“2004 BL86” isimli asteroit 26 Ocak günü Dünya’nın 1.2 milyon kilometre (Dünya ve Ay arasındaki mesafenin yaklaşık 3 katı) uzağından geçecek. Astronomlar, asteroidin parlaklığına bakarak, asteroidin yaklaşık 500 metre uzunluğunda olduğunu belirlediler. Herhangi bir tehlike içermeyen bu yakın uçuş, 2027 yılında “1999 AN10” isimli asteroit Dünya’nın yakınından geçene kadar, Dünya’ya en yakından geçen asteroide ait olarak kayda geçecek.
“26 Ocak Pazartesi günkü yakın uçuş 2004 BL86’nın en azından önümüzdeki 200 yıl boyunca Dünya’ya en yakından geçeceği uçuş olacak” diyen NASA’nın Dünya’ya Yakın Cisim Programı Ofisi eski müdürü Don Yeomans (geçtiğimiz hafta emekli oldu), göründüğü kadarıyla asteroidin Dünya için herhangi bir tehdit oluşturmamasıyla birlikte nispeten büyük bir asteroit için yakın sayılabilecek bir uçuşu gözlemlemenin ve daha fazlasını öğrenmenin onlar için de benzersiz bir fırsat olacağını söylüyor.
NASA bilim adamları 2004 BL86 hakkında daha fazla bilgi edinmek için 2004 BL86’yı mikrodalgayla gözlemleyecek (Asteroit Keşfi ve Bilimi (İngilizce)). NASA’nın Kaliforniya Goldstone’daki Derin Uzay Ağı alıcısı ve Porto Riko’daki Arecibo Gözlemevi asteroidin Dünya’ya yakından geçtiği günler boyunca bilimsel veri toplamaya ve radarla görüntüler yaratmaya çalışacak.
“Radarda elde ettiğimiz verileri bir araya getirdiğimizde uçuşa dair ilk ayrıntılı görüntüleri yaratabileceğiz” diyen Goldstone alıcısındaki asteroitlere dair radarla elde edilen verilerin baş araştırmacısı ve Jet Propulsion Laboratuvarı’nın radar astronomu olan Lance Benner şu anda asteroide dair neredeyse hiçbir şey bilmediklerini ve sürprizlere açık olduklarını da ekliyor.
Asteroid 2004 BL86 30 Ocak 2004’te New Mexico eyaleti White Sands’teki Lincoln Dünya’ya Yakın Asteroid Araştırma Merkezi (Lincoln Near-Earth Asteroid Research (LINEAR))’ndeki teleskop tarafından gözlenmişti. Ve asteroidin küçük teleskobu veya güçlü dürbünü bulunan amatör astronomlar tarafından dahi gözlemlenebilmesi bekleniyor.
Don Yeomans da kendi dürbünüyle asteroidi gözlemlemeye çalışacağını söylüyor. “Asteroitler özeller. Dünya’ya sadece suyunu ve hayatın özünü sağlamış olmakla kalmayacak, gelecekte mineral ve diğer hayati doğal kaynakları da sağlayacak kaynaklar olacaklar. Güneş sistemini ve galaksimizi keşfetme yolculuğumuzda pit stopumuz olacaklar. Asteroitlerde ilgimi fazlasıyla çeken bir yön var.” diyen Don Yeomans, bu sözleriyle bilim adamı olmasının belki de temel sebebi olan meraklı kişiliğini ele veriyor.
NASA asteroit ve kuyruklu yıldızları yeryüzü ve uzay bazlı teleskoplar kullanarak gözlemleyip takip ederek sınıflandırıyor. Dünya’ya Yakın Cisim Programı – bu çalışma “Uzay Bekçisi (Spaceguard)” olarak da adlandırılıyor – bu cisimleri keşfediyor, sınıflandırıyor ve aralarından Dünya’ya tehlike arz edenleri seçerek araştırmalarını yapıyor.
Asteroit ve Dünya’ya Yakın Cisimler’in daha fazlası için:
Asteroid Watch on NASA JPL
Asteroid Watch on Twitter
[box_light]Kaynaklar[/box_light]