Picasso: Tuvallerin Arkasındaki Kadınlar – I

Konu, Picasso hayranlarını çok şaşırtmayabilir, ama şimdilik Picasso’yu sadece o renkli yüzeyden izlemiş olanlara, tuvali tersine çevirmek için iyi bir fırsat da olabilir bu. Picasso’nun çalışma hayatının özel hayatıyla birbirine sıkıca bağlı olduğunu düşünürsek, hayatından bir şekilde geçmiş ve onda iz bırakmış kadınların hepsinin Picasso’nun eserlerinde payı büyüktür, hatta onlar belki Picasso’yu eserlerinden iyi anlatabilir. Renklerin bir adım ötesine, tuvallerin sakladığı kadınlara bakarsak Picasso’yu anlayacak mıyız sizce? Gelin Picasso’nun bize onları tanıtmasına izin verelim.

 

1.Fernande Olivier

Picasso’nun bilinen ilk uzun dönem ilişkisi, ressamlara modellik yaparak para kazanan Fernande Olivier ile oldu. 1904’te Paris’te tanıştıklarında Picasso henüz 23 yaşındaydı. İlişkilerinin ilerlemesiyle birlikte Picasso Fernande’ın başkaları için modellik yapmasını yasaklamıştı, Picasso’nun melankolik ve duygusal temalarda eserler verdiği pembe döneminde yaptığı resimlerin öznesi Fernande olmuştur.

Head of a Woman (Fernande) (1909)

Bu dönemde verdiği altmış kadar eserinde Fernande’ı esin kaynağı olarak görürüz. Bunlardan bir tanesi olan Head of a Woman (Fernande) (1909), sanatçının Kübizm akımının etkisiyle verdiği eserlerden bir örnektir. Picasso’nun günlük hayatını, arkadaş çevresini ve ikilinin kavgalarının esas sebebi olan Picasso’nun kıskaçlıklarını Fernande’ın günlüğünden öğreniyoruz. İlişkilerinin üstünden 20 yıl geçmesiyle birlikte Fernande günlüğü yayımlatmaya karar vermiş, Picasso’nun tüm itirazlarına rağmen günlük yayımlanmıştı.

 

2. Eva Gouel 

Picasso’nun hayatına giren Eva hakkında Fernande kadar bilgi sahibi değiliz, çünkü o arkasında ne bir günlük bırakmıştı, ne de Picasso’nun resimlerine onun kadar çok konu olmuştu. Ancak yine de onun Picasso için bir ilham kaynağı olduğuna I love Eva- Ma Jolie (1912) tablosu sayesinde şahit olabiliyoruz. 1905 yılında Eva hayatını tüberküloz yüzünden kaybettiğinde, Picasso çaresizlik içinde kalmıştı. Bu dönemde sanatçı Gaby Depeyre adlı Fransız bir kadınla görüşmeye başladı, bu birlikteliği ise yalnızca bir yıl sürdü.

 

I love Eva- Ma Jolie (1912)

 

 

3.Olga Khokhlova

Portrait of Olga in an Armchair (1918) 

Picasso Eva’nın ölümünün ardından Paris’ten Roma’ya taşınmıştı ve burada Rus balerin Olga’yla tanıştı, ikili kısa bir süre sonra evlendi. Olga’nın Picasso’nun üstündeki etkisini sadece o dönemde yaptığı resimlere bakarak bile görebiliriz. Picasso klasik dönemi boyunca Olga’yı zarif çizgilerle resmetti. Resimlerdeki Olga genellikle melankolik, oturmuş bir şeyler okuyor veya yazıyor. Hüznünün sebebi ise ailesinin birinci Dünya Savaşı yüzünden Rusya’da yaşanan bunalım ve açlık günlerinde yaşadığı ağır şartlardı, Olga tüm bunları onlardan gelen mektuplarla öğrenebiliyor. Çiftin ilk çocuğu Paulo’nun dünyaya gelmesiyle birlikte, Olga’nın tasviri anaçlaşıyor, Picasso daha yumuşak renkler kullanarak oğlunu ve karısını resmediyor.

 

Mère et enfant au bord de la mer (1921)

 

Picasso’nun on yedi yaşındaki Marie-Thérèse Walter’la tanışmasıyla birlikte, Olga’nın tasviri değişmeye başlıyor. 1929 yılında yapılmış, Le Grand nu au fauteuil rouge adlı eserinde Olga ilişkilerinin krize girdiği dönemde kederli bir şekilde resmedilmiş. Picasso ilişkilerine gönderme yaparak Olga’nın hatlarını dağılmış bir şekilde yansıtıyor. 1935’ten itibaren ayrı yaşamaya başlıyorlar, ancak Olga’nın 1955’teki ölümüne dek Picasso evliliği sürdürüyor.

Grand nu au fauteuil rouge-1929

 

(Tabi ki bu hikâye üç kadından ibaret değil. Daha anlatacak çok şey var, Picasso’nun hayatında izler bırakmış tüm kadınları anlatmak zaten roman olurdu. O yüzden konunun geri kalan kısmına gelecek ayki yazımda yer vermek istedim. Her iki yazıyı da keyifle okumanız dileğiyle.)

 

Kaynaklar:

https://metmuseum.org/exhibitions/view?exhibitionId=%7B8751a3c7-1ce6-440f-8784-68135f0d4c19%7D&oid=656448

In Search of Olga, Picasso’s Muse and First Wife

http://www.exponaute.com/magazine/2017/08/02/pablo-picasso-et-sa-muse-olga-une-passion-tourmentee-3/

https://www.pablopicasso.org/ma-jolie.jsp

 

Leave a Reply