Geçen sezon Obradovic’in takımın başına gelmesiyle, kuvvetli bir kadro kurarak Avrupa’da büyük hedeflerle yola çıkan ancak sezon ilerledikçe düşen performansıyla Euroleague’e erken havlu atarak taraftarlarına hayal kırıklığı yaşatan Fenerbahçe, yeni sezona da iddialı giriyor. Geçen sezon oldukça tartışmalı geçen sezon final serisi ile gelen şampiyonluğun ardından takımın önemli isimlerinden savaşçı Bo McCalebb, şutör Bojan Bogdanovic ve forvet Linas Kleiza ile yollarını ayıran Fenerbahçe, sezon ortasında sakatlanan Gasper Vidmar’ı da gönderme yoluna gitti.  Geçen sezon özellikle de oyun kurucu ve pivot pozisyonlarında sıkıntı yaşayan Fenerbahçe Ülker, kadrosunu son Euroleague şampiyonu Maccabi Tel Aviv’den Ricky Hickman, Unics Kazan’dan Andrew Goudelock, Partizan’dan Bogdan Bogdanovic, Denver Nuggets’dan Jan Vesely , Anadolu Efes’ten Semih Erden, Tofaş’tan Serhat Çetin ve Pınar Karşıyaka’dan Can Altıntığ ile güçlendirdi. Şimdi de bu transferlere kısaca göz atalım:

Ricky Hickman

29 yaşında ve 1.89 boyundaki ABD asıllı Gürcü vatandaşı Hickman, Fenerbahçe’nin oyun kurucu sorununa ilk çözüm opsiyonu olacak gibi gözüküyor. Gününde olduğunda oldukça yüksek yüzdeyle şut atabilen ve duruma göre 2 numara da oynayabilen Hickman, geçen sezon Maccabi’nin Euroleague şampiyonluğunda en büyük pay sahiplerinden biri olurken 12.2 sayı ortalaması ve %32.6 3 sayılık atış yüzdesi ile oynamıştı. Bogdanovic ve Goudelock gibi iki şutörün de takıma katıldığı düşünüldüğünde, bu anlamda zaten zengin bir potansiyeli olan Fenerbahçe’de Hickman’ın en önemli rolünün saha içi organizasyonu olacağını düşünüyorum. Geçen sezon organizasyon anlamında önemli sorun çeken ve birçok zaman Emir’e bağlı kalan Fenerbahçe’de yeni sezonun en önemli kilit noktalarından biri Hickman’ın takımı ne kadar iyi organize edeceği olacak.

Hickman ve Goudelock Fenerbahçe'nin yeni sezonda en önemli silahlarından ikisi.

Hickman ve Goudelock Fenerbahçe’nin yeni sezonda en önemli silahlarından ikisi.

Andrew Goudelock

Fenerbahçe’nin Unics Kazan’dan transferi olan 1988 doğumlu NBA patentli şutör guard, ritmini bulduğunda durdurulması zor bir üç sayı silahı görünümünde. Kolej kariyerinde 2010-2011 sezonunda sayı ortalamasını 23 sayılara kadar çıkaran, Los Angeles Lakers tarafından draft edildikten sonra da NBA Gelişim Ligi’nde başarılı performanslar sergileyen ve sonra da Los Angeles Lakers’ta bir süre oynayan Goudelock’un, Unics Kazan ile Avrupa’da da iyi bir sezon geçirdiğini söyleyebiliriz. (18.8 sayı, %40.9 üç sayı yüzdesi) Avrupa basketbolunu biraz olsun tanıyor oluşu Fenerbahçe için ayrı bir avantaj. Geçen sezon hem VTB Liginin hem de Eurocup’un en değerli oyuncusu seçildiğini de göz ardı etmemek gerek. Bunların yanında, halen Avrupa basketboluna bir uyum süreci içinde olması ve ilk kez Euroleague kadar sert bir ligde mücadele edecek olması dolayısıyla enerjisini ve üç sayı yönünü takım düzenleri içinde kullanıp kullanamayacağı Fenerbahçe için önemli bir nokta. Burada ondan düzen içinde en iyi verimi almak konusunda da Obradovic’e önemli rol düşüyor. Örneğin; geçen seneki gibi oyun kurucuların sakatlığı vb. durumlarda Goudelock’ın oyun kurucu olarak kullanılması hem ona hem de takıma ciddi anlamda zarar verebilir. Eğer Goudelock takım düzenlerine ve Avrupa basketboluna çabuk uyum sağlarsa bu yetenekli oyuncunun Fenerbahçe için çok yararlı olacağını söyleyebilirim. Aksi takdirde ikinci bir Pierre Jackson vakası yaşayacağımızı tahmin etmek çok zor olmasa gerek.

Skorer Bogdanovic geçen sezonki performansını Fenerbahçe'de de devam ettirebilecek mi

Skorer Bogdanovic geçen sezonki performansını Fenerbahçe’de de devam ettirebilecek mi

Bogdan Bogdanovic

Partizan’dan transfer edilen Bogdan Bogdanovic ise Fenerbahçe’nin yeni transferleri içinde Ricky Hickman ile beraber en heyecan verici oyuncu gibi gözüküyor. Şutör guard ve kısa forvet pozisyoslarında oynayan Bogdan Bogdanovic bir anlamda Bojan Bogdanovic’in yerine transfer edilmiş oldu. Partizan’da oynadığı dört sezon boyunca özellikle de geçen sezon Euroleague’de gününde olduğunda sayı makinesi niteliğinde bir oyuncu olduğunu gösterdi. Euroleague’de geçen sezon 14.8 gibi oldukça yüksek bir sayı ortalaması ile oynayan Bogdanovic, henüz 22 yaşında olmasına rağmen Partizan’ın saha içi liderliğini de üstlendi ve takımının Top 16 oynamasında önemli pay sahibi oldu. Böylesine skorer ve kendisinden çok şeyler beklenen Bogdanovic için en önemli soru ise Partizan gibi çok da yüksek seviyelerde mücadele etme hedefi olmayan bir takımdan gelip Fenerbahçe gibi Avrupa’da yüksek hedefleri olan bir takımın en önemli skor opsiyonlarından biri olmasının kendisinde yarattığı baskıyı kaldırıp kaldıramayacağı. Bu noktada Obradovic gibi usta bir antrenörünün olması onun üzerindeki baskıyı hafifletilmesi ve motive edilmesi anlamında büyük bir şans. Sırbistan Milli Takımıyla Dünya Basketbol Şampiyonası’nda da önemli işler yapan ve burada özellikle de Yunanistan maçındaki performansıyla Fenerbahçe taraftarının kafasındaki soru işaretlerini azaltan Bogdanovic’in, sertleşen savunmalar ve önceki sezonlara göre psikolojik olarak da daha gerilimli maçlarda yeteneklerini aynı düzeyde sergileyebildiği takdirde Fenerbahçe’ye çok yararlı olacağını düşünüyorum.

Jan Vesely

Fenerbahçe’nin geçen sezon sakatlıkların da etkisiyle büyük sorunlar yaşadığı uzun pozisyonları için en önemli ilaç niteliğinde olan Vesely, 24 yaşında ve 2.13 boyunda. Son olarak Denver Nuggets’da forma giyen Çek oyuncu uzun boyuna rağmen uzun forvet pozisyonunda oynuyor ve hatta gerektiğinde kısa forvete de kayabiliyor. Obradovic’in Fenerbahçe’nin oyun kurucu ile beraber en çok sıkıntı çektiği pivot pozisyonunda da kullanabileceğini düşündüğüm Vesely, atletik özellikleri, tam saha oyununda iyi olması ve kendi boyundaki oyunculara göre yüksek top hakimiyeti ile takımına ciddi anlamda katkı sağlayabilecek bir oyuncu olarak duruyor. Ancak pivot pozisyonunda kullanılması gerekirse neler yapacağı önemli bir soru işareti. Partizan’da forma giydiği 2008-2011 döneminden Eurolague tecrübesi de olan Vesely doğru biçimde kullanıldığı takdirde Fenerbahçe’nin en önemli parçalarından biri olabilir.

Son yıllarda istikrarsızlığıyla dikkat çeken Semih Erden yetiştiği Fenerbahçe'de küllerinden doğabilecek mi

Son yıllarda istikrarsızlığıyla dikkat çeken Semih Erden yetiştiği Fenerbahçe’de küllerinden doğabilecek mi

Semih Erden

1986-87 jenerasyonunun en önemli oyuncularından olan ve yetiştiği Fenerbahçe’ye dört yıl sonra geri dönen Semih Erden, geçen sezon özellikle istikrarsızlığıyla dikkat çekti. 2005-2010 yılları arasında Fenerbahçe’de oynadıktan sonra NBA macerasına Boston ile başlayan ancak orada tutunamayıp 2 sene sonra Avrupa’ya geri dönen, pivot ve uzun forvet pozisyonlarında oynayan Semih Erden, son 2 sezondur oynadığı Anadolu Efes’te ise inişli çıkışlı performansından bir türlü kurtulamadı. Aslında yetenekli bir oyuncu olmasına rağmen bunu bir türlü düzenli olarak sahaya yansıtamayan ve sırtı dönük oyununu tam anlamıyla geliştiremeyen, maç içinde de psikolojik olarak çok çabuk dağılan Semih’in Fenerbahçe’ye yeterli katkı sağlayamayacağını düşünüyorum.

Serhat Çetin

1.97 boyunda olan ve 2 ve 3 numara pozisyonlarında oynayabilen Tofaş’tan transfer edilen Serhat Çetin Fenerbahçe’de ikinci kez forma giyecek. 2008-2010 yılları arasında da Sarı-Lacivertli takımda oynayan 28 yaşındaki oyuncu, Beşiktaş’ta forma giydiği dönemde özellikle de takımının 3 kupa ile kapattığı sezonda önemli bir performans sergilerken bir sonraki sezon da aynı takımla Euroleague tecrübesi kazanmıştı.  Savunma yönü kuvvetli olan ve dış şutlarda da yüzdeli oynayabilen Serhat Çetin’in Fenerbahçe’nin oldukça zengin olduğu 2 ve 3 numaralı pozisyonlarda Euroleague’de uzun süreler bulması ise zor gözüküyor. Ancak yorucu Euroleague maçlarının arasında ligde Bogdanovic ve Goudelock gibi oyuncuların dinleneceği dönemde iyi bir alternatif olabileceğini düşünüyorum.

Can Altıntığ

Fenerbahçe’nin Pınar Karşıyaka’dan transfer ettiği her iki guard pozisyonunu da oynayabilen Can Altıntığ, oyun kurucu pozisyonunda takımın alternatif oyuncularından olacak. Geçtiğimiz sezonu Pınar Karşıyaka’da iyi geçiren, 1.95 lik boyu ile oyun kurucu pozisyonuna göre fiziği güçlü ve istikrarlı bir oyuncu olan Can,  Ricky Hickman’ın yorgun ya da formsuz olduğu veya Kenan Sipahi’nin kötü performans verdiği dönemlerde özellikle de ligde takımın saha içi organizasyonunda önemli bir oyuncu olabilir. Bugüne kadar üst seviyede mücadele etmemiş olmaması dolayısıyla Euroleague’de pek süre alamaması ise kuvvetle muhtemel.

Yeni sezona girerken Fenerbahçe’nin transferleri bu şekilde. Özetlemek gerekirse, takımın geçen sezon kanayan yarası olan pivot pozisyonunun hala tam anlamıyla takviye edilmediğini ve tek gerçek pivotun Oğuz Savaş olduğunu düşünüyorum. Diğer sorunlu nokta olan oyun kurucu pozisyonunda ise Ricky Hickman’ın atmaktan çok oynatmayı düşünmesi Fenerbahçe için hayati önemde olacak. Yeni sezonda üç kulvarda mücadele edecek Fenerbahçe’ye başarılar diliyoruz.

Leave a Reply