“The Old Guitarist” Tablosunun Altındaki Gizem

Sanata yön veren kişilerin de zor dönemlerden geçtikleri hepimizin bildiği bir gerçek. Her sanatçı inanılmaz imkanlara sahip olarak başlamıyor sanatçılık hayatına. Hatta belki de birçoğu en zor dönemlerinde sanata sığınıp, en güzel eserlerini yine o zor dönemlerinde ortaya çıkartıyorlar. Picasso da bu sanatçılardan biri. Sanatçının mavi dönemine birçoğumuz aşinayızdır. Bu dönemde, yakın arkadaşını kaybetmenin verdiği hüzün ve maddi durumunun beraberinde getirdiği zorluklarla, oldukça bilinen ve aynı zamanda insanın içini burkan fakat bazen bunların hiçbirini hissettirmeden bir şeyler anlatan eserler ortaya koymuş Picasso. “The Old Guitarist” tablosu da bunlardan sadece biri.

The Old Guitarist

Bu tabloyla ilgili eminim konuşulacak çok şey vardır. Fakat benim üstünde durmak istediği konu; geçtiğimiz yıllarda bu tablonun altında bir başka resmin olduğunun farkına varılmış olması. Aslında, bu farkına varması güç bir durum da değil. Çekilen fotoğraflarda da görüldüğü gibi “The Old Guitarist” resminin altında bariz bir şekilde gözüken bir kadın silüeti var.

Birkaç hafta önce bu konuyla ilgili haberi ilk gördüğümde bunun gizemli bir olay olduğunu zannedip heyecanlanmıştım. Picasso’nun bize bu resimde gizli bir mesaj vermeye çalıştığını düşünmüştüm. Aslına bakarsanız bana bunu düşündüren haberin ilgi çekici başlığıydı. Fakat, habere tıklayıp gerçekte ne olduğunu okuduğumda büyük bir hayal kırıklığına uğramıştım. Bu durumun sebebini ararken, o zamanlar sanatçıların tuval fiyatlarının pahalılığından dolayı birçok eski resmin üstüne tekrar yeni resimler çizdiği gerçeğini öğrendim. İlk başta bana hayal kırıklığı olarak tesir eden bu his daha sonralarında çok farklı bir anlam kazandı. Aslında bu olay, Picasso’nun mavi dönemini çok daha net bir şekilde gözler önüne seriyordu. Mavi dönemin verdiği o kasvetli havayı, “The Old Guitarist” eserinde gördüğümüz o kemikleri sayılan yaşlı, zavallı adam görüntüsünü, fakirliği, hüznü… Tüm bunları daha da derin bir şekilde hissettirdi bana öğrendiğim bu bilgi. Aslında bunda bu kadar abartılacak ne var diye düşünülebilir. Adam sadece eski bir tuvale yeni bir resim çizmiş. Fakat bazen insan, bir şeyleri bariz olaylar aracılığıyla sembolize etmek ve olaya bir de başka açıdan bakmak istiyor. Ben de sanırım bu ihtiyacımı Picasso’nun bir eseri ile karşılamış oldum ve bu eser kafamda, umarım okuyanların da kafasında, hiç gitmemek üzere yer etmiş oldu.

Kaynak:

Leave a Reply