GALATASARAY’IN YENİ GOLCÜSÜ: VICTOR JAMES OSIMHEN

Salonda yerlerinizi alın çünkü şimdi sizleri bir tiyatro oyununun içine almak istiyorum. Orta halli bir ailenin apartman dairesi… Ay sonu geldiği için evin hanımı dolapta son kalanlarla tüm maharetini sergileyerek akşam yemeğini hazırlıyor. Evin büyük oğlu, ailesinin ekonomik darboğazının farkında, kendi sosyal yaşamının buhranlarına bir de işsizliği eklemiş. Küçük kardeşi ise abisinin mutsuzluğunu oda kapısının aralığından izliyor. Dayanamayıp içeri giriyor; abisine ve eve yardım etmek için mahallede arkadaşlarıyla limonata satıp para kazanacağını söylüyor. Anne mutfaktan sesleri duyup odaya geliyor, abi kardeşine, ardından anne çocuklarına sarılıyor ve tam bu esnada evin kapısı çalıyor. Evin hengamesinin farkında olan ancak nihayet iş bulduğu için son derece gururlu olan baba, kapıya gelmiş. Anne kapıyı açıp mutfağa doğru koşar adım giderken babadan bir ses yükseliyor: “Hanım, kapat ocağı, hazırlanın, akşam boğazda yiyeceğiz!”

İlk perde böylece kapandı. Galatasaray taraftarları zaten biliyor ama ben şimdi oyuncuları herkes için tanıtmış olayım. Evin hamarat hanımı, son iki yılın şampiyon hocası Okan Buruk; evin buhranlı büyük abisi, sansasyonel bir yazın ardından tek başına kalan Mauro Icardi; limonata satıp eve katkı yapmak isteyen küçük kardeş, transferin son günlerinde 11 milyon euro bonservisle Benfica’nın yolunu tutan Kerem Aktürkoğlu; yeni iş bulan gururlu baba, Galatasaray’ın rekor oyla seçilen ancak Erden Timur ayrılığı sonrası taraftarla arası açılan başkanı Dursun Özbek. Zaten boğazda yenecek taze balığı hepiniz tanıyorsunuz. Ancak bu perde kapandı. Şimdi aynı senaryodaki aile gibi her şeyi unutun ve hazırlanın çünkü yeni perde çok farklı olacak. Fazla söze gerek yok: Victor James Osimhen…

Osimhen kimdir?

1998 doğumlu Nijeryalı golcü, futbol kariyerine Ultimate Strikers Academy çıkışı ile Alman kulübü VfL Wolfsburg’ta başladı. Almanya’dan Belçika’nın R Charleroi SC kulübüne kiralandı. Belçika’da çok başarılı olan golcü, Wolfsburg’tan futbolun genç oyuncu fabrikalarından Fransa’nın LOSC Lille kulübüne transfer oldu. Atletik yapısıyla Ligue 1’e uyum sağlamakta hiç zorlanmayan golcünün burada da geçirdiği başarılı dönem onu Diego Armando Maradona’nın mabedine, Napoli’ye, rekor bir bonservisle tam 77.5 milyon euroya götürdü. Osimhen’in kazanma arzusuyla uyumlanan Napoli, 2022/23 yılına tecrübeli İtalyan teknik direktör Luciano Spalletti ile başladı. Napoli, Catenaccio -rakiplerin ve gol atma fırsatlarını engellemeye odaklanan son derece organize ve etkili bir arka hat savunması- oyunundan son derece uzak, şehrin kimliğine uyumlu olarak adeta eski Brezilya takımları gibi göze hoş gelen bir oyunla, kulübün çok sevilen eski hocası Maurizio Sarri’nin Lazio’sunun önünde tam 16 puan farkla şampiyon oldu. Şampiyonluğu sahada iki yıldıza mal edebiliriz. Gürcü sol kanat oyuncusu Khvicha Kvaratskhelia, 14 gol 14 asist ile sezonu kapatırken 31 gol 4 asist yapan Victor Osimhen kariyer sezonunu oynadı ve Serie A’da gol krallığı yaşadı. 2023/24 sezonu ise Osimhen ve Napoli için çok çalkantılı geçti. Hocası Spalletti’yi İtalya milli takımına uğurlayan ve sezon ortasında ırkçılık skandallarıyla Osimhen’i de kaybeden Napoli, sezonu şampiyon Inter’in 41 puan gerisinde 10. sırada kapattı. Golcü, inanılmaz bir yaz geçirip Napoli’nin yeni hocası Antonio Conte ile de tartıştı ve kadro dışı kaldı. Golcüye yaz boyu çok önemli teklifler gelirken, Osimhen önce maaş konusunda tatmin olmayarak Chelsea’yi reddetti, ardından PSG’nin teklifine sıcak baktı ancak Napoli’nin olay adamı başkan Aurelio De Laurentiis ile Fransız kulübü anlaşma sağlayamadı. Avrupa transfer penceresinin son haftasında önce Suudi kulübü Al-Ahli ile Napoli anlaşamadı ve Osimhen yine Napoli’de kaldı. Ardından pencerenin son günü İngiliz devi Liverpool da Osimhen’in kapısını çaldı ancak İngiltere’nin yüksek sporcu vergisi nedeniyle Osimhen’in maaşını ödemekten çekindiler. Napoli’deki kadro dışı durumu ve çalkantılı yaz sonrası ortada kalan golcü, Türkiye’de transfer penceresinin 13 Eylül’de sonlanacak olması, Galatasaray’ın hem Osimhen’in maaşının büyük bölümünü karşılamayı kabul etmesi hem de Avrupa Ligi serüveni dolayısıyla kendini Arjantinli ikon Icardi’nin mabedi Rams Park’ta buldu. NBA severleri de yanımıza alalım: 2010 yazı, şok bir kararla Miami Heat efsanesi Dwyane Wade’in yanına gelen süper yıldız LeBron James…

Osimhen – Galatasaray Uyumu

Oyun dünyasında son yıllarda oluşmuş bir trend var. Oyuncunun seçimlerine göre oyunun hikâye tabanı ve sonları çok çeşitli hale geliyor. Detroit: Become Human, Until Dawn gibi oyunları bu trendin baş yapıtları olarak görebiliriz. Galatasaray’ın teknik direktörü Okan Buruk da böyle bir oyun için masanın başına geçmiş gibi. Takımın yıldızı Mauro Icardi şu an sakat olsa da döndüğünde Galatasaray’ın çift santrforlu bir sisteme geçeceği üzerine çokça yazı hatta Osimhen – Galatasaray bağlantısını kuran menajer George Gardi’nin bir röportajı dahi var. Şimdilik oyuncu koltuğuna biz oturalım ve Okan Buruk yerine birkaç senaryo ile Galatasaray’ın sezonuna ön bir bakış atalım.

ATL - LIV Şampiyonlar ligi eşleşmesi

İlk senaryo, Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi ön elemesinde Young Boys’a karşı da denediği 4-4-2. Güncel futbolda sıklığı yitirmiş bir düzen olsa da 4-4-2’ye futbolun fabrika ayarı denir. Çift santrforla insanların zihninde ofansif bir çözüm olarak kalsa da aslında 4-4-2, sahanın geometrisine çok uygun olan bir karşılama şablonudur. Günümüzde bu çözümü en sık kullananlardan biri de Atletico Madrid’in patronu Diego Simeone’dir. Arjantinli teknik adam bu formasyonu karar alıcı pek çok maçta denedi. Üstteki görsel, Atletico Madrid’in 2020/21 sezonunda Klopp’un kanat forvetlerini hem oyun hem de skor olarak çok sivrilttiği Liverpool’una karşı Simeone’nin hem top Atletico’dayken hem de karşılama için radikal şekilde 4-4-2 tercih ettiği ve Liverpool’a isabetli şut dahi attırmadığı maçtan. Ancak Galatasaray ile ayrışan nokta şu ki Okan Buruk, 4-4-2 dizilişini tercih ettiğinde Hakim Ziyech ve Kerem Aktürkoğlu gibi daha klasik kanatlara yönelirken, görselde de görülen Lemar ve Koke orta saha karakterli ve maç boyunca Mane ve Salah’ı kısıtlamaları birincil görevleri olan bozucu ve tempolu kanat oyunculuğu yapıyor. Hücumdaysa kanat karakteristiği yüksek ve savunmacılığı düşük olan Lodi çizgiyi kullanırken, Lemar daha içeride konumlanıyor ve Partey ceza sahasına “late run” (karşı savunmanın dengesini bozmak için yapılan atak sonlandırmaya yakın ceza sahasına yapılan koşu) diye tabir edilen, yalnızca çift forveti demarke bırakmayı hedefleyen koşuları atıyor. Okan Buruk, Galatasaray’ın 2012/13 sezonunda Elmander ve Necati ikilisini taşımak için Fatih Terim’in Engin Baytar ve Emre Çolak ikilisini kanat gibi konumlandırdığı sezondan bir çözüm bulabilir. Icardi ve Osimhen’e göre oyunu en uygun hale getirmek için Galatasaray’ın malzemeleri de var denebilir. Norwich’ten rekor bonservisle aldığı orta saha Gabriel Sara, geçtiğimiz sezonun büyük bölümünde sağ kanatta da rol aldı ve Okan Hoca’nın Torreira – Berkan tandemiyle çıktığı birçok hedef maç oldu. Çıkış yaptığı mevki sol kanat olan Barış Alper Yılmaz ise sol kanat için eforu ve fizik kalitesiyle uygun bir çözüm gibi.

Gelelim bir diğer senaryoya. Okan Hoca’nın pek sık denemediği ama ciddi şekilde konuşulan bir diğer diziliş ise 3-5-2. Üçlü formasyonlar futbol sahnesine pek çok kez geldi ve gitti ancak son yükselişini İtalyan teknik adamlara borçlu diyebiliriz. Premier League’de cesur tercihlerle üçlü formasyon denemeleri yapan Antonio Conte, Inter ile son yıllarda Serie A’da çok önemli başarılara imza atan Simone Inzaghi ve görselde görüldüğü gibi hem Galatasaray’la 3-5-2 dizilerek 2013/14 sezonunda Juventus karşısında flaş bir galibiyet alan hem de Euro 2020’de İtalya ile sürpriz bir şampiyonluk yaşayan Roberto Mancini, bu formasyon ve kurgunun en önemli temsilcileri. Ayak kalitesi, oyun kuruculuğu birinci planda olan forvetler Conte’nin Morata’sı, Inzaghi’nin Lautaro’su ve Mancini’nin Drogba’sı iken Okan Hoca için Icardi gibi, işin keskin bitiricilik ve eforla rakip savunmayı dağıtması da Osimhen’in sırtında. Kurgunun belki de en kilit noktası olan kanat bekler için aslında Galatasaray’ın elinde iki önemli parça var. Transferin son günlerinde gelen Ismail Jakobs, atletizmiyle ve üçlü kurgu tecrübesiyle hem sol kanat bek pozisyonu için hem de sol stoper pozisyonu için bir adayken bu kez dizilişin sağ kanadı Barış Alper’e kalmış gibi. Üçlü kurguların, özellikle yüksek hatta savunma yapan üçlü kurguların en çok sıkıntı yaşadığı konulardan olan arkaya atılan toplarda ise Galatasaray’ın elinde belki de ligde bu konu için en mahir stoper Davinson Sanchez var, hem de bahsettiğimiz gibi Jakobs bunun için iyi bir çözüm olabilir. Bardağın boş tarafındaysa Okan Hoca, üçlü kurguyu sık deneyen bir hoca değil ve Galatasaray’ın bazı mevkiler özelinde üçlü oynamak için rotasyonu dar gibi. Kerem Aktürkoğlu, Tete ve Zaha’dan çıkan Galatasaray, kanat rotasyonunu epey daralttı ve Okan Hoca’nın eline epey grift yapıya sahip bir kadro verdi. Hocanın çözümü ise ciddi bir merak konusu.

Son tahlilde; oyuncunun yaşı, piyasa değeri ve güncel formu göz önüne alındığında Galatasaray belki de Türk futbol tarihinin gördüğü ve görebileceği en büyük yıldızı bir yıl için de olsa transfer etti ve Osimhen, Galatasaray’ın en büyük gücü. Yazının başında orta halli ailemizi boğazda balık yemeye çıkarmıştık, bakalım aile balıkla doydu mu yoksa dönüşte hamarat annenin pişireceklerine mi kaldı?

Görseller Sky Sports ve The Coaches Voice sayfalarından alınmıştır.

Muhammed Baran Özbahçe

KAYNAKÇA

https://www.transfermarkt.com/

https://www.legit.ng/sports/football/1612477-victor-osimhen-george-gardi-explains-how-galatasaray-signed-napoli-star/

https://www.goal.com/en/lists/napoli-deliver-victor-osimhen-transfer-update-chelsea-and-psg-battle-for-his-signature/blte7d2c609da8f4d29

https://www.sporx.com/al-ahli-den-osimhen-e-120-milyon-euro-SXHBQ1082853SXQ

https://www.skysports.com/

https://www.youtube.com/@TheCoachesVoice

Leave a Reply