Discovery Communications’un Türkiye’de 6 Kasım 2015’te CNBC-e’nin yerine kurduğu kanal TLC bir süredir yayında. Gündüz yayınladığı reality şovlardan çok, akşam kuşağında yayınladığı BBC dizileri ilgimi çekmeyi başardı. “Şipşak” adlı kısmında beşer dakikalık sahnelerini yayınladığı bu dizilerin esas versiyonları birer saat. Teen Wolf, Vikings, Doctor Who gibi dizilerin yanı sıra Poldark ve Peaky Blinders isimli iki dizi BBC’nin öne çıkan başarılı yapımlarından.

Kadınların kabarık rengârenk elbiseler giydiği, erkeklerin kafalarına taktıkları komik bir perukla dolaştıkları, müzikler eşliğinde danslar edilen baloların olduğu 18. ve 19. yüzyıl dizileri ve filmleri benim için hep ilgi çekici olmuştu. Poldark da bu dizilerden biri:

1783 yılında Britanya’da düşük maaşların, yüksek mal fiyatlarının zorlaştırdığı hayat koşulları toplumsal bir krize neden olmuştur. Dizinin baş kahramanı Ross Poldark (Aidan Turner) uzun bir savaştan sonra evine, Cornwall’a döner. Manzaralarıyla pastoral bir tablo gibi olan bu şehirde, Ross Poldark için çok şey değişmiştir. Sevgili babası ölmüş, sevgilisi Elizabeth, kuzeni Francis ile nişanlanmış ve aile mirası olan konak ve madenler harap olmuştur. Ross servetini geri kazanmaya ve yükselmeye karar verir ve yaşadığı köyde köklü değişiklikler yapmaya çalışırken kendisine yeni düşmanlar edinir. Toplumun dayatmaları, kendi asi ve dik kafalı fikirleriyle çatışır. Tüm bu kargaşa içinde elbette ki aşk da hayatının bir köşesinden sızar.

poldark

Zamanı biraz daha ileri saralım ve 1900’lerin başına gidelim. İngiltere İkinci Dünya Savaşı’ndan yeni çıkmıştır. Brimingham’ın kanunsuz sokaklarını yasadışı faaliyet gösteren çeşitli çeteler sarmıştır. Bunlardan biri olan, soygunculuk ve at yarışıyla para kazanan Peaky Blinders, bir soygunda yanlışlık yapınca şehre yeni gelen bir müfettişin peşlerine takılmasına sebep olacaklardır. Cillian Murphy’nin canlandırdığı çete lideri acımasız Tommy Shelby bedeli ne olursa olsun istediklerinden vazgeçmeyecektir. Gangster tarzı sevenler için 1900’lerin havasın yansıtan keyifle izleyecekleri bir dizi Peaky Blinders.

peaky blinders

Upuzun Türk dizilerinden kısa, kısacık bir solukta biten sitcomlardan ise daha uzun BBC dizileri. Bir saat sürüyor ve bir sezonları 10-11 bölüm civarı oluyor. Bu mini-diziler ne sakız gibi uzayıp insanı bıktıracak kadar bunaltıcı olan ne de bir oturuşta altı yedi bölüm izleyince anca tatmin olduğunuz dizilerden. Her bölümü dolu dolu bir film havasında geçen, şahane manzaralar ve müziklerle süslenmiş diziler. Daha fazla seçenek isteyenler için işte BBC’nin en çok sevilen dizilerinden ufak bir derleme:

1. The House of Cards

Politikacı yazar Micheal Dobbs tarafından yazılmış aynı adlı kitaptan uyarlanan bu BBC’nin mini dizisi ünlü yönetmen David Fincher ve ünlü oyuncular Kevin Spacey’i ve Robin Wright’ı buluşturuyor. Siyasetin entrika dolu dünyasında geçen dizi, iktidar savaşları ve politikanın kirli oyunlarını anlatan hayranlık verici senaryosuyla geniş bir hayran kitlesine sahip.

cards

2. Downtown Abbey

20. yüzyılın başlarında geçen bir dönem dizisi Downtown Abbey. Dizinin konusu soylu Crawley ailesinin ve çalışanlarının başından geçenler üzerine kurulu. Yaşadıkları hayatı hem aristokrasinin hem de alt tabakanın gözünden izliyoruz. Dizinin en öne çıkan özelliklerinden biri de dekordaki ve kostümlerdeki başarısı. Dizide Kemal Pamuk adlı bir Türk aristokrat karakter de bulunmakta.

downtown abbey

3. The Fall

Polisiye gerilim türündeki bu dizi, kariyer sahibi ve yalnız kadınların öldürülmesiyle başlıyor. Ölüm şekillerinin aynı olması polise bu cinayetlerin bir seri katil tarafından işlendiğini düşündürür fakat katile dair hiçbir ipucu bulunamamaktadır. Çıkmaza giren soruşturma, dedektif Stella Gibson’ın dahil olmasıyla farklı bir boyut kazanır. Cinayetlerin iki çocuk babası, mutlu bir evliliği olan, karizmatik psikolojik danışman Paul Specter tarafından işlendiği ise kimsenin aklına gelmez. Dizide Grinin Elli Tonu’ndan tanıdığımız Jamie Dornan, Specter karakterine hayat veriyor. Polisiye tutkunlarının keyifle izleyecekleri bir dizi.

the fall

Kaynakça:

http://22dakika.org/netflix-house-of-cards-icin-4-sezon-onayini-verdi/

https://itvstudios.com/programmes/poldark–3

http://www.pbs.org/wgbh/masterpiece/programs/series/downton-abbey-s4/

http://deadline.com/2016/01/the-fall-final-season-3-filming-new-cast-1201675429/

Leave a Reply