmamalı.
Güney Kore’de genç yaşlı herkesçe çok sevilen ve tüm toplumca ulusal kahraman olarak baş tacı edilen Kim Yuna, ülkesinde bir süperstardan farksız. Birbirinden ünlü firmaların sponsorluk yarışına girdiği güzel sporcu, Kore’nin dünyaca ünlü müzik ve televizyon sektörünün de çok aranan bir üyesi. “Milletin küçük kız kardeşi” unvanının da sahibi olan Kim, aktif spor yaşamına ara verdiği 2011-2012 sezonunda ünlüleri yarıştırdığı buz pateni şovu “Kim Yuna’s Kiss and Cry” dışında kendi adına düzenlenen gösteri amaçlı organizasyonlar, reklam filmleri ve kliplerde de başrolü üstlenerek ününe ün kattı. TIME dergisinin 2010 yılının “En Etkili 100” ismi listesinde de yer almasının yanısıra 2018’de düzenlenecek Pyeongchang Kış Olimpiyatları’nı Kore’nin kazanmasında Kim Yuna’nın emeği büyük.
Efsane sporcu, kariyeri boyunca rakiplerini geçerek birinci olmanın ötesinde, mevcut puanlama sitemi içerisindeki rekorlarının hepsinin de sahibi. Kısa program, serbest program ve toplam puanlarda ISU puanlama sisteminin rekorları hala elinde bulunduran Kim’in 11 kez kırdığı dünya rekorlarının 8’ini önceden kendisinin belirlemiş olduğu unutulmamalı. Serbest programda önce 140, sonra 150 puan’a, toplamda ise 200 puana ulaşan ilk kadın patinajcı olmasıyla ise Kraliçe Yuna şimdiden spor tarihinin en önemli figürlerinden biri olmayı garantilemiş durumda.
Ancak Kim Yuna’yı özel yapan tek özellik, “ders kitabı tekniği” olarak da tanımlanan mükemmele yakın sıçrayışları, kadın patinajcılarda az görülen yüksek hızı ya da sunduğu tertemiz programlar değil. Buz üstündeki karizması ve akıllara durgunluk veren zarafetiyle neredeyse tüy kadar hafif olduğu izlenimi veren Kim, gerçek bir sanatçı. Her serisinin ardından spor yorumcularını dilleri tutulmuş bir halde bırakırken, sakin, özgüvenli ve abartısız kişiliğiyle de herkesin sempatisi kazanmakta üstüne yok. Hayırseverliğiyle de ayrıca hayranlık toplayan bu eşsiz sporcunun bilinen bağışlarının toplam tutarı şimdiye dek 1.7 milyon dolar.
Kariyerinin bu son mücadelesinde 2010 Vancouver Olimpiyatları’nda kazandığı altın madalyayı korumak Kim Yuna’nın öncelikli planı olmamasına rağmen (Soçi’ye olimpiyatların keyfini sürmek için geldiğini, altın kazanmanın çok da önemli olmadığını söylemişti) ikinci şampiyonluk, Korelilerin ve dünyanın dört bir yanından artistik patinaj hayranlarının uzun zamandır kalbinde olan bir hayaldi. Başından beri büyük tartışmalarla süregelen Soçi Olimpiyatları’nda hatasız bir performans sergileyen Kim Yuna’nın aldığı oldukça düşük teknik puan ve “ev ve jüri avantajına” sahip olduğu tartışılan Adelina Sotnikova’nın geçtiğimiz müsabakalara nazaran aniden artan puan grafiği, sosyal medyada gecenin en çok konuşulan konularının başında geliyor.
Kim Yuna’nın altın madalyasının çalındığı iddiası ve sporcunun puanının yeniden hesaplanması talebiyle yazılan dilekçe şimdiden 1 milyonu aşkın imza topladı bile;
Kore’nin önde gelen ünlüleri de tweet’leriyle Kim Yuna’ya büyük destek verdiler;
http://mwave.interest.me/enewsworld/en/article/59222/stars-send-love-to-kim-yuna
Merak edenler için puanlamanın hatalılığı ya da kasıtlı yanlışlığı üzerine iddialardan bir derleme;
http://yehns.tumblr.com/post/77315719918/yuna-kim-was-robbed-of-her-gold-medal
Ancak unutulmamalı ki, jüri sistemiyle puanlanan tüm spor müsabakalarında tartışma çıkması her zaman rastlanan bir durum ve Sotnikova’nın performansının -yeterliliği tartışılabilir olmakla birlikte- üst düzey bir teknik sergilediği de ortada. Ayrıca, olimpiyatların madalyanın renginden ve sporcu sıralamasından öte bir duygu, düşünce ve hayal birliği olduğu düşünülecek olursa, tüm sporcuları azimleri, emekleri ve bizlere yaşattıkları güzel duygular için tek tek tebrik etmek gerekiyor. Zaten gerçek sanatçı ve sporcular için önemli olan da, bir takım teknik otoritelerin kendilerini fiziksel olarak değerlendirmelerinden çok, kendi kalite ve farklarını seyircinin gözünde ispat etmiş olmak.
Tıpkı Kim Yuna’nın yalnızca Koreliler için değil, dünyanın dört bir yanından sanat/sporseverler için hala Kraliçe Yuna olması gibi.
2013 Dünya Şampiyonası’nda altın madalya kazandığı serbest program:
2012 yılından Roxanne Tangosu:
Eda
Yuna kimin hakkiydi bence. Halat ceken birinin karsisinda tango yapan bir zerafet…