Makyajlı BMW 320i İnceleme

Geçtiğimiz yıl nisan ayında test ettiğimiz F30 320d xdrive Msport‘dan sonra bugün F30 3 serisi makyajlı ve benzinli versiyonuyla karşımızda. Geçtiğimiz yıl da bahsettiğim gibi 320d, sadece dizel motorla satıldığı için 320i’ye göre gelen ekstra 60 bin tllik fiyat farkını kapatacak ekstra özelliklere sahip değildi. 184 beygire sahip olmasına rağmen kardeşi 320i’in 170 beygiri de hiç fena bir performans ortaya koymuyordu. En azından Borusan Oto’da kırmızı renk bir 320i Sportline ile yaptığım kısa testimden çıkardığım sonuç buydu. Yani 320i gibi opsiyon varken 320d’nin yanına yaklaşmak bile mantıklı görünmüyordu.

Tüm bunlar kafamda bir yer etmişken sadece Msport paketiyle sunulan Estoril Blue rengine sahip 320i ‘yi görmemle birlikte kalp atışlarım hızlanıyor. Bu da aslında modelin dış tasarımının ne kadar başarılı olduğunu ortaya koyuyordu. Şimdi hep birlikte İstanbul’da gerçekleştirdiğimiz testimizin ayrıntılarına geçelim.

Tasarım

Dış tasarımda; hemen yukarıda belirttiğim gibi büyüleyici bir karaktere sahip bir araba 320i Msport. R18 400M kodlu, M hafif alaşım jantlar, karma lastiklerle önde, 225/45 arkada 255/40 olarak sunulurken bu geniş lastikleri saran M tamponlar yüzlerce metre öteden modelin M paket olduğunu gösteriyordu. Sadece jantlar ve tamponlar değil; marşpiyel, yanlardaki M logoları hatta parlak krom egzoz çıkışı kaplaması dahi onun sıradan bir 3 serisinden ayrı olduğunu gözler önüne seriyordu. Elbette bunların tamamı geçtiğimiz yılki 3 serisi Msport’ta da karşımıza çıkan özellikler. Peki 3 serisi makyajla neler mi yeniledi? Dış tasarımda led ön ve arka farlar dışında bir örnek bulabilmek oldukça zor. Daha önce E90’da uyguladığı ve başarıya ulaştığı sadece farları değiştirme politikasını, BMW bu modelde de devam ettiriyor ve satan başarılı satış rakamlarına sahip bir modelin ana hatlarını değiştirmek istemediğini gösteriyor.

İç tasarımda; Bmw bu kadar başarılı bir dış tasarımı sahip bir modelin içine de aynı özenle çalışmış. Geçen yılki testimizde çok beğendiğim alkantara koltuklar bu sefer elektrikli olarak da sunuluyor. Elektrikli ve hafızalı bu koltuklar sayesinde sadece birkaç tuşla eşinizin kullandığı pozisyonu kendi mükemmel sürüş pozisyonunuz ile değiştirebiliyorsunuz. Bu benim bu tarz modellerde fazlasıyla hoşuma giden bir özellik çünkü bu tarz modelleri limitte kullanmak gözünüzü kırmadan yola bakmanızı ve yol boyunca rahat bir sürüş pozisyonuna sahip olmanızı gerektiriyor. BMW 3 serisi gibi piyasadaki en iyi sürüş pozisyonların birine sahip bir modelde ise elektrikli koltuğa sahip olmak içi temizlenmiş balık almaya benziyor,  yani size sadece pişirip yemesi kalıyor. Peki makyaj iç tasarıma neler getirmiş? Bu sorunun cevabını benim gibi dikkatli gözler bile cevap vermekte zorluk çekiyor ancak ille de bir değişlik duymak istiyorsanız, klima göstergelerinin renklerinin sarıdan beyaza çevrildiğini söyleyebilirim.

Kullanılabilirlik

Bu noktada bize gelen en büyük soru “Kaç litre yakıyor?” oluyor. Öncellikle 320i 1.6 litre olmasına rağmen turbo beslemeli ve 170 beygir üreten bir motora sahip. Bu motoru birde aracı Sport+ moduna alıp iliklerine kadar zorlamayı seçerseniz bu araba 12 litreden aşağı inmiyor. Günlük hayatta sakin bir kullanımda 7-8 lerde gezinmek mümkün . Ben İstanbul trafiğinde 100km’de 9-10 litrelik bir tüketim elde ettim.

Ancak burada yılda 50.000 km yapan birine bu aracı önerdiğim anlamına gelmesin bu çünkü 320i performanslı bir araba ve “yakıyor” arkadaşlar. Eğer siz bir 3 serim olsun şirket arabası gibi kullanayım diyorsanız 320i sizin arabanız değil. Bu durumda 60 bin daha verip 320d almanız gerekiyor. Belirtmeden geçemeyeceğim şeyse ikinci eldeki aynı donanımlara sahip 320i-320d arasındaki fiyat farkının 60 binin çok altında olması.

SÜRÜŞ

Motor ve Aktarma

Makyajlı BMW 320i’in 170 beygirlik motoru makyaj öncesindeki gibi değişmeden kalırken motorun özellikleri tekrardan hatırlatmak isterim. BMW-Mini ortaklığında üretilen 1598cclik dört silindirli turbo beslemeli ünite 4800 devir/dak’da 170 beygir güç, 1500-4500 rpm arasında 250 Nm tork üretiyor. Bu performans değerleri 1495 kilogram ağırlığındaki bu süper sedanın 7.6 saniyede 0’dan 100 kilometreye çıkmasını sağlıyor. Modelin maksimum hızı 230 km. Motorun bu gücü ZF tarafından üretilen ve bugün BMW’in 1 serisi dışında alacağınız herhangi bir modelinde standart olarak sunulan 8 ileri otomatik şanzımanla sunuluyor. Bir BMW klasiği olarak gücünü arka tekerleklere aktaran motor, şanzımanla o kadar uyumlu çalışıyor ki 120km/h gibi hızda gaza yüklenmediğiniz zamanlar sekizinci viteste giderken ani bir gaz tepkisinde vitesi göz açıp kapatıncaya kadar dörde düşürüp motoru 7000d/dak’a kadar devirlendiriyor.

Elbette bu mükemmel motor, şanzıman, arka itiş kombinasyonu size keyif ve her virajda mutlu gülücükler olarak geri dönüyor.”

Performans

Dışarıdan açıkça görünen turbo besleme modelin 1.6 litreden 170 beygir güç üretmesini sağlıyor

Modelin performansını beş kişilik bir aile sedanı olduğunu göz önüne alarak değerlendirirsek modelin bir süper sedan olduğu bir gerçek. 320i Msport elbette 430 beygir güç üreten bir M3 değil, ancak fiyatı da bir M3 değil. 320i Msport’un piyasadaki fiyat/performans oranı en iyi olan ve başta hızlı babalar olmak üzere performanslı kullanımı seven herkese hitap eden bir sedan olduğu kaçınılmaz bir gerçek.

Testimizi İstanbul trafiğinin çok da yoğun olmadığı saatlerde gerçekleştirmeme rağmen 320i; kendini Toyota Coralla, Honda Civic gibi sedanlardan ayıran performans özelliklerini çoğu yerde gösteremedi çünkü E5’den tutun uzun düz cadddelere kadar çoğu yerde trafik vardı. Yani test günümüzde ben bir F80 M3’de sürüyor olsaydım oldukça benzer iç-dış tasarımıyla aslında motor sesi hariç çok farklı hissetmeyecektim. Elbette boş bulduğum yollar ve 0’dan 100’e 7.6 saniyede çıktığım oldukça kırmızı ışık oldu ancak modelin sahip olduğu 170 beygirin tamamını kullandığım söylenemez.

Kısaca demeye çalıştığım şey 320i bir M3 performansında olmasa da gerek tasarımıyla gerek iç mekanıyla gerek sunduğu 1.6 litrelik vergi avantajıyla rahatlıkla sizin Türkiye’deki M3’ünüz olabilecek bir araba.

Süspansiyon ve Yol Tutuş

Önde 225/45 iken motorun gücünün geldiği arka lastiklerde 255/45 kombinasyonu kullanılmış

Aracın arka süspansiyonlarında BMW’in 1 serisinden 7 serisine kadar tüm modellerinde kullandığı çok noktadan bağlantılı bağımsız süspansiyonlar kullanılmış. Aracımız Msport paketine sahip olmasına rağmen yolda hiçbir zaman sizi rahatsız hissettiren bir sertlik yok. Kıvamını VW CC‘dekine benzettiğim bu ayar; kuru zeminde, ısınmış lastiklerle gireceğiniz hemen her virajdan herhangi bir kopma ve kayma yaşamayarak dönmenizi sağlıyor. Günlük kullanım yumuşaklığı ve performans sertliği arasındaki çok ince çizgide  yer alan 320i süspansiyon kalitesi anlamında övgüyü hakkediyor.

Arka tekerleklere gelen fazla güç sebebiyle yol tutmakta zorlanan bir araca yol tutuşu kötü demek kadar doğrudur bilmiyorum ancak 320i özellikle sport ya da sport plus modundayken lastikleri ısınmış olsun olmasın arkasını bırakmaya bayılıyor. Özellikle siz viraj çıkışında gaza yüklenenlerdenseniz.

Limitte

Öncelikle üzülerek söylüyorum ki 320i’ye bir ikinci bölüm yazısı yazamayacağız çünkü modeli Ankara’nın boş trafiksiz yollarının aksine İstanbul’un kalbinde test ettik. Ancak neler yapabileceğini görmeden de onu bırakmadık. Motoru çalıştırdıktan 10 dakika sonra bile bir  gram hareket etmeyen motor sıcaklığı göstergesi sağ olsun, lastiği ve motoru soğuk bir BMW’yi çekim yerine gidinceye kadar 1.4 i20 gibi kullandım. Dönüşte motorun ve lastiklerin ısındığından emin olduktan sonra aracı sadece Msport pakette sunulan Sport+ moduna aldım. Önümde kıvrımlı uzanan yolu görmemle birlikte 320i’in 170 beygirini görme vakti gelmişti. Gaza yüklenmemle beşinci vitesten bir anda üçe geçen ZF şanzıman motorun 5500-6500 devir bandında çığlıklar atmasını sağlamaya başlamıştı. Sonrasında önümdeki kırmızı ışığı görmemle birlikte tekrar güçlü bir fren hareketiyle duruş gerçekleştirdim. Yüzümde gülücükler oluşmaya başlamıştı çünkü 320i çift gidiş çift geliş boş yollarda dahi tüm performansını sadece kısa bir süreliğine ortaya çıkarabiliyordu. Kırmızının yeşil olduğu görmemle birlikte gaz pedalıyla zemin arasında boşluk kalmadığı hissedene kadar pedalı ittim. Ancak bu sefer yol önce sağa sonra sola doğru kıvrılıyordu (Aracın sport+’da olduğunu hatırlatmak isterim, bu modda ESP yarım kapalı oluyor ve araç yoldan çıkacağınızı anlayıncaya kadar size müdahale etmiyor. ) Sağ ayağım zemindeyken girdiğim virajda direksiyonu sağa çevirmemle 320i’in arka tekerleri de kendi başına hareket etmeye başlamıştı. Burada lastikleri ısınmış, 1495 kg ağırlığa sahip, içerisinde dört yetişkinin olduğu bir sedandan bahsediyorum. Arabanın arkası sağa doğru kayarken sola doğru kontra vermemle çizgisine girdi. 320i bana, ona hakim olmanın zorluğunu gösterirken arabadakiler ise yaramazlık yapmış bir çocuğa bakar gibi beni izliyorlardı.

Donanım ve Fiyatlar

Elektrikli alkantara koltuklar Msport pakette standart olarak sunuluyor

BMW 3 serisi, 1.5 litrelik turbo benzinli 136 beygirlik motoru ve baz donanım seçeneğiyle 136.600 tlden satışa sunuluyor. Eğer test aracımızdaki gibi 1.6 litrelik 170 beygirlik motoru alırsanız ekstra 12 bin daha ödemeniz gerekiyor. İki araç arasındaki kalite farkını düşünerek bu fiyatın sonuna kadar değdiğini söyleyebilirim. Yani 320i’i Joy donanım paketiyle 148.300 tlye alabiliyorsunuz. Eğer Test aracımızda olduğu gibi Msport paketi seçerseniz fiyat 175.100 tl olarak karşımıza çıkıyor.

Alınır mı?Nasıl Alınır?

Msport paketle birlikte iç mekanda da büyük bir değişim yaşanıyor.

Bir BMW 3 serisi alınacaksa 320i alınır ancak donanım seçimine dikkat etmek gerekli.

Her ne kadar Msport paket için 30 bin tl fazla görünüyor olsa da eğer sportif kullanımı için bir 3 serisi alıyorsanız M sport paket şart.”

+Artılar-Eksiler

+Artılar, Sportif görünüm ve sürüş hissi, 1.6 litrenin vergi avantajı, hızlı geçişler sunan otomatik şanzıman

-Eksiler, Sportif kullanımdaki yüksek yakıt tüketimi

Aynı fiyata Biz ne alırdık?

Bir arabaya 175 bin tl para ayırmışsanız önünüzde fazlaca seçenek var demektir. Ancak eğer öncelikleriniz sportif, çekici, performanslı bir aile sedanı almaksa 320i Msport’ın doğru bir karar olacağını gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. Günümüz vergilendirme sistemine göre de eğer dizel almak istiyorsanız 238.900 tllik  fiyatıyla (320d Msport) 3 serisi mantıklı bir seçenek gibi görünmüyor. Belki bu durumda performanstan feragat edip C200d’ye (1.6 dizel 136 beygir) bakmanız mantıklı olacaktır.

Sonuç

Konu Bmw olduğunda hemen her modelin bir cazibesi olsa da 3 serisi kullanılabilirliği, sportiflikle birleştirerek öne çıkan bir model olmuştur.  Ancak birde 320i Msport gibi yüksek donanımlı ve performanslı bir modeli test edince gördük ki geçtiğimiz yıldan bu yana 3 serisi kendinden, özelliklerinden hiçbir kaybetmemiş hatta makyajlı versiyonuyla gücüne güç katmış. Burada geçtiğimiz yıl Bmw 320d xdrive‘ı test ettikten sonra söylediğim sözü tekrarlamak istiyorum.

“BMW 3 serisi ‘Ultimate Driving Machine’ sloganını sonuna kadar hak eden, sizi bir yerlere hızlı ulaştırmakla birlikte ulaşımın kendisini eğlenceli hale getiren bir makine ve eski kasaları (E30-E36-E46-E90) gösteriyor ki her zaman öyle kalacak.”

Bizi kırmayarak aracını bizimle paylaşan Buğra Aktepe’ye teşekkür ederiz.

GazeteBilkent Notu:

320i Msport Fotoğraf Galerisi

M logoları her yerde

Bir otomobilde bulunabilecek en iyi direksiyonlardan birisi 320i Msport’da

Arka koltuklarda havalandırma kanalları arka taraftaki yolcuların konforunu arttırıyor

Test Videoları

 

Leave a Reply

1 comment

  1. Melih

    Ateş eden bir araba ile güzel bir test olmuş yazınızda bahsettiğiniz sürerken ki duygularınız gerçek bir Bmw aşığı olduğunuzu gösteriyor.