Barcelona’nın Yeni Kahramanı: Xavi Hernandez

Barcelona kazandığı kupalarla, sayısız başarılarıyla ve dünya futboluna kazandırdığı pek çok yetenekle bütün futbolseverlerin bildiği bir kulüp. Ancak son 2-3 yılda hiçbir futbolseverin alışık olmadığı bir Barcelona var. Şampiyonalar Ligi’ne çeyrek final bile göremeden veda eden, Bayern Münih’e 8-2 mağlup olan, transfere milyonlarca Euro harcamasına rağmen bu oyunculardan bir türlü verim elde edemeyen bir Barcelona bu. Öyle ki pek çok spor yorumcusu ve taraftar Barcelona’nın önümüzdeki 5 sene içinde toparlanmayacağını tahmin ediyordu. Ta ki hiç beklenmeyen bir kahraman ortaya çıkana kadar: Xavi Hernandez. Bu yazıda Xavi’nin adeta sihirli bir değnekle Barcelona’yı nasıl bir anda toparladığını ele alacağız.

Xavi Gelene Kadar Barcelona

Barcelona 2021/22 sezonu öncesi çok zor günlerden geçiyordu. Ekonomik sorunlar yaşayan Barcelona’da bırakın transfer yapmayı eldeki oyuncuların maaşlarını ödemek bile bir sorun haline gelmişti. Sezon başında sözleşmesi biten Messi’yle bile La Liga’nın finansal kuralları gereği sözleşme uzatılamamış ve kulübün belki de en büyük efsanesi kaybedilmişti. Bu durum taraftarlarda büyük bir hayal kırıklığı yaratmıştı. Ayrıca takım kaptanlarından Pique, Jordi Alba ve Busquets’in büyük fedakarlıklarıyla maaşlarında çok büyük bir indirme gitmeleri sayesinde Depay, Aguero ve Eric Garcia’nın lisansları çıkartılabilmişti. Ekonomik olarak bu kadar zor durumda olmalarının temel sebebi ise Katalan ekibinin; Griezmann’a 135 milyon Euro, Dembele’ye bonuslarla birlikte 147 milyon Euro ve Coutinho’ya da bonuslarla birlikte 160 milyon Euro gibi fahiş fiyatlar ödemesiydi. Buna rağmen kulüp hiçbir oyuncudan beklenen katkıyı alamamıştı. Bu kadar kaotik bir ortamda sezona başlayan Barcelona için 2021/22 sezonun hiç de kolay geçmeyeceği belliydi ki beklenen gibi de oldu. Barcelona, Şampiyonalar Ligi’nde 20 sene sonra ilk kez gruptan çıkamamış ve yoluna Avrupa Ligi’nden devam etmişti. Katalanlar, en son 2000/01 sezonunda grup Şampiyonalar Ligi grup aşamasını geçememişti. Ayrıca kötü gidişat ligde de devam ediyordu. Ligde çıktığı 10 maçta 3 mağlubiyet, 3 beraberlik ve yalnızca 4 galibiyet alabilmiş ve La Liga’da 9. sıraya kadar gerilemişlerdi. Bu başarısız sonuçlar sonrası teknik direktör Ronald Koeman ile yollar ayrılmış ve yerine büyük uğraşlar sonrası Al Sadd’dan 5 milyon Euro karşılığında Xavi Hernandez getirilmişti. Şüphesiz bu değişim Barcelona için sezonun dönüm noktası olacaktı.

Bu sene Barcelona’nın Şampiyonalar Ligi’nde Bayern Münih’e 3-0 mağlup oldukları maçtan bir görüntü.

Xavi’nin Barcelona’da değiştirdikleri

Xavi’nin gelişi sonrası Barcelona’da pek çok değişti. Daha gelir gelmez altyapıdan pek çok oyuncuyu A takıma yükselten Xavi, antrenman performanslarından memnun kaldığı gençleri maçlarda oynatmaya başladı. Gavi, Nico, Balde, Abdessamad ve Jutlga gibi birçok genç yetenek Xavi’nin gelişi sonrası birkaç ay içinde isimlerini pek çok futbolsevere duyurmayı başardı. Kulüpte disipline de çok önem veren Xavi takıma ilk iş olarak bazı kurallar koydu. Artık tesislere antrenmandan 1,5 saat önce gelinecek, riskli faaliyetler yapılmayacak ve kuralları ihlal edenlere ağır cezalar verilecekti. Ayrıca takım ruhunu geri getirmek için antrenmanlarda takım çalışmalarına önem veren Xavi, oyuncularına “birimiz hepimiz, hepimiz birimiz için” felsefesini aşılamaya çalışıyordu. Maçlarda ise Barcelona ile özdeşleşen ancak son yıllarda takımın kaybetmeye başladığı tiki taka yani “topu al, topu ver” sistemine geri döndü. Topa hâkim olarak, ayağa seri ve kısa paslarla rakip yarı alanında etkili olmaya dayalı bu sistemi Xavi kısa sürede tekrar Barcelona’ya kazandırmaya başardı. Xavi, La Liga’da transfer dönemine kadar çıktığı 7 maçta 4 galibiyet, 2 beraberlik ve 1 mağlubiyet aldı. Bakıldığı zaman bu sonuçların çok büyük bir başarı gibi gözükmese de Fati, Depay, Dembele, Braithwaite gibi önemli hücum oyuncularının sakat oldukları göz önüne alınınca ne kadar başarılı olduğu anlaşılıyor.

Barcelona ara transfer döneminde transfer edilen Dani Alves, Ferran Torres, Adama Traore ve Aubameyang ile kadrosunu güçlendirmeyi başardı. Bu oyuncuların gelişinden sonra Barcelona aradığı kanı buldu, seri galibiyetler almaya başladı. Bedelsiz alınan Dani Alves 9 maçta 1 gol 3 asist ile 38 yaşında adeta ikinci baharını yaşıyordu. Bir diğer bedelsiz transfer Aubameyang ise 13 maçta 10 gol 1 asist ile kısa sürede takıma uyum sağlamayı başardı. Adama Traore 4 asist ve Ferran Torres 7 gol 5 asist ile kanat bölgesinde Xavi’nin elini rahatlatmayı başardılar.

Barcelona’nın bu ocak ayında transfer ettiği 4 isim: Adama Traore, Ferran Torres, Aubameyang ve Dani Alves (sırasıyla soldan sağa)

Xavi Sonrası Barcelona

Xavi geldikten sonra Barcelona özellikle ara transfer dönemindeki transferlerle sahada çok iyi sonuçlar almaya başladı. La Liga’da oynadığı son 14 maçta 10 galibiyet 4 beraberlik alan Barcelona kendini bir anda ligde 9. iken 2. sırada buldu. Bu maçların 6 tanesinde de kalesini gole kapatmayı başardı. Ayrıca güçlü rakipleri Atlético Madrid, Athletic Bilbao’ya 4; Villareal’e 3 gol atmayı başarmışlardı. Alınan bu güzel sonuçlar da her geçen gün taraftarın kulübe olan desteğini arttırıyordu. Özellikle 20 Mart’da Bernabeu’da oynadığı El Clasico’da Real Madrid’i muazzam bir oyunla 4-0 mağlup etmeleri Xavi’nin kısa sürede ne kadar yol aldığını bütün dünyaya gösteriyordu. Avrupa Ligi’nde ise Napoli ve temsilcimiz Galatasaray’ı eleyen Barcelona kupanın en büyük favorisi konumunda.

Barcelona, Xavi ile aradan geçen kısa sürede ikinciliğe tırmandı ve hepsinden daha önemlisi aydınlık bir geleceğin çok yakında olduğuna inanmaya başladı. Bunu da kulübün köklerinden gelen tiki taka sistemi, takımdaşlık duygusu ve altyapısının gücüyle başardı. Geleceğin Barcelona adına ne getireceği bilinmez. Ancak şu anki görünen tabloda işlerin onlar için çok iyi gittiği kesin. O özlenen ve katıldığı her turnuvada çok başarılı olan Barcelona’nın 1-2 sene içinde geleceğini tahmin ediyorum. Neler olacağını hep birlikte göreceğiz.

*Kapak resmi us.marca.com adresinden, diğer fotoğraflar sırasıyla sozcu.com.tr ve barcauniversal.com sitelerinden alınmıştır.

Leave a Reply