Sarunas Marciulonis Akademisi | Litvanya

img_0559__2

Litvanya Basketbolu denildiğinde akla ilk olarak Lietuvos Rytas ve Zalgiris Kaunas takımları gelmekte. Bu iki takımın ardından da Preniaiveya Rudupis gelir. Bu takım; genellikle kadrosunda yabancı oyuncu bulundurmaz ve kadrosu Litvanyalı oyunculardan oluşur. Ancak son zamanlarda bu takımı geçerek Euroleague’e katılım başarısı gösteren Neptunas’ı üçüncü takım olarak yazabiliriz ve onlar da Litvanyalı oyuncuların ağırlıklı olduğu bir kadro ile mücadele ediyorlar. Bu ülkede Vilnius ve Kaunas şehirlerinin basketbola olan katkısı ülkenin dışarıya açılan en önemli iki penceresi. Bir şehirden Marciulionis, diğer şehirden de Sabonis’in çıktığını görmekteyiz. Bu iki oyuncu da doğdukları şehirde kendi basketbol akademilerini kurmuş ve genç oyuncuları Litvanya ekolüne kazandırma eğilimindeler. Marciulionis 1992 yılında oyunculuk kariyerine devam ederken bir spor akademisi kurmaya karar verir. Bu akademide; oyuncular 7 yaşından itibaren alınmaya başlar ve 31 ayrı grup içerisine bölünürler. Yaşları biraz ilerledikçe yani 10-11-12 yaşlarında olan grup haftada 4 idman yapmaya başlarlar ve basketbol gelişimlerine ağırlık verirler. İdmanların sadece temel basketbol kurallarını öğretme üzerine olduğu söylenemez.

Çocuklar 13 yaşına geldiğinde ise haftalık idman seansı beşe çıkar. Burada başarılı olan oyunculardan takımlar kurulur ve bazıları turnuvalara da katılım şansı yakalar. 14-15 yaş zamanında ise artık 31 grup değil sadece 2 takım vardır. Genellikle bu yaş aralığında antrenörler fundamental özelliklerini geliştirme üzerine eğilirler. Burada Litvanya basketbolunun karakteristik özelliği olan hızlı pick and roll ve set temposu yüksek olan oyun üzerine defalarca çalışma yaparlar. Artık oyuncular 16-17 yaşına geldiklerinde önlerine bir yol ayrımı çıkar ve burada seçim yaparlar. Ya ülkelerindeki takımlardan birinin alt yapısına dahil olurlar ya da NCAA’i tercih ederler.

img_0555__2

Ancak 2003 yılına geldiğimizde akademi çocukları 16-17 yaş bandından 22-23 yaş bandına kadar tutmayı hedefler. Buradaki amaç; ligdeki takımlara direkt hazır oyuncu göndermektir. Bu akademide sadece basketbolun olduğunu söylemek yanlış olur. Aynı zamanda öğrencilere ingilizce eğitimi verilerek yabancı dilin önemi vurgulanmaktadır. Böylece oyuncular yabancı antrenörlerle daha uyumlu ve rahat çalışma imkanı yakalayacaktır. Buna benzer bir akademi aynı şekilde Kaunas’ta Arvydas Sabonis’in önderliğinde oyuncu eğitimlerine devam ediyor. Federasyonun burada belirlediği en önemli şey ise okul ve basketbolu birleştirerek çocukların kişisel gelişimlerini de üst seviyeye çıkarmak. Litvanya basketbolu için bu iki akademi kilit rol oynamakta. Verdikleri kişisel eğitim ile de oyuncuların gittikleri ülkelerde homesick veya disiplinsizlik gibi sorunlarla karşılaştıklarını görmüyoruz.  Bu noktada da oyuncuların aileleriyle yaptıkları iş birlikleri takdir edilesi.

Leave a Reply