Dünya şampiyonu olmak, bir de Avrupa şampiyonu olduktan sonra bu kupayı havaya kaldırmak. Ne kadar büyük mutluluk değil mi? Peki, kaçımız “Bizim Çocuklar” kimdir, hikayeleri nelerdir biliyor? Bu yazıda engel tanımayan şampiyonlarımızı tanıyalım istedik.
Öncelikle Muhittin Kurt ile başlayalım. Kendisi doğuştan bir bacağının kısa olması sebebiyle bu spora yönelmiş, ailesinin desteğiyle daha 11 yaşında ligin en genç oyuncusu olmayı başarmış [1]. Serkan Dereli’nin de doğuştan sol ayağı yoktu, ama 3 yaşından beri devletin elinde yetişen oyuncu milli takımın vazgeçilmezlerinden oldu [2]. Kemal Güleş ise 12 sene önce inşaat alanında kaya düşmesi sonucu kaybetmiş sol bacağını ama sol forvet mevkisinde oynuyor [3]. Doğuştan engelli olan bir diğer isim Ömer Güleryüz ise sağ forvet pozisyonunda oynuyor, turnuvadan önce “Eksik olan bir Dünya Kupası var” demişti [4] ve finalde ilk golü atan da kendisi oldu. Şeyhmus Erdinç de hem sporcu hem de öğretmen, öğrencilerine hayatta hiçbir engel tanımamak gerektiğini bizzat gösteriyor [5]. Şampiyon kadroya bu oyuncuları katan Etimesgut Belediyespor’u da ayrıca tebrik etmek gerek. Okan Şahiner ise deprem sonrasında sol bacağından diz üstü ampute edildi, rehabilitasyon süreci için geldiği Ankara’da geçirdiği 4 ayda ampute futbolla tanıştı [6] ve sporun zirvesine kadar yükseldi.
Sırada TSK Rehabilitasyon Merkezi Engelliler kulübünde oynamışlar oyuncular var, bu kulüp asker ocağında bizim için uzuvlarını kaybedenlerin ampute futbol ile buluşma yerlerinden biri elbette. Finalde sahada olan ve sadece 1 gol yiyerek kupanın alınmasında büyük emeği olan kaleci Bülent Çetin sağ kolunu kullanabiliyor; uzman çavuşken yaralanmış ve tedavisi sırasında bir trafik kazası geçirmiş [7]. Savaş Kaya ise vatani görevini yerine getirirken mayına bastıktan sonra sol bacağının dizden altını kaybetmiş [8]. Şu an ikisi de Etimesgut Belediyespor forması giyiyor ama, takım olarak vatan savunmasında gazi olan tüm vatan evlatlarını layıkıyla temsil ettiklerini söylemek gerek.
Rahmi Özcan, Fatih Şentürk ve Fuat Taştan Şahinbey Belediyesi Gençlik’ten katıldılar milli kadroya; Rahmi Özcan doğuştan [9] ve Fuat Taştan çocuk felci sebebiyle [10] sağ bacaklarını kaybettiler, Fatih Şentürk ise trafik kazası sonucu sol bacağını yitirdi [11]. Ama asla pes etmedi hiçbiri, diğer arkadaşları gibi. Muhammet Yeğen de sağ diz altı amputasyon sonrasında Erzurum’dan Ankara’ya, oradan da A Milli Takım’a kadar yükselen bir hikayenin içinde buldu kendisini [10]. İsmail Korkmaz ise 4 yaşında geçirdiği bir kazanın ardından zorluklar içerisinden gelerek bir çıkış yolu bulur ampute futbolda [12].
Yedek kalecilerimiz Erdi Arslan sol koluyla İzmir BBSK’da, Mert Yıldız ise Şahinbey Belediyesi Gençlik’te sağ koluyla gösterdikleri performansın ardından ana kadroya davet edildiler. Ve son olarak teknik direktör Osman Çakmak, o da takımın eski kaptanı – kendisi Irak sınırında komando olarak arama-tarama faaliyetindeyken mayına basarak sol bacak diz altını kaybetmiş [13]. Dönemin Genelkurmay Başkanı’nın telkiniyle başlamış bu spora, 2018 yılında Dünya Kupası finalinde Angola’ya penaltılarla 5-4 kaybederek ikinci oldu. 2020’de teknik direktörlüğe geçti Osman Çakmak, sonrasında arkadaşlarıyla birlikte 2021 Avrupa Şampiyonu olan [13] ve bu yıl da İstanbul’da, Ali Sami Yen Spor Kompleksi Nef Stadyumu’nda Angola’yı 4-1 yenerek Dünya Kupası’na ulaşan takımın teknik direktörü oldu.
Elbette sadece kadroda olan oyuncular değil, daha önce de milli takım formasını terletmiş oyuncular var hatırımızda. Dünya ikincisi olduktan sonra “Biz üzüldük, halkımız sevindi” demiş olan Feyyaz Gözüaçık [14], Alican Kuruyamaç, Barış Telli ve daha nice oyuncu bu takımın yazdığı peri masallarında rollerini aldı. Belki biri kaleci olmak üzere sahada 7 futbolcuyla oynanıyor ampute futbol ama, Angola’dan rövanş alarak kazandığımız kupanın haberini alan Türk milleti bir olarak sevindi. Sonraki turnuvalarda zaferler gelsin ya da gelmesin, bu “Büyük Yürekler” hem ruhları hem de bileklerinin hakkıyla adlarını tarihe altın harflerle yazdırdı.
*Kapak fotoğrafı sitesinden milliyet.com.tr sitesinden, diğer fotoğraflar sırasıyla tbesf.org.tr, ntvspor.net ve trthaber.com adreslerinden alınmıştır.
Kaynakça
[1] https://www.haberler.com/yerel/ampute-futbolunun-en-kucugu-milli-takim-i-4399921-haberi/
[2] https://gazeteoksijen.com/turkiye/futbolun-aslan-yurekli-sampiyonlari-47382
[4] https://www.sporx.com/omer-guleryuz-o-kupa-turkiye-de-kalacak-SXHBQ986868SXQ
[6] https://gazeteoksijen.com/turkiye/futbolun-aslan-yurekli-sampiyonlari-47382
[7] https://www.fanatik.com.tr/ampute-milli-futbol-takimi-kalecisi-bulent-cetinin-sevinci-2243847
[8] https://www.aa.com.tr/tr/yasam/gazi-savas-kayanin-mucadelesi-ampute-futbolla-devam-ediyor/2044236
[9] https://www.fanatik.com.tr/rahmi-ozcan-turkiye-ampute-futbol-ligi-premier-lig-konumunda-2097420
[12] https://spor.haber7.com/spor/haber/728246-a-milli-futbolcunun-firinda-yasam-drami
[13] https://www.biyografi.info/kisi/osman-cakmak
[14] https://www.sporx.com/tv/-feyyaz-gozuacik-biz-uzulduk-halkimiz-sevindiSXTVQ101042SXQ