- İnsanlar hakkında bir fikir edinmek için kelimelerine, üslubuna, kılık kıyafetlerine ve en önemlisi, beden diline dikkat ederiz.
Beden dili insanın mimik, jest veya vücut hareketleri ile gerçekleştirdiği sözel olmayan iletişim biçimidir. Günlük yaşantımızda insanlar ile iletişim kurarken bazen kullanılan kelimeler yetersiz kalır ve anlatmak istediğimizi kelimeler ile değil beden dilimiz ile anlatırız. Kullanılan kelimeler veya diksiyonumuz kadar beden dilinin de iletişimde göz ardı edilemeyecek bir yeri vardır.
İletişim sağladığımız, özellikle ilk defa görüştüğümüz insanlar açısından büyük öneme sahip olan beden dilimiz, karşı taraf hakkında fikir sahibi olmamızı kelimelerden çok daha fazla sağlar. Bu nedenle iletişim kurduğumuz insanları anlamak için beden diline dikkat ettiğimiz kadar kendi beden dilimize de dikkat etmeliyiz; çünkü en az bizim kadar o da iletişim kurduğu insan hakkında fikir sahibi olmak isteyecektir.
Beden dilini etkin ve doğru kullanmak için dikkat etmemiz gerekenler;
Her daim dik durmalı ve omuzlarımız dik ve arkaya doğru olmalıdır.
Karnımızı içeri çekerek, göğüslerimizi öne çıkarmalıyız.
Kafamız her daim yukarıda olmalı, aşağıya doğru indirmemeliyiz.
Ellerimizi ve ayaklarımızı aşırı sallamamalı, gerektiği yerlerde iletişimimize katkısı olduğu sürece kullanmalıyız.
Yüzümüzde pozitif bir ifade olmalı, yeri geldiğinde gülümsemeli ama aşırıya kaçmamalıyız.
Mimikleri ve jestleri kullanırken dikkat etmeliyiz.
İletişim kurarken karşı tarafın yüzüne bakmalıyız.
Konuşurken karşı tarafın konuştuklarımız hakkında düşüncelerini yüzünden anlayabiliriz; mesela biz konuşurken yüzünü ekşitiyorsa hoşlanmadığını veya hoş bir gülümseme beliriyorsa hoşlandığını anlayabiliriz.
Karşı taraf konuşurken yüzüne bakarsak söylediklerinde ne kadar samimi olduğunu anlayabiliriz, mesela göz temasından veya vücut hareketlerinden yalan söylediğini veya aramızdaki iletişime ne kadar değer verdiğini anlayabiliriz.
Göz teması kurmaktan kaçınmamalıyız ama uzun süreli göz teması da kurmamalıyız.
Ralph Waldo Emerson’ın söylediği gibi karşı tarafın söylemindeki samimiyeti gözlerinden anlayabiliriz.
“Gözler ruhun aynasıdır.” veya “Gözler kalbin aynasıdır.” gibi sözlerde anlatılmak istenen insanın gözlerinin içine bakarak onun gerçekten ne hissettiğini anlayabileceğimizdir. Mesela gözlerine bakarak yalan söylediğini veya bize ne kadar değer verdiğini anlayabiliriz.
Beden dilimizi etkin ve doğru kullanmak için kurslara katılabilir veya iyi bir gözlemci olarak etrafımızdan ipuçları çıkartabiliriz. Karşı tarafın beden dilini yorumlarken aşırıya kaçmamalı, en ufak hareketlerinden büyük sonuçlara varmamalı ve önyargılı olmamalıyız, çünkü beden dili kültürden kültüre değiştiği gibi insandan insana da farklılık gösterebilmektedir. İletişime geçtiklerimizin beden dilini yorumlarken sadece belli hareketleri değil, her şeyi bir bütün halinde yorumlamalıyız.
Kaynakça
https://www.bilgikilavuzu.com/beden-dili-nedir-ve-neden-onemlidir/
https://bilgim.net/beden-dili-jest-ve-mimikler
https://www.wisefamousquotes.com/ralph-waldo-emerson-quotes/
https://blog.quicksigorta.com/yasam/gozler-ruhun-aynasidir!-781
https://www.webartist.co.za/business-body-language/
https://www.ctvnews.ca/world/g20-agrees-on-trade-migration-u-s-goes-own-way-on-climate-1.4200654