Gün geçtikçe Fransa’da düzenlenecek -Türkiye’nin de katılacağı- EURO 2016’ya yaklaşıyoruz. Bu turnuvanın heyecanına daha girmeden, önceki turnuvaların hatıralarına da kısaca bir göz atmak lazım. Bu yazımızda futbolun gizli başrolü, çizgilere göre konumu kimi zaman uluslar arası krizlere yol açan, namı diğer ‘Meşin Yuvarlak’ ve onun milenyum sonrası Avrupa Futbol Şampiyonalarındaki yerinden bahsedeceğim.
EURO 2000 Belçika ve Hollanda’nın birlikte ev sahipliği yaptığı ve bizim de Mustafa Denizli yönetimi altında katılıp çeyrek finale kaldığımız bir turnuvaydı. Bu turnuvanın topu “Adidas Terrestra Silverstream”, şu anda dahi bulunması pek güç ve baktığımızda çoğumuza geçmişimizi hatırlatan şık bir top. Altta resmi bir örneğinin fotoğrafını bulabilirsiniz.
EURO 2004 denildiğinde aklımıza ilk olarak Portekiz’in (ve geleceğin yıldızı Cristiano Ronaldo’nun) Lizbon’daki dramatik final mağlubiyeti ve Yunanistan’ın zevksiz savunma futbolu geliyor. Elemelerini geçemediğimiz (ah Letonya) bu turnuvada kullanılan top, Adidas Roteiro, ilk kez yerel bir isim alıp oynandığı maçla ilgili bilgiler içermesiyle öne çıkıyordu. Sırf bu özelliğiyle değil, futbolcuların kendisi hakkındaki iyi ve kötü görüşleriyle de öne çıktı Roteiro. EURO 2008 denilince aklımıza ne geldiğini yazmak çok güç 5-6 satırlık bir paragrafla. Dolayısıyla burada Adidas Europass topundan bahsederek devam edeceğim. Europass, özellikle dizaynının Oliver Kahn tarafından yapılması ve bu duruma rağmen Jens Lehmann ve Petr Cech gibi isimlerden gördüğü eleştiri ile öne çıktı. Aşağıda bir fotoğrafı verilen Europass topunun aslında Teamgeist ile benzer bir dizayna sahip olduğunu belirtmek gerek, beşgen ve altıgenlerden oluşan dış yapı kaybolmuş durumda. EURO 2012, Ukrayna ve Polonya ev sahipliğinde gerçekleşen, İspanya’nın 2010 Dünya Kupası’nda başladığı dominasyonu sürdürdüğü bir turnuvaydı. Bu turnuvanın topu olan Adidas Tango 12, Adidas Tango ailesine ait, 2010’daki Jabulani ‘rezaleti’ sonrası daha kolay sürülebilir ve kontrol edilebilir bir dizayna sahip olması amacıyla üretilmişti. Küçük çokgenlerden oluşan dış yapı yerine büyük parçalardan oluşan bir dış yapı –daha büyük parçalardan oluşmak kaydıyla– bu topta da mevcut. Ve gelelim bu senenin topuna. Adidas, Beau Jeu topuyla adlandırma olarak yerel olmaya geri dönmüş, görünüm olarak ise Fransa bayrağının renklerine yer vermiş durumda. Bu durumu ise Fransa’ya teröre karşı manevi bir destek olarak görmek de mümkün. Bunun dışında topun dinamik renklendirmesi ve yine farklı bir dış yapıya sahip olması, atası Adidas Brazuca’ya da pek benzer olan bu topun önemli özelliklerinden sayılabilir. 2016 yazında sahalarda göreceğimiz bu top hakkında bakalım futbolcular, teknik adamlar ve taraftarlar ne söyleyecek, ve bu top hangi unutulmaz hatıraların ‘başrolünde’ oynayacak?Kaynaklar
[1] pesedit.com
[2] footy-boots.com
[3] de.academic.ru
[4] zimbio.com
[5] footyheadlines.com