Basketbol severler için yılın en heyecanlı, en merakla beklenen dönemi Playofflar geldi çattı. Avrupa’nın en iyi takımını belirlemek, kupayı eve götürebilmek için 8 takım mücadele verecek. Bugün  başlayacak olan maçlar öncesi favori takımlara, kilit oyunculara, muhtemel sonuçlara bir göz atalım.

Fenerbahçe-Baskonia

https://tr.eurosport.com/basketbol/euroleague/2017-2018/fenerbahce-dogus-un-rakibi-baskonia_sto6702060/story.shtml

Geçen senenin şampiyonu, bu senenin de finale çıkmasına kesin gözüyle bakılan temsilcimiz Fenerbahçe Doğuş normal sezonu 2. sırada bitirerek Baskonia ile eşleşti. Koç Pablo Prigioni ile sezona başlayan takım, art arda gelen yenilgilerle pek iyi bir başlangıç yapamamıştı. Seri halinde gelen mağlubiyetler sonrası istifa eden koçun yerini geçtiğimiz sezon tarihinde ilk defa Valencia’yı İspanya ligi şampiyonluğuna taşıyan başarılı koç Pedro Martinez aldı. Yapılan değişiklik sonrası Baskonia ligde bambaşka bir konuma geldi. Koç Obradovic önderliğindeki takım geçtiğimiz son 3 Playoff’u da mağlubiyet almadan 3-0’lık skorla geçse de, Baskonia Euroleague tarihinde playofflarda Obradovic takımını eleyen tek takım olma özelliğini taşıyor. Fenerbahçe açısından baktığımızda, takım sezon başında birçok yeni oyuncuyu kadrosuna katmış fakat istediği başlangıcı yapamamıştı. Obra ipleri eline aldı ve Fenerbahçe’yi tekrar eski formuna kavuşturdu. Bogdanovic’in NBA’e gitmesinden sonra lider konumunda bir boşluk oluşsa da, çok yüksek ihtimalle playofflarda takıma Sloukas liderlik yapacak. Sezon başında ritmi bir türlü tutturamasa da özellikle son maçlarda grafiğini tekrar yükselten Yunan guard takımın en önemli kozlarından. Bir diğer kilit isim ise sezonu olağanüstü bir üçlük yüzdesiyle bitiren Nunnally. Kritik anlarda Nunnally’nin sergileyeceği performans Fenerbahçe için büyük bir önem taşıyor. Voigtmann, Shengelia, Timma gibi isimleri durdurduğumuz  ve Fenerbahçe’nin en büyük kozlarından biri olan güçlü savunma iyi olduğu sürece Baskonia’nın favori Fener’i devirmesi pek mümkün değil. Tabii ki burada Kalinic, Datome gibi oyunculara büyük bir sorumluluk düşüyor.

CSKA-Khimki

Bir tarafta Nando de Colo önderliğindeki Cska, bir yanda Euroleague tarihinde bir sezonda en fazla skor üretmeyi başaran Shved önderliğinde Khimki… Khimki; Shved, Markovic gibi çok önemli oyuncuları kadrosunda barındırsa da, sezon başında Sergio Rodriguez’i de alarak gücüne güç katan, normal sezonu ilk sırada bitiren Cska’nın yanında elbette ki favori değil. Hatta belki de playoff eşleşmeleri içinde sonucun tahmin edilmesinin en yüksek olduğu eşleşme. Avrupa’nın en önemli forvetlerinden olan Kurbanov, Clyburn; tam bir lider konumundaki, eline aldığı topu sayıya çevirmeyi başaran Nando de Colo; en tehlikeli şutör guardlardan Sergio Rodriguez ve birçok çok yönlü oyuncunun bulunduğu Cska’yı geçmek Khimki için imkansıza yakın.

Panathinaikos-Real Madrid

Geçtiğimiz sezonda da Play-offlara kalan Pana, saha avantajı olmasına rağmen Obradovic önderliğindeki Fenerbahçe’ye 3-0 yenilerek Final Four’u göremeden şampiyonluk yarışına veda etmişti. Kadrosunda birçok atlet oyuncu ve şutör oyuncu bulunduran Pana, diğer takımlar için en zor deplasman takımlarından biri. OAKA arenada taraftarın verdiği inanılmaz destekle, takım normal sezonda evinde sadece Cska ve Olympiacos’a karşı mağlubiyet aldı. Pana, Nick Kalathes, Chris Singleton gibi tehlikeli isimleri barındıran güçlü kadrosuyla saha avantajını da elinde bulundursa da, diğer tarafta da 19 yaşındaki genç ama oyunuyla herkesi kendine hayran bırakan Luka Doncic var. Avantaj Pana’da olmasına rağmen, Jaycee Carrol, Fabien Causeur gibi yüksek yüzdeyle üçlük atan, Anthony Randolph, Felipe Reyez gibi her an her şeyi yapabilecek potansiyele sahip Real Madrid’in, Luka Doncic’in önderliğinde Final Four’a çıkması muhtemel.

Olympiacos-Zalgiris Kaunas

http://www.hurriyet.com.tr/sporarena/ipler-yunan-takiminin-elinde-olympiakos-isterse-40796300

Spanoulis liderliğindeki, Papanikolaou, Printezis gibi Avrupa’nın en tecrübeli oyuncuları kadrosunda bulunduran Olympiacos bu eşleşmenin favorisi. Saras önderliğindeki Zalgiris Kaunas bu sezon Euroleague’de çok büyük işler başarmasına rağmen, inanılmaz bir savunma potansiyeline sahip, tecrübesiyle oyunu domine edebilecek Olympiacos’u devirmek Zalgiris için kolay olmayacak. Normal sezonda hem evinde hem deplasmanda yüzü gülen taraf Zalgiris olsa da, hedefe yönelik hareket eden, kilit maçları alma potansiyeli yüksek olan taraf Spanoulis’li Olympiacos.

Leave a Reply