Turkish Airlines Euroleague’de çeyrek final maçları 2 Mayıs’ta tamamlandı. Üç temsilcimizin mücadele ettiği çeyrek finallerde takımlarımızın tamamı saha dezavantajını saha avantajına çevirse de Anadolu Efes ve Darüşşafaka Doğuş kendi sahalarında aldıkları yenilgilerle Olympiakos ve Real Madrid’e 3-2 ve 3-1’lik skorlarla elenmekten kurtulamadı. Panathinaikos karşısında Yunanistan’daki ilk iki maçı kazanarak büyük avantaj sağlayan Fenerbahçe Ülker ise seriyi İstanbul’daki üçüncü maçta bitirerek deyim yerindeyse güle oynaya Final Four bileti aldı. Final Four’a 3-0 ile yükselen başka bir takım ise Baskonia Vitoria’yı eleyen CSKA Moskova oldu. 19-21 Mayıs’ta İstanbul’da oynanacak Final Four eşleşmeleri ise Fenerbahçe-Real Madrid ve CSKA Moskova-Olympiakos şeklinde oluştu. Şimdi de bu eşleşmelere kısaca göz atalım.

Fenerbahçe-Real Madrid

Normal sezonun son haftalarında gösterdiği düşük form grafiğiyle 3.sırayı kovalarken sakatlıkların da etkisiyle gelen arka arkaya mağlubiyetlerle bir anda 7.sıraya gerileyen Fenerbahçe Ülker son hafta gelen Barcelona galibiyetiyle normal sezonu 5.bitirse saha avantajının kaybedilmesi İstanbul’da oynanacak Final Four’da yer alamama endişesini ciddi anlamda arttırmıştı. İki sezondur saha avantajıyla büyük bir rahatlıkla Final Four’a yürüyen Fenerbahçe’nin İstanbul’a avantajlı dönmesi için Panathinaikos karşısında OAKA cehenneminde en az bir galibiyet çıkarması gerekiyordu. Nitekim ilk maçta kabus gibi bir ilk yarı oynayan sarı-lacivertliler 3.periyodun başında 16 sayı geri düşse de Bogdanovic’in önderliğinde savunma kaynaklı inanılmaz bir geri dönüş başlattı ve Panathinaikos’u adeta şoka uğrattığı ikinci yarıda rakibine sadece 16 sayı imkanı vererek sahadan 13 sayılık galibiyetle ayrıldı. Maçın tamamında başa baş giden ikinci maçı maç sonu oynama tecrübesiyle kazanan Fenerbahçe, 3.ve son maçta da rakibinin direncini üçüncü periyodun sonunda kırarak seriyi 3-0 ile kazandı ve Final Four biletini aldı. Final Four’da geçen sezon çeyrek finalde elediği, 2 sezon önce de yine yarı finalde eşleşip elendiği Real Madrid’le eşleşen sarı-lacivertlilerin Panathinaikos serisindeki gibi sert savunma yapabildiği ve rakibinin yüksek skorlara çıkmasına izin vermediği takdirde finale çıkma şansının daha yüksek olduğunu düşünüyorum. Bogdan Bogdanovic’İn çeyrek finalde gösterdiği mükemmel performansa bakarak rakibin ona alacağı önlemler düşünüldüğünde Sloukas ve Kalinic’den gelecek ekstra skorlar da temsilcimiz için kilit noktalardan biri olacaktır.

Temsilcimiz Darüşşafaka Doğuş ile çeyrek finalde mücadele eden Real Madrid ise oldukça zorlanarak kazandığı ilk maçtan sonra ikinci maçı kaybederek herkesi şaşırtsa da çabuk toparlandı ve tecrübe farkıyla İstanbul’daki maçları kazanarak Final Four’a yükselmeyi başardı. Kadrosunda Sergio Lull ve Rudy Fernandez gibi yıldızları barındıran İspanyol ekibi normal sezonu 23 galibiyetle ilk sırada tamamlarken özellikle de 80 sayının üstüne çıktığında durdurulması güç bir takım olduğunu gösterdi. Sergio Lull’un oyun yönetiminde dış atışlarda Jaycee Carroll, içeride de Gustavo Ayon’un gücü ve Anthony Randolph’un atletizmine dayalı bir oyun oynayan Real Madrid’İn pota altında Fenerbahçe’nin Vesely-Udoh ikilisine karşı üstünlük sağlamayacağını düşünüyorum. Dolayısıyla, İspanyol temsilcisi için dış atış performansı ve yine çıkacak ekstra bir skorer finale yükselme yolunda kilit noktalar olacaktır.

Panathinaikos'lu 3-0'la geçen Fenerbahçeli oyuncular İstanbul'daki galibiyet sonrası büyük sevinç yaşadı

Panathinaikos’lu 3-0’la geçen Fenerbahçeli oyuncular İstanbul’daki galibiyet sonrası büyük sevinç yaşadı

CSKA Moskova-Olympiakos

Normal sezonu Real Madrid’le aynı galibiyet sayısında ikinci sırada tamamlayan CSKA Moskova, çeyrek finalde sezonun başarılı ekiplerinden Baskonia Vitoria ile karşılaştı. İlk maçı De Colo ve Teodosic’in mükemmel performansıyla evinde rahat kazanan Rus ekibi, ikinci maçın sonlarında rakibine yakalansa da 2 sayı farkla kazanırken tamamı başa baş giden üçüncü maçta da deplasmanda galip gelmeyi bildi ve Final Four’a rahatlıkla çıkmayı başardı. De Colo ve Teodosic’in gününde olduğunda oyunu domine ettiği Rus temsilcisinde uzun rotasyonunda ise Andrey Vorontsevich ve Kyle Hines’in öne çıktığını söyleyebilirim. Sezon başından beri istikrarlı bir grafik çizen Rus temsilcisi De Colo ve Teodosic gününde olduğu takdirde Olympiakos’a karşı da ciddi bir avantaja sahip gibi görünüyor.

Normal sezonu 3.sırada tamamlamasının ardından çeyrek finalde temsilcimiz Anadolu Efes’le eşleşen Olympiakos ise ikinci maçı kaybederek saha avantajını kaptırsa da 4.maçta İstanbul’da kazanarak seriyi Yunanistan’a taşımayı başardı ve seyircisi önünde kazanarak Final Four’un yolunu tuttu. Son yıllarda kendilerinden alışılageldiği üzere Spanoulis’İn önderliğinde, gösterişli bir kadrosu olmasa da dirençli oyuna dayalı oyununu bu sezon da devam ettiren Yunan temsilcisinde sezonun bu kısımlarını oynamayı çok seven yıldız oyun kurucuya başta Printezis olmak üzere diğer oyuncuların ne kadar destek vereceği hayati önem taşıyor. Skor potansiyeli CSKA’ya oranla daha düşük olan Olympiakos, rakibinin hızlanmasına izin vermediği ve maçın son dakikalarına başa baş girebildiği takdirde Spanoulis faktörüyle bir adım önde olacaktır.

Turkish Airlines Euroleague’de Final Four’un ilk maçları 19 Mayıs tarihinde İstanbul’da oynanacak. 21 Mayıs’ta ise kazananlar finalde, kaybedenler üçüncülük maçında kozlarını paylaşacak. Başta temsilcimiz Fenerbahçe Ülker olmak üzere tüm takımlara başarılar diliyoruz.

Leave a Reply