2015 ilk çeyrekte lanse edilen makyaj çalışmasından geçen Auris’i artık yollarda görmek mümkün. Toyota compact hatchback C segmentindeki temsilcisi Auris ile kendi pazarında zirveye oynamayı hedefliyor. Toyota’nın İngiltere’deki merkezinde tasarlanan bu araç Japonya’daki Aichi fabrikasında üretilip ülkemize getiriliyor. Yenilenen farlar, panjur ve tampon ile birlikte “Keen Look” tasarım dilinden pek uzaklaşmadan daha keskin hatlar ve güçlü bir görünüm elde etmiş.
Ülkemize şu anda 1.33, 1.6 benzinli ve 1.4 dizel motor seçenekleriyle getiriliyor. Bununla birlikte Life, Active, Advance ve Premium olmak üzere 4 donanım seviyesi ile sunuluyor. İncelemede bulunan test aracı 1.6 MultiDrive S Premium donanım seviyesine sahip. Auris modeli için Toyota metalik renk dışında herhangi bir ücretli opsiyon seçeneği getirmemiş.
Performans
Gelelim sürüş izlenimlerine, kullandığım motor 1598 cc motor hacimli, maksimum gücü 132 beygir ve 130 Nm’lik torka sahip bir atmosferik benzinli motordu (Turbo beslemeli olmaması ilginç). Bu motor aynı zamanda sedan versiyonu sayılabilecek Corolla ve D segmentinde boy gösteren Avensis modellerinde de görev yapıyor. Motor performansı ile kendi segmentinde sivrilmesi zor gözüküyor. Fabrika verilerine göre 0-100 hızlanması yaklaşık 11.2 saniye ve ulaşabildiği maksimum hız 190 km/h. Bana vermiş olduğu izlenim şehir içerisinde oldukça yeterli fakat ivmelenmesi için biraz sabır gerektiren bir araç. Gaz tepkimesi daha iyi olabilirdi. Bununla birlikte motor sesi 3000 devir bandından sonra kabine kolayca girebiliyor yalnız pek de rahatsız edici olduğunu söyleyemem.
CVT vites kutusu artık 7 ileri şanzumanla birlikte Toyota bunu MultiDrive S diye kodlayarak satışa sunuyor. Sürekli değişken şanzuman olduğu için herhangi bir diş sistemi yok ve bu vites geçiş sarsıntısını ortadan kaldırarak sürüş konforuna katkıda bulunuyor. Kullandığım motor ile uyumu ortalamanın üzerindeydi. Aracı alt devirlerde dahi kullanırken herhangi bir kararsızlık ile karşılaşmadım. Buna ek olarak direksiyon arkasında F1 tipi şanzuman olarak da nitelendirilen kulakçıklar sayesinde kolayca vites değiştirmek mümkün. Rakibi Volkswagen’in DSG’sine göre daha sorunsuz olarak nitelendirilen bu şanzuman uzun yıllar daha ufak değişiklikler ile yine kullanılacağa benziyor.
Donanım
Premium donanımlı test aracında panoramik cam tavan, anahtarsız çalıştırma sistemi, LED çizgili ön farlar, ısıtmalı ön koltuklar, geri görüş kamerası ve 7″ Toyota Touch 2 multimedya sistemi standart olarak vardı. Donanım yönünden en üst paket olduğundan dolayı zengin olduğu söylenebilir. Fakat bu en üst donanım seviyesinde yansıtmalı hız göstergesi, açılabilir panoramik cam tavan , adaptif hız sabitleyici ve tamamı deri kaplı koltukların da olması beklenebilirdi.
Euro NCAP testlerinden 5 yıldızı almaya hak kazanan Auris’in güvenlik donanımları kafi. Tüm donanım seviyelerinde 7 hava yastığı standart olarak sunulurken buna kilitlenme önleyici fren dağılımı (ABS), elektronik fren gücü dağılımı (EBD), fren destek sistemi (BA) ve çekiş kontrol sistemi (TRC) eşlik ediyor. Panoramik cam tavanı paketleri içerisinde sunan araç güçlü tavan iskeletiyle birlikte kullanıcısına güven veriyor.
Multimedya ekranı gayet ulaşıbilir şekilde konumlandırılmış bu sayede araç kullanırken dahi ekstra efor sarfetmeden kullanılabilir şekilde. Yalnız dokunmatik hassasiyeti beklentileri aşağı yukarı karşılayabilirken hızı biraz hüsrana uğratıyor. Böyle önemli bir sistemin asla takılmalara taviz vermemesi lazım ki sürücü gözünü yoldan mümkün olduğu kadar kısa süreliğine ayırsın. Ayrıca bu sistemin daha kolay kontrol edilebilmesi için el freninin olduğu bölgeye takviye tuşlar konumlandırılmamış. Müzik sistemine gelecek olursak, 6 hoparlörün görev yaptığı araç içi ses sistemi kullanıcısını tatmin edebilecek seviyede.
Ergonomi ve Konfor
Aracın süspansiyon sisteminden bahsedecek olursak ön taraflar standart birçok araçta olduğu gibi McPherson tipi, ancak asıl fark yaratan yönü arka tarafında tercih edilmiş süspansiyon, konfor odaklı bir sistem kullanılmış. Benzinli Auris’lerde “Çift Salıncak” sistemi denilen birbirinden bağımsız bir arka süspansiyon sistemi var fakat tüm Corolla modelleri ve diğer motor seçeneğindeki Auris’lerde ise “Burulma Kirişi” sitemi görev yapıyor. Bu sistem hem konfor hem de performans açısından çift salıncak sisteminin gölgesinde kalıyor. Kullandığımız araç bu yönüyle hem yolcu hem de sürücü rahatlığını artırırken aracın yola daha iyi tutunmasını sağlıyor. Bu konfor 16″‘lik kalın yanaklı alaşımlı jantlar ile destekleniyor. Şunu da eklemek isterim: Arkada 3. yolcunun konforu sınıfındaki tüm araçlardan üstün diyebiliriz. Çünkü şaft tüneli denilen orta bölümdeki çıkıntı bu araçta neredeyse yok bu yönüyle sınıfındaki tüm araçlara bir örnek.
Tüm rakipleri artık elektronik el freni kullanırken en üst donanım seviyesindeki bu araçta neden hala eski sistem çekmeli el freni kullanılır bunu hiç anlamış değilim. Bu yönüyle çok göze batıyor Auris. Bir diğer eleştirim ise malzeme kalitesi ve ergonomi yönünden olacak. Araç eşya saklama yönü bakımından cimri değil fakat kullanılan plastikler kalite algısını oldukça baltalıyor. Gerek küçük boyuttaki torpido gözü gerekse kapı cepleri. Buralar kadife kaplansaydı işte o zaman büyük bir avantaj kazanabilirdi. Premium donanımda ön konsolun bir kısmı, direksiyon ve kol dayama deri ile kaplı. Ön koltuklar kumaş-deri kombinasyonu ile kaplıydı. Konfor yönünden elektronik bel desteği fonksiyonuna sahip bu koltuklar oldukça idealdi. Bu arada gözlük saklamak için uygun bir bölme mevcut değildi. Ayrıca arka tarafa konumlandırılmış klima çıkışı bu pakette de eksik. Bence iç tasarım ve kalite yönünden büyük rakipleri 308 ve Golf’ün gerisinde kalıyor.
Elektronik direksiyon oldukça başarılı. Tepkileri ve kullanım kolaylığı yönüyle etkileyici bile diyebilirim. Hatta öyle ki yeni araç kullanmaya başlayacak acemi bir sürücü için Auris bu yönüyle biçilmiş bir kaftan. Arkasındaki vites değiştirme kulakçıkları da bu avantajı bütünlüyor.
360 litrelik bagaj kapasitesiyle sınıf standartlarının altında olmadığını söyleyebiliriz. Ayrıca, geniş bir ene sahip bu bagaja eşya yüklemek diğer rakiplerine göre daha kolay.
Arka tarafta diz ve baş mesafesi gerekli standartlara sahip. Önde de kağıt üzerinde öyle fakat pratikte işler biraz daha farklı. Dik konumlandırılmış ön konsol içerideki yaşam alanını daha basık gösteriyor ve aynı zamanda sürücü için aracın önünü görme konusunda işleri sarpa sarıyor. Dizayn olarak kimisinin hoşuna giden bu ön konsol benim beğenimi kazanabilmiş değil. Konsoldaki dijital saatin oraya konumlandırılması ve basit bir mini dijital ekranda olması bence aracın prestijini ve kalite algısını düşüren bir etmen.
Yakıt
Atmosferik benzinli bir araçtan yakıt cimrisi olmasını beklemek biraz zor. Kullanmış olduğum test aracında sağlıklı bir ölçüm yapacak kadar mesafe kaydetmediğim için topladığım verilerden yola çıkarak şunu söyleyebilirim ki: Benzinli bir araca göre kabul edilebilir fakat dizellerle karşılaştırıldığında daha yüksek bir yakıt değeri mevcut. Gerek litre bazında gerek de dizel/benzin fiyatı karşılaştırıldığında katma değeri olan bir araç değil. Fabrika verilerine göre şehir içerisinde 7,8 ve şehir dışında 5.8 litrelik bir yakıt sarfiyatına sahip olan aracın ekonomik bir araç olduğunu söylemek zor bir de buna büyük şehir trafiği ve engebeli Türkiye yolları eklenirse bu tüketim verisi daha da artacaktır.
Genel olarak, Toyota ortaya kullanımı oldukça pratik ve rahat bir Auris çıkartmış. Motor-şanzuman birlikteliği ideal. Konfor konusunda başarılı süspansiyonlara sahip fakat kalite ve ergonomi anlamında düzeltilmesi gerekilen bazı eksiklikleri var. Yakıt ekonomisi göz önünde bulundurulduğunda araç albenisini kaybedebiliyor. Yalnız tasarım anlamında oldukça iddialı özellikle de ön farları yüksek estetik tasarıma sahip. Fiyata geldiğimizde kullandığımız 1.6 benzinli Premium paket test aracı navigasyon donanımı ve metalik boyasıyla birlikte 86.850 tl‘lik liste fiyatıyla satışa sunulurken Toyota’nın rekabetçi bir satış politikası izlediğini buradan anlayabiliriz.
Genel Değerlendirme
Yakıt: ✯✯✯
Performans: ✯✯✯
Konfor: ✯✯✯✯
Tasarım: ✯✯✯✯
Fiyat: ✯✯✯