ÖZGÜRLÜĞE BİR DE BURADAN BAKIN: UNORTHODOX

Uzun zamandır merakla beklenen “Unorthodox”, 26 Mart 2020 itibariyle diziseverlerin bekleyişine bir son verdi. Başrolünü İsrail kökenli Shira Haas’ın üstlendiği dizi, son zamanlarda ününü Netflix adlı dizi platformu üzerinden tüm dünyaya yaymayı başardı. Gündemdeki bütün dizileri silip süpürürken, benim de aralarından en dikkatimi çeken Unorthodox oldu. Diziyi diğerlerinden ayıran en belirgin özellikleri, farklı konusu ve kültürel bağlamları. Hakkında çok konuşturan 2020 çıkışlı bu mini dizinin en çarpıcı yönü ise gerçek bir hikayeden uyarlanması. Deborah Feldman‘ın “Unorthodox: Hasidik Köklerimin Skandal Reddi” adlı otobiyografisinden uyarlanan bu dramatik yapıtta herkesin kendinden bir parça bulması mümkün.

Konusu

19 yaşındaki Etsy, doğduğundan beri hasidik bir yahudi örgütünde yaşar. Daha sonrasında, bulunduğu örgüte uygun bir damat adayıyla görücü usulü evlendirilir. Fakat zaman geçtikçe kendini bu örgüte bağlı hissetmez ve gerçekte kim olduğunu bulmak için New York’tan Berlin’e kaçar. Küçüklüğünden beri ona dayatılan kurallar ve adetleri değerlendirirken bir yandan da bir konservatuara girmek için büyük çaba harcar. Elbette ki geçmişinden kolayca sıyrılamayacaktır çünkü geride bıraktığı insanlar onu aramaktadırlar.

Bu Dizi Alışılagelmemişliklerle Dolu!

Dizide gerek kültürel gerekse dini açıdan, çok farklı bir miras gözler önüne seriliyor. Eminim siz de izlerken benim gibi; örgütün adetlerini, ritüellerini ve ibadetlerini şaşkın gözlerle izleyeceksiniz. Kimi zaman hayran kalacak fakat, kimi zaman ise isyan edeceksiniz çünkü kültürel mirasın yanı sıra dizide herkesin karşılaştığı toplumsal sorunlar da ele alınmış. Her ne kadar hepimiz aynı dine, ırka, görüşe sahip olmasak da hepimiz günlük hayatımızda bir çok sorunla karşılaşıyoruz. İşte Unorthodox, diğer dizilerin aksine bütün bu sorunları yüzümüze bir tokat gibi çarpıyor. Bir kadının sadece bir örgüte bağlı olmasından dolayı; istediği hayatı yaşayamamasına, toplumda ayrımcılığa uğramasına ve hatta yeterli eğitim alamamasına kadar bütün problemleri gün yüzüne çıkarıyor. Dahası, sadece sanat yapmak isteyen bir kadının enstrüman çalmak ya da şarkı söylemek için bile ne kadar büyük zorluklar ile karşılaştığını gösteriyor. Ancak bunun yanı sıra, olayların gerçek kahramanı Deborah Feldman‘ın da dediği gibi bu dizi kendi hayatınızı yaşamak ve alışagelmiş zorunluluklardan kurtarmak için sizi özgürlüğe çağırıyor. Sizi yüreklendirerek, hayatınızı değiştirmek ve toplumsal baskıları arkada bırakmak için size kapılar açıyor.

Umarım her yeni gün beraberinde eşitlik ve özgürlük getirir, keyifle izlemeniz dileğiyle, iyi seyirler!

Kaynakça:

https://screenrant.com/unorthodox-netflix-true-story-real-life-changes/

https://www.kaanintavsiyesi.com/kesfet/bir-gecede-bitirin-4-bolumluk-carpici-netflix-dizi-tavsiyesi-unorthodox-177

https://en.wikipedia.org/wiki/Unorthodox_(miniseries)

https://en.wikipedia.org/wiki/Shira_Haas

https://www.netflix.com/title/81019069

https://en.wikipedia.org/wiki/Deborah_Feldman

https://www.abc.net.au/news/2020-04-09/netflix-unorthodox-shira-haas-orthodox-judaism-true-story/12133450

Leave a Reply