Perşembe günü (23.7.15) NASA’nın astronomları Dünya benzeri bir gezegen keşfettiklerini açıkladı. Yapılan açıklamada ek olarak Kepler Astronomları’nın 521 Güneş dışı gezegen(exoplanet) daha buldukları dile getirildi.
Kepler Uzay Teleskobu’nun yardımıyla yapılan keşif, galaksimizde şu ana kadar tespit edilen ve yaşamın mümkün olabileceği dünyaların sayısını bir düzineye çıkardı. Yeni keşfedilen gezegen, Kepler-452b, bizim dünyamız gibi bir yıldızın etrafında yörüngede, ve yıldızına uzaklığı o kadar ideal bir seviyede ki üzerinde suyu – yaşamın temel taşını – bulundurması mümkün.
1,400 ışık yılı uzakta Cygnus(Kuğu) Takımyıldızı’nda bulunan Kepler-452b, her 385 günde bir güneşten biraz daha parlak olan yıldızının etrafında bir turunu tamamlıyor.
Toplanan veriler ışığında Kepler-452b taşlık bir yüzeye sahip. Boyutu Dünya’nın yaklaşık 1.5 katı kadar olan Kepler-452b Dünya’dan yaklaşık 1.5 milyar yıl daha yaşlı.
Şimdiye kadar toplanan verilerle Kepler-452b’nin bir atmosfere sahip olduğunu söylemek mümkün değil. Kütlesinin de henüz bilinmemesine rağmen yerçekiminin dünyadakinin iki katı olabileceğinin araştırmacılar arasında konuşulduğu söyleniyor. Yine de şimdiye kadar keşfedilen ve yaşamın mümkün olabileceği gezegenler arasında Kepler-452b en olası aday.
Bütün bu olumlu varsayımlara rağmen bilimsel olarak yaşamın – bizim bildiğimiz haliyle yaşamın – Kepler-452b’de sürdürebileceğine dair kanıtlar bulunmuş değil.
Sayısı bir düzineye ulaşan yaşamın mümkün olduğu keşfedilen gezegenler arasında 9 tanesi – Kepler-452b de bunların arasında olmak üzere – Güneş-Dünya ikilisine benzer konfigürasyon sergilemekte.
“Evrendeki ekmek kırıntılarıyız” diyen SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence – Dünya Dışı Akıllı Yaşam Araştırması) Enstitüsü’nden Kepler Astronomu Jeff Coughlin Dünya benzeri gezegenlerle giderek daha çok karşılaşacağımız görüşünde.
[box_light]Kaynaklar[/box_light]