Bir İngiliz Casus Hikâyesi: “The Night Manager”

Son yıllarda beyazperde aktörlerinin televizyon yapımlarında yer almaya başlamasına aşinayız. Özellikle Hollywood filmlerinden tanıdığımız Matthew McConaughey’in True Detective ile ve Martin Freeman’ in de Fargo dizisi ile büyük başarı ve övgü toplamasından sonra pek çok sinema aktörünü televizyon dizilerinde de görmeye başladık. The Night Manager da bu furyaya katılan dizilerden biri.

İngiliz BBC One ve Amerikan AMC kanallarının ortaklığıyla çekilen yapım; Kahire’de Arap Baharı döneminde görev yapan İngiliz bir otel müdürünün, silah kaçakçılığıyla mücadele birimlerine bilgi sızdırmaya başlamasını konu alıyor. 6 bölümlük mini dizide başrolde Thor serisinden tanıdığımız Tom Hiddleston, House M.D dizisiyle büyük beğeni toplayan Hugh Laurie ve İngiliz oyuncu Olivia Colman yer alıyor. Dizi aslında 2016 yapımı olmasına rağmen bu yıl düzenlenen Altın Küre ödül töreninde mini dizi alanında üç ödüle birden layık görülünce daha kalabalık bir kesime ismini duyurmayı başardı. Öyle ki dizinin son zamanlarda gördüğü ilgiden ötürü BBC TV 2018 için bir devam serisi çekmeyi düşündüklerini de açıkladı.

John le Carre’ın casus romanından uyarlanan yapımda, Kahire’de lüks bir otelde gece müdürü olarak görev yapan Jonathan Pine’ın, Kahire’deki silah kaçakçılarından sızdırdığı bilgilerle İngiliz istihbarat ajanına casus olarak çalışmaya başlaması anlatılıyor. Tipik bir casus yapımı olarak görülse de, dizi aynı zamanda Arap Bahar’ına yaptığı göndermelerle siyasi bir boyut da kazanıyor. Her bölümün bir saat sürdüğü dizide, yapımcılar konuyu fazla uzatmadan, altı bölümde hikâyeyi anlatmayı başarıyor; bu yüzden izleyici de eleştirmen de yapımın az ama öz bir proje olduğu kanaatinde. İlk üç bölümden sonra ivme ve heyecan kazanan yapımda James Bond filmlerinden aşina olduğumuz İngiliz casus klişeleri de yer alıyor olsa da, Tom Hiddleston ve Hugh Laurie’nin kamera karşısındaki muhteşem uyumu ve oyunculuğu bunu telafi etmeyi başarıyor. Dizideki tek bariz hata, İstanbul’da geçen bölümlerin çekimlerinin Fas’ta yapılmış olması ve arka planda Arapça yazıların görülmesi. Özellikle Türk bir izleyici olarak profesyonel bir yapımda böylesine amatör bir hatanın yer almasından rahatsız oldum.

Senaryosunda bazı zorlama noktalar ve casus klişeleri olsa da, The Night Manager gerek hikâyesinin sürükleyiciliğiyle, gerekse öne çıkan başrol oyunculuklarıyla çok başarılı bir dizi. Özellikle mini dizi takip etmeyi sevenleri ve casus yapımlarından hoşlananları hayal kırıklığına uğratmayacak bir uyarlama projesi The Night Manager. Özetle, The Night Manager, mini dizi takip etmeyi sevenlere önerilebilecek bir yapım, ancak aynı zamanda İstanbul ve Kahire tanıtılırken arka plandaki ezan sesinden öteye gidilememesi gibi klişeleri de barındıran tipik bir İngiliz yapımı.

 

Yararlanılan Kaynaklar:

https://www.rottentomatoes.com/tv/the_night_manager/s01/

http://www.digitalspy.com/tv/the-night-manager/feature

https://www.theguardian.com/tv-and-radio/the-night-manager

Leave a Reply