Birçok sporcu egzersiz öncesinde, egzersiz sırasında ve egzersizden sonra bazı hatalar yapmakta. Kimi zaman doğrusu bilinmediği için ortaya çıkan bu hatalar kimi zaman da kişilerin üşengeçliklerinden veya ilgisizliklerinden kaynaklanmakta. Öncelikle her sporcu kendi vücudunu tanımalı ve hareketlerini vücudun tepkileri doğrultusunda düzenlemelidir; bazı durumlarda yanlış görülen bir hareket veya davranış gelişime pozitif  katkılarda sağlayabilir fakat her şeyden önce vücut geliştirme sporuna yeni başlayan sporcuların doğru alışkanlıklara sahip olabilmeleri için bir çok şeye daha baştan itibaren dikkat etmeleri gerekmektedir. Şimdi bu hususlardan bazılarına değineceğiz:

  • bodybuilding_wall_clock-r227f99006fe34ed2800eeeac86e405c2_fup1y_8byvr_324Yemekten sonra spor yapmayın

Yemek yedikten sonra sindirim için vücuttaki kan mide bölgesine toplanmaktadır. Kasların gelişimindeki önemli bir faktör kanın çalışılan kaslara pompalanması ve kasların şişirilmesi iken midede toplanan kanın bu işlevi yerine getirmesi oldukça güç olacaktır. Yemekten en az 2 saat sonra antrenmana başlamak bu sıkıntıyı ortadan kaldıracaktır.

  • Isınmayı ihmal etmeyin

Egzersizlere başlamadan önce ısınmak çok önemlidir. Isınmayı üç farklı aşamaya bölebiliriz. İlk olarak 5-10 dakikalık bir yürüyüş veya bisiklet sürme ile genel ısınma yapılmalıdır. Daha sonra germe, kasılı tutma, esnetme gibi temel ısınma hareketleri yapılmalıdır. Son olarak ise yapılacak olan ilk hareketi düşük ağırlık ve çok tekrar şeklinde yaparak vücudun harekete hazırlanması sağlanmalıdır. Isınma sayesinde hem sakatlıkların önüne geçilebilir hem de antrenman performansı arttırılabilir.

  • Hareket esnasında nefesinizi kontrol edin

Egzersiz yapılırken hareketlerin kaldırma, çekme ve itme kısımlarında nefes verilmeli; indirme, bırakma ve alçaltma gibi kısımlarda ise nefes alınmalıdır. Bu sayede hem daha güçlü bir kaldırış gerçekleştirilir hem de kalp ritminde ortaya çıkabilecek bozuklukların büyük ölçüde önüne geçilebilir. Özellikle yüksek ağırlıklı, nefes performansını zorlayan hareketlerde nefesin tutulması bayılmaya bile sebebiyet verebilmektedir.

  • Hareketi düzgün formda yapmayı öğrenin

Yapılan hareketlerde kilo arttırımına gidilmeden önce, hareketin doğru formda öğrenildiği ve yapıldığından emin olunmalıdır. Spora yeni başlayanlar genellikle hareket esnasındaki formun önemini önemsemezler lakin belli bir süre bu şekilde çalışılması ile vücut doğru form dışındaki hallere alışabilir. Kişinin belli bir gelişime ulaşması ve yüksek ağırlıklar ile çalışması bazı hareketleri düzgün formda yapmadığı taktirde sakatlanmalara sebebiyet verebilir. Özellikle vücut geliştikten sonra, doğru formu yakalayabilmek için kullanılan ağırlıkların düşürülmesi de psikolojik rahatsızlıklar yaratabilmektedir. En iyisi hareketlerin nasıl yapılması gerektiğini daha en baştan öğrenmektir. örneğin bench press hareketi esnasında ayaklar tamamen yere sabitlenmiş olmalı ve bele kavis verilmiş olmalıdır.boost-your-bench-press-graphic-2

  • Gerekmediği halde kemer, bilek koruyucu gibi destek ürünleri kullanmayın

Bu ürünler hareketin yapılış esnasında her ne kadar fazladan destekleme sağlayıp hareketi daha rahat yaptığınızı düşünseniz de aslında desteklenen yerlerin zayıf kalmasına da sebebiyet vermektedir. Çok yüksek kilolar ie düzgün bir formda çalışıyorsanız bu destekleyicileri zaman zaman kullanmak faydalıdır aksi halde sürekli bu destekleyiciler ile spor yapmak veya destekleyicilerden alınan güçle çok yüksek kilolar ile çalışmak zayıflıklara sebep olmaktadır.weightlifting-belt-1

  • Sürekliliği sağlayın

Her sporda olduğu gibi vücut geliştirme sporu da süreklilik istemektedir fakat çoğu sporda yetenek ile ilerlenebilmesine rağmen vücut geliştirmede yeteneğe çok az yer olduğunu düşünüyorum. Uzun süreler antrenman yapmak tabi ki size belli bir antrenman yapma yeteneği, ağırlıklarla nasıl oynayabileceğiniz gibi konularda yatkınlıklar kazandıracak olsa da gelişimin en temel noktası egzersiz sürekliliği sağlamak olacaktır.

 

 

Leave a Reply