Bizi biraz olsun kendi yaşamımızın monotonluğundan kurtaran; hangi yaşta olursak olalım hayal kurduran, heyecanlandıran, merakla bekleten ve hatta bazen gelecek planlarımızı bile değiştiren sınırsız olasılıklı kurgu dünyası. “Devam filmi çıkar mı acaba?” diye gösterim salonundan ayrıldığımız filmler, bitirdikten sonra kendimize gelemediğimiz kitaplar, uğruna RPG (Role Playing Game) ya da FanFiction yazıp çizdiğimiz animeler, mangalar, video oyunları… Peki daha başka ne yapılabilir ki hem biraz daha o hayali dünyada kalabilelim, hem de bizim gibi o dünyada kilitli kalmış insanlarla iletişime geçip sergilediğimiz garip davranışları anlayacak birilerini bulabilelim? İşte bu noktada devreye “cosplay” giriyor.
Cosplay Nedir?
Tahmin edebileceğiniz üzere “costume” ve “play” kelimelerinin birleştirilmesinden oluşan “cosplay”, “kostümlü oyun” anlamına geliyor ve insanların sevdiği kurgusal karakter gibi giyinip davranarak eğlenmesini sağlıyor. Lakin, genel kanının aksine bu akım Japonya’da başlamamış ancak bir hobi olarak gelişimini Japonlara borçlu. “Cosplay” kelimesinin mucidi de yine bir Japon gazeteci. 1984’te Los Angeles’ta düzenlenen Worldcon etkinliğinde olan biteni aktarmakla görevli Nobuyuki Takahashi’nin, Japonca kısaltma kurallarına göre bu iki kelimeyi birleştirmesiyle oluşmuş.
Cosplay Nasıl Yapılır?
İnternetten kostüm sipariş ederseniz bununla ilgili pek çok site var ama tavsiyem kostümü kullanacağınız tarihten en az bir ay önce sipariş etmeniz. Perukları ise mümkünse internetten almayın çünkü renk tonunu tutturmak zor oluyor. Kostümü evde yapacaksanız da öncelikle dikiş yeteneğinize güveniyor olmalısınız. Sonrasında hangi bölgede hangi kumaş kullanılacak, sertlikleri, yumuşaklıkları, parlaklıkları ve matlıkları önemli. Aşağıdaki video’daki gibi kullanacağınız aksesuarları da evde yapabilirsiniz ancak Anime Expo’ya gidecekseniz kuralları kontrol etmenizde fayda var.
Cosplay Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Öncelikle sevdiğiniz bir karakteri seçmiş olmanız oldukça önemli. Bu, fotoğraf çekimi yaparken verilmek istenen duyguyu daha kolay yansıtmanızı sağlayacaktır.
Ayrıca kostümünüzü, cosplay yapmak için özel kurulmuş firmalardan almadıysanız kostümünüzün aslına benzemeyen kısımlarının olması da ihtimal dahilinde. Böyle bir durumda, pozlarınızı kostümünüzün hatalarını öne çıkarmayacak, hatta mümkünse gizleyecek şekilde ayarlamanız da önemli.
Eğer cosplay yapmak için Anime Expo gibi bir etkinliğe gidecekseniz, gittiğiniz yerde sevdiğiniz karakteri pek çok kişinin de seçmiş olabileceğini unutmayın. Eğer, “Ben kimseyle aynı şeyi giymek istemiyorum” diyenlerdenseniz, daha az bilindik bir kurgu dünyasından karakter seçebilirsiniz ya da bilindik bir yapıtın daha az öne çıkan bir karakterini seçmek de bu durumun önüne geçmekte etkili.
Ayrıca demin bahsettiğim gibi Anime Expo’ya gidecekseniz kayıt tarihleri, biletler ve kuralları gözden geçirmelisiniz.
Kaynakça
http://www.strangelandcostumes.com/history.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Cosplay
http://www.transforgamers.com/cosplay-rehberi/
Resimler:
https://farm8.staticflickr.com/7426/14006476596_b65128ed5b_b.jpg
http://2.bp.blogspot.com/-EGERhLPCCiI/U7sUFBYyJFI/AAAAAAAAaBc/pe7_l5PqbqA/s1600/sailor+moon+anime+expo+2014+%25289%2529.jpg
http://orig00.deviantart.net/e4fe/f/2013/187/7/c/anime_expo_naruto_gathering_by_kaylakakashi-d6cbwww.jpg