Çoklu görevler gerçekleştirebilen robotları üretmek uzun bir süreçtir. Bu ay içerisinde Boston Dynamics’in geliştirdiği ATLAS’tan söz etmeden bu yazımı tamamlayamam. Çoklu görevler gerçekleştirebilen derken insansı robotları kastetmekteydim. Bundan yıllar önce, ben daha bir ilkokul öğrencisiyken haberlerde Asimo’nun yürüdüğünü ve merdiven çıktığını izlemiştik. Robotik alanında ne büyük bir devrim o zamanlar için. Aslında birkaç yıl önceye kadar da mükemmel diyebileceğimiz seviyeye gelmemişlerdi. Geçen sene Boston Dynamics engebeli arazide iki ayağıyla yürüyen, devrildiğinde kendini kaldırabilen ve eşya taşıyabilen ATLAS’ı tanıttı. Bir grup makine öğrencisi ağzımız açık izlediğimizi hatırlıyorum, gözlerimizde heyecan ve sevinç… Peki ya bu ay nasıl bir video paylaştı Boston Dynamics? İzleyelim:
Ben bile ters takla atamıyorum. Ne hızla teknolojinin geliştiğinin farkına varalım.
Konumuza geri dönecek olursak, ATLAS’ın kaç yüz parçası var ve kendisini üretmek için ne kadar zaman harcadılar hiç düşündünüz mü? Harcanan uzun zamanın önüne geçmek isteyen bilim insanları üç boyutlu yazıcıları kullanmaya karar vermişler. Katı ve sıvı materyali aynı anda kullanabilen bir üç boyutlu yazıcı sayesinde bir ATLAS olmasa da üç boyutlu yazıcı ile üretilebilecek insansı robotların başlangıç versiyonlarını gerçekleştiren bilim insanları süreci hızlandırmak için çalışmalarına devam etmekteler.
Karmaşık yapısına rağmen 22 saat süren üretim süreci henüz geleneksel yöntemlerle kapışacak durumda olmasa da yazıcı teknolojinin gelişmesiyle dengelerin değişeceğe benziyor. Yazdırma sürecinin meşakkatli olmasının sebebi sıvıların işin içinde olması. Çapı 20-30 mikron arasında olan damlacıklarla katmanlı üretim yapıp katılaşması gereken kısımları ultraviyole ile katılaştıran, çoklu materyal kullanan printer ile bu robotu üretmek için birçok farklı geometride ve oryantasyonda deneyler yapılmış. Sonunda amaçladıklarını yakalayan ekip, lineer hareket edebilen bu robotu üretmişler. Mekanik parçaları bir araya getirmek için montaj gerektirmeyen ve sadece yazıcıdan çıktığı halinin üzerine bir motor ve pil eklenen bu küçük robot gelecekte olabilecekleri hayal etmenizi sağlayacak bir başlangıç.
Kapak Fotoğrafı: Robert MacCurdy/MIT CSAIL
Kaynakça:
http://news.mit.edu/2016/first-3d-printed-robots-made-of-both-solids-and-liquids-0406
https://www.theverge.com/circuitbreaker/2017/11/17/16671328/boston-dynamics-backflip-robot-atlas