TÜİK Ağustos ayı işsizlik rakamlarını açıkladı. Açıklanan rakamlara göre Türkiye genelinde işsizlik yüzde 9.8’e kadar yükselmiş durumda. Bu rakam geçtiğimiz Mart ayından sonraki en yüksek rakam. Bunun doğal olduğunu söyleyebiliriz. Bilindiği gibi Mart ayından sonra tarım faaliyetleri hızla artmakta ve bu da doğal olarak işsizlik seviyesinin biraz olsun azalmasına neden olmakta. Ancak yaz ayları geçtikten sonra, düşen işsizlik oranları da hızla artmaktadır. Şu an gördüğümüz rakamlar da bu tablonun bir benzeri.
Bir fikir vermesi açısından geçtiğimiz ayların rakamlarını da verelim. İşsizlik Mart ayında yüzde 10.1 seviyesindeydi. Nisan ayında 9.3’e düşen bu rakam, Mayıs ve Haziran aylarında da yılın en düşük seviyesi olan 8.8’e kadar gerilemişti. Temmuz ayına geldiğimizde 9.3 seviyesine çıkan işsizlik oranı, Ağustos ayında da 9.8 seviyesine kadar yükselmiş durumda.
Mevsimsel etkilerden uzak bir işsizlik oranı için, göz önüne alınan ayın bir önceki senede yüzde kaç oranında işsizliğe sahip olduğuna bakılmalıdır. Bunun nedeni, mevsim değişikliklikten ve dolayısıyla ayrıntılarını tam bilemeyeceğimiz nedenlerden doğan sapmalardan kurtulmak. Bir önceki senenin Ağustos rakamına bakarsak oranın 8.8 olduğunu görmekteyiz. Bu orana göre Türkiye’nin son bir yıl için işsizlik konusunda iyi işler çıkarmadığını söylemeliyiz. Gezi parkı olayları ya da başka olaylar bir çok sektörü kötü yönde etkiledi. Bunun nedeni dış ülkelerin Türkiye’ye endişe ile bakmaları ve ihracatımızdaki düşüş. Bu da doğal olarak işsizlik rakamlarını etkiledi.
Ancak her ne olursa olsun, hükumetin bu konuda gerekli duyarlılığı göstermesi gerekirdi. Bildiğiniz gibi geçen günlerde bir konferansa konuşmacı olarak katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, teşvik sistemeinden çokça söz etti. Hem ihracatı hem de işsizlik açısından Türkiye için bir çok fayda sağlayan bir proje gerçekleştirildiğinden bahsetti. Haklı olduğu konular bir tarafa, bu sistemin küçük üreticilere bir yardımı olduğunu söylemek çok güç. Bu teşvikten yararlanmanın bir çok ön koşulu var. Hükumet küçük üreticilere de yardımcı olacak bir sistemi hayata geçirmeli diye düşünüyorum.
Son olarak, tarım dışı işsizlik ve genç işsizlik rakamlarını verelim. Tarım dışı işsizlik oranı yüzde 12.4 seviyelerinde. Genç nüfustaki işsizlik ise çok daha kötü, yüzde 18,7. Bunların üzerine çokça konuşmaya gerek yok. Mezunlar hemen iş bulamıyorlar ve tarım dışında iyi olan tek şey inşaat. Şunu unutmayalım, inşaat sektörü bir ülkeyi onlarca yıl taşımaz. Bu inşaatlar elbet bir gün bitecek. İşte o zaman yeni bir sektör arayacağımıza bugün yeni bir şeyler bulmaya çalışalım. Hani şu an vakit varken diyorum. Düzeltebiliriz diyorum. Diyorum da kime diyorum…
TÜİK = Türkiye İstatistik Kurumu
resimler için –> http://www.haberler.com/haber-resimleri/685/tuik-issizlik-oranlarini-acikladi-batman-ilk-4967685_1210_o.jpg
http://www.perakende.tv/icerik/images/issizlik_malibilgi(1).jpg