Spor Toto Basketbol Ligi’nde Yarı Final Heyecanı Başlıyor

Spor Toto Basketbol Ligi’nde play-off çeyrek final maçları geçtiğimiz hafta oynanan maçlarla tamamlandı. Normal sezonu birinci sırada bitiren Anadolu Efes, Royal Halı Gaziantep’i 2-0 ile elemesinin ardından, çeyrek finalde Banvit’i 2-0 ile geçen Darüşşafaka Doğuş ile eşleşti. Normal sezonu Anadolu Efes ile aynı puanda ikili averajla ikinci tamamladıktan sonra çeyrek finalde Muratbey Uşak Sportif’i zorlanmadan 2-0 ile eleyen Fenerbahçe Ülker ise, Pınar Karşıyaka’ya karşı kendi evindeki ilk maçı kaybederek saha avantajını rakibe kaptıran ancak kıran kırana geçen İzmir’deki ikinci maçı kazandıktan sonra İstanbul’da yarı final vizesi alan Galatasaray Odeabank ile eşleşti. Şimdi de yarı final eşleşmelerine kısaca göz atalım:

Anadolu Efes-Darüşşafaka Doğuş

Euroleague’e Top 16’da havlu attıktan sonra lige odaklanan Anadolu Efes, ligdeki Fenerbahçe yenilgisinin ardından tecrübeli koç Dusan Ivkovic ile yolları ayırmasıyla birlikte Ahmet Çakı ile yoluna devam ediyor. Çeyrek finalde Royal Halı Gaziantep karşısında ilk maçta son periyoda kadar oldukça zorlansa da son periyotta kalite farkını ortaya koyarak kazanan Anadolu Efes, Gaziantep’te oynanan ikinci maçta ilk periyotta yakaladığı üstünlüğü maç sonuna kadar koruyarak galip geldi. Sezon sonunda alabileceği tek kupanın lig kupası olması sebebiyle play-offlarda savaşçı bir görüntü sergileyeceğini tahmin ettiğim Anadolu Efes’te, Dario Saric, Jayson Granger ve Derrick Brown çeyrek final serisinde formda isimler olarak göze çarptı. Takımın saha içi organizasyonunda başrolü üstlenen Thomas Heurtel’in ne kadar verimli oynayacağı da Anadolu Efes için yarı final serisinde kilit bir faktör olacak.

Anadolu Efes'ten Thomas Heurtel ve Darüşşafaka Doğuş'tan Scottie Wilbekin

Anadolu Efes oyun kurucusu Thomas Heurtel turnike atarken

Euroleague’e Top 16 aşamasında veda eden bir diğer takım olan Darüşşafaka Doğuş ise, ligi dördüncü sırada tamamlamasının ardından basketbol ligimizde play-offlarda yarı finalin gediklisi Banvit’i iki maç sonunda elemeyi başardı. Sezon başından beri hücumda belirgin bir üretkenlik problemi yaşayan ve Oktay Mahmuti’nin takımlarının genel olarak sahip olduğu sert savunmaya dayalı bir basketbol oynayan Darüşşafaka Doğuş’un, ekstra bir skorer çıkarabildiği günlerde hücumda sorunlarını hafifletebildiğini söyleyebilirim. (Banvit serisinde ilk maçta Harangody’nin 23 sayısı ve ikinci maçta Wilbekin’in 29 sayısı buna bir örnekti) Bunun yanında sezon içinde Darüşşafaka’nın pota altında en güvenilir oyuncusu niteliğinde olan Semih Erden’in serideki istikrarı ve Jamon Gordon’un takımı yönetmesinin yanında vereceği ekstra skor katkısının Darüşşafaka için kilit faktörler olacağını düşünüyorum. Özetlemek gerekirse; Darüşşafaka Doğuş, Anadolu Efes’i düşük skorlarda tutabilirse seriyi kazanma ve finale yükselme şansı artacaktır. Aksi takdirde, Anadolu Efes’in kadro kalitesi farkıyla finale yükseleceğini tahmin ediyorum.

Fenerbahçe Ülker-Galatasaray Odeabank

Euroleague’de bu sezon final oynayan ve finalde CSKA Moskova’ya tartışmalı biçimde kaybeden Fenerbahçe Ülker’in son derece başarılı bir sezon geçirdiğini söylemek yanlış olmaz. Kısa zaman öncesine kadar birinci odağı Euroleague olan sarı-lacivertli ekip, sezon içinde zaman zaman lig maçlarında konsantrasyon problemi yaşasa da kadro derinliği ve kazanma alışkanlığının etkisiyle sezonu ikinci tamamlamayı başardı. Çeyrek finalde Muratbey Uşak Sportif’i rahat geçen Fenerbahçe Ülker’de takımın beyni Bobby Dixon ile beraber sezon başından beri istikrarını sürdüren, joker oyuncu niteliğindeki Luigi Datome’nin serinin kilit oyuncuları olduğunu söyleyebilirim. Uzun bir sakatlığın ardından sahalara geri dönen pivot Jan Vesely’nin de ne kadar verimli olacağı Fenerbahçe için bir başka önemli unsur. Vesely’nin yeterince sahada kalamadığı anlarda ise takımın pota altındaki en önemli gücü olan Ekpe Udoh ve dış şut tehdidiyle rakip savunmanın dengesini bozan bir uzun olan Pero Antic’in onun yokluğunu ne kadar kapatabileceği Fenerbahçe için belirleyici olacak.

Bogdan Bogdanovic Blake Schilb'i geçmeye çalışıyor.

Bogdan Bogdanovic Blake Schilb’i geçmeye çalışıyor.

Eurocup’ta şampiyon olarak Avrupa’da büyük başarı kazanan bir diğer takımımız Galatasaray Odeabank ise çeyrek final serisinde lige konsantre olmakta zorlanan bir görüntü çizdi. Geçtiğimiz sezonun şampiyonu Pınar Karşıyaka karşısında kendi sahasındaki ilk maçı kaybetmesinin ardından deplasmandaki ikinci maçta da son dakikalarda geriden gelip kazanan sarı-kırmızılı ekip, kendi sahasındaki son maçı farklı kazanmayı başardı ve yarı finale yükseldi. Sezon başından beri Galatasaray’ın skor ve saha içi yönetim anlamında en önemli kozu olan McCollum Karşıyaka serisinde de kritik anlarda takımı sırtlamaya devam ederken, istikrarlı görümünü ligde de devam ettiren Vladimir Micov’un performansı sarı-kırmızılılar için bir diğer kilit nokta. Pota altında Fenerbahçe’ye oranla dar bir rotasyonla mücadele eden Galatasaray’da, savaşçı özellikteki Stephane Lasme’nin Fenerbahçe uzunlarına karşı vereceği mücadele de serinin belirleyici faktörlerinden biri olacak gibi gözüküyor.

Spor Toto Basketbol Ligi’nde yarı final maçlar bugün 20.00’da oynanacak Anadolu Efes-Darüşşafaka Doğuş maçı ile başlayacak ve yarın 20.00’da oynanacak Fenerbahçe Ülker-Galatasaray Odeabank maçı ile devam edecek. 5 maç üzerinden oynanacak serilerde 3 maç kazanan takım finale yükselecek. Bütün takımlara başarılar diliyoruz.

Leave a Reply