Euroleague’de Şampiyon Anadolu Efes!

Turkish Airlines Euroleague’de 2020-2021 sezonu 28-30 Mayıs tarihlerinde Köln’de oynanan Final Four ile tamamlandı. Yarı finalde CSKA Moskova’yı geçerek finale çıkan temsilcimiz Anadolu Efes, finalde de çekişmeli bir maç sonunda İspanyol ekibi Barcelona’yı yenerek kupayı ülkemize getirdi ve tüm Türkiye’ye büyük bir gurur yaşattı. Finalden önce oynanan üçüncülük maçında Armani Milano CSKA’yı mağlup etti ve uzun yıllar sonra geldiği Final Four’dan eli boş dönmemiş oldu. Final Four’un MVP’si ise Anadolu Efes’in yıldızı Vasilije Micic seçildi.

Final Four’a favori olarak gelen temsilcimiz CSKA Moskova maçına beklendiği gibi oyunu kontrol ederek başladı. Skor yükünü büyük oranda üstlenen Micic ve Boubeois’ye ikinci çeyrekte Sertaç’ın da katılmasıyla ilk yarıyı 12 sayı farkla önde kapatan Efes üçüncü çeyrekte farkı 21 sayıya kadar çıkarsa da son periyot öncesi fark 16 sayıya indi. Bu noktada birçok basketbolseverin aklına Real Madrid serisinde deplasmanda kaybedilen iki maçın geldiğini tahmin etmek zor değil, kaldı ki son periyodun gelişimi de bu korkuları doğrular nitelikteydi. CSKA Clyburn ve Hackett’ın liderlğinde bitime 3 dakika kala farkı 3 sayıya kadar indirirken temsilcimiz takım halinde tepki vermeyi başardı ve takımın en önemli iki oyuncusundan biri olan Larkin’in neredeyse maçın içine giremediği bir günde 89-86 kazanarak finale yükseldi. Final Four’un diğer ayağında ise başından sonuna heyecan fırtınası şeklinde geçen maçta Barcelona Armani Milano’yu Cory Higgins’in son saniye basketiyle 84-82 mağlup etti ve finalde Anadolu Efes’in rakibi oldu.

Üst üste 5. defa bir Türk takımını finalde gördüğümüz Pazar akşamında Anadolu Efes 2019 yılında başladığı işi bitirmek için maça çıkıyordu. Rakip ise Euroleague’in en pahalı takımlarından biri olan, normal sezonu domine etmiş Barcelona’ydı. Temsilcimiz maçın başlarında istediklerini sahaya yansıtamazken oyunun kontrolüne ele geçiren Barcelona, Efes’e yaptırdığı arka arkaya top kayıplarının ardından geçiş hücumlarında bulduğu sayılarla 11. dakikada 25-15 üstünlüğü yakaladı. İlk çeyreğin dikkat çeken noktası ise iki koçun da teknik faul almasıydı. Ancak Ergin Ataman’ın Pleiss hamlesiyle toparlanmaya başlayan temsilcimiz Moerman’ın sahaya kattığı enerji ve Larkin’in faul çizgisinden bulduğu sayılarla öne geçmeyi başardı ve ilk yarıyı 39-36 önde kapattı.

Üçüncü çeyrekte sezonun MVP’si Vasilije Micic’in oyuna ağırlığını koyması ve Shane Larkin’in de devreye girmesiyle çift haneli farkları yakalayan Anadolu Efes son 10 dakikaya 65-58 önde girdi.  Ancak son periyodun ilk dakikalarında özellikle hücumda bocalayan temsilcimiz farkın erimesine engel olamadı ve son 4 dakikaya 72-72 eşitlikle girildi. Bu dakikadan sonra Micic ve Larkin’le yeniden ayağa kalkan temsilcimiz Barcelona’nın kendisini tekrar yakalamasına izin vermedi ve maçı 86-81 kazanarak ülkemize 4 yıl aradan sonra tekrar Euroleague kupasını getirmiş oldu.

3 yıldır istikrarlı biçimde ligin zirvesi için iddialı olan ve kurduğu güçlü kadroyu koruyarak başarıya ulaşan Anadolu Efes’i, koçundan başkanına, oyuncusundan çalışanına kadar tebrik etmek gerekiyor. Avrupa’nın belki de en güçlü guard dörtlüsünü bir araya toplayan ve gününde olduğunda rakiplerine hücumda korku salan temsilcimiz pota altında da dezavantajlarını Sertaç’ın bu sezon oyununa birkaç kademe atlatmasıyla kapatmayı başardı ve geçtiğimiz sezon pandemi sebebiyle yarım bırakılan ligde hak ettiği şampiyonluğu bu sezon kazanmış oldu.  Finalde de Jasikevicius’un Barcelona’nın güçlü yanı olan savunmasını kullanmak ve öncelikle Efes’in oyununu bozmak için çıktığı maçta başlarda bocalasa da takım halinde parkeye karakter koyan ve yıldızları Micic ve Larkin’in liderliğinde şampiyonluğa yürüyen temsilcimiz kendisine güvenen basketbolseverleri de şaşırtmadı. İlerisi için konuşacak olursak, şampiyon kadroyu korumanın zorluğu ve özellikle de Micic’in NBA’e gitme ihtimali düşünüldüğünde Anadolu Efes’in guard dörtlüsünün kalanını koruması ve iyi bir kadro planlamasıyla yeni sezona girmesi unvanı korumanın anahtarı gibi gözüküyor.

  • Görseller Euroleague resmi sitesinden alınmıştır.

Leave a Reply