Anatolian Eaglebots Robot Takımı İle Röportaj

Geçtiğimiz günlerde, GazeteBilkent Bilim-Teknoloji ekibi olarak, Ankara Özel Tevfik Fikret Okulları bünyesinde çalışmalarını gerçekleştiren, benim de eski bir takım üyesi olduğum, şu anda da danışmanlık yaptığım Anatolian Eaglebots takımını ziyaret ettik. Takım üyelerinden Pınar Oray ve değerli danışman öğretmenimiz Müfit Alkaya ile çok keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Bu keyifli sohbette, editörümüz Uğur Başçı ve yazar arkadaşımız Kenan Şahin bana eşlik etti. Röportaja geçmeden önce Anatolian Eaglebots’a tekrar teşekkür ediyorum.

Merhaba, kendinizi ve Anatolian Eaglebots’u bize tanıtır mısınız?

Pınar: Merhaba! Ben Pınar. 11. Sınıftayım ve 4 yıldır Anatolian Eaglebots takımındayım. Anatolian Eaglebots’da Mekanik ekibin ekip başıyım. Takımımızın adı Anatolian Eaglebots. Takımımız 54 kişiden oluşuyor. 2010’dan beri dünya çapında lise düzeyinde FIRST(For Inspiration and Recognitionn of Science and Techonology) organizasyonu tarafından gerçekleştirilen FRC( FIRST Robotic Competition) robotik yarışmalarına katılıyoruz. Bu yarışmada TEAM 3390 kod adıyla yer alıyoruz.

Mekanik ekip başı olduğunuzu belirttiniz. Takımda başka hangi alt ekipler var ?

Pınar: Takımımızda Yazılım, Üretim ve Halkla İlişkiler olmak üzere 3 alt ekip var. Üretim ekibimizde ise, Mekanik, Elektronik ve Pnömatik olmak üzere 3 alt ekip daha var. Yazılım ekibimiz robotun programlanmasında görev alıyor. Mekanik takımımız ise robot şasi üzerinde çalışır. Şasinin tasarımında etkin rol oynarlar. Elektronik takımımız robotun kontrol devresini kurar. Pnömatik ekibimiz ise robotta kullanılan hava basınçlı sistemler üzerinde çalışır. Halkla İlişkiler ekibimiz ise sponsor anlaşmalarımız ve sosyal medya hesaplarımızla ilgilenir.

Bize biraz daha FRC’den bahsedebilir misiniz?

Pınar: FRC farklı bölgesellerde düzenlenen bir robotik yarışması. Her yıl Ocak ayının başında yapılan bir canlı yayın ile o senenin konsepti açıklanıyor. Bu tarihten itibaren her takımın konseptte ve kuralları uygun özgün bir robot yapması için sadece 6 haftası oluyor. Bu 6 hafta içerisinde sıfırdan bir robot inşa ediyoruz. Daha sonra yaptığımız bu robotla daha önceden seçtiğimiz bir bölgesel yarışmaya gidip yarışıyoruz. Bölgeselinizde elde ettiğiniz derece ve ödüllerle de finallere katılmaya hak kazanabiliyorsunuz.

Sadece robot performansına bakılmıyor o zaman. Başka hangi alanlarda yarışıyorsunuz?

Pınar: Robot performansının yanında Web sitesi, Yaratıcılık, Mühendislik, En İyi Güvenlik Animasyonu ve Chairman’s gibi çok sayıda farklı ödül var. Chairman’s ödülü bunlardan en prestijli olanı. FIRST’ün kuruluş amacı olan bilim ve teknolojiyi yaymak ve geliştirmek için en iyi rol model olan takımın kazandığı bir ödül. Diğer takımlara ne kadar yardım ettiğiniz, yeni takımlar kurulmasında ne kadar etkili olduğunuz kısacası ne kadar iyi bir duyarlı profesyonel olduğunuzu ölçüyorlar. Bu ödüllerin verilmesinde FIRST’te yer alan jüri üyeleri ve gönüllüler etkili oluyor. Takımınızın sadece robot performansına değil aynı zamanda yarışma öncesinde, sonrasında ve yarışma alanında nasıl davrandığına dikkat ediyorlar.

Peki Anatolian Eaglebots geçtiğimiz yıllarda ne gibi başarılar elde etti?

2012 yılında katıldığımız yarışmada yarı finale çıkma başarısı gösterdik. Ayrıca yine o sene Yaratıcılık ve En İyi Web sitesi ödüllerini kazandık.

Türkiye’den katılan bir takım olmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Pınar: Dezavantajları maalesef avantajlarına göre daha fazla. Öncelikle yarışmaya katılım ücreti, yarışmaya gitme, konaklama gibi ücretler maalesef çok fazla. Sponsorlarımız sayesinde bu ücretlerin bir kısmını karşılayabiliyoruz fakat Amerikan takımlarına göre sponsor bulmamızda çok daha zor. Orada çok büyük şirketler, kolaylaştırıcı yasalar sayesinde birçok takıma destek oluyorken, ülkemizde çoğu şirket hala bu tarz etkinliklere sponsor olmaya yanaşmıyor. Bunlarında yanında robotu yapmamız için 6 haftamız olduğunu söylemiştim. Fakat ihtiyacımız olan parçaları anlaşmalı firmalardan almamız gerektiği için yurt dışından getirtmemiz gerekiyor. Bu durumda bize hem maddi hem de zaman açısından eksi olarak geri dönüyor.  Avantajlarına gelirsek, farklı bir kültüre sahip olduğumuz için yarışma alanında yaptığımız etkinlikler ve yanımızda getirdiğimiz materyallerle diğer takımlardan sıyrılabiliyoruz. Böylece hem daha akılda kalıcı bir takım oluyoruz hem de çok daha rahat sempati kazanabiliyoruz. Katılacağımız bölgeseli seçerken de Türkiye’den başka takım olmamasını stratejimizde ön planda tutuyoruz. Bu sene Los Angeles Lancaster bölgeseline katılacağız.

Takım olarak başka hangi etkinliklerde boy gösteriyorsunuz?

Pınar: FRC’nin yanında bir başka uluslararası proje olan ERASMUS ROSE’da yer alıyoruz. Bu proje kapsamında İtalya ve Portekiz’e yolculuklar yaptık ve robotik etkinliklere katıldık. Yine uluslararası olan ODTÜ robot günlerine katılıyoruz. Ayrıca her yıl okulumuzda düzenlene Tevfik Fikret Lisesi Akademik Adımlar Sempozyumun’da yer alıyoruz.

Anatolian Eaglebots’un parçası olmak için ne gibi şartlar aranıyor öğrencilerden?

Müfit Alkaya: Kapımız okulumuzda bulunan ve dersleri iyi durumda olan her öğrenciye açık. Tevfik Fikret lisesi dışından da ekibimizin parçası olmak isteyen öğrencilerimiz oluyor fakat okulumuz bu çalışmayı kendi bünyesindeki öğrencilere sunuyor.

Peki takıma herhangi bir bilgi birikimi olmadan katılan öğrenciler bu ekipte nasıl var oluyorlar ve yer almak istedikleri alt ekibi seçiyorlar?

Pınar: Takımımız usta-çırak ilişkisi üzerine kurulu. Katılan her yeni ekip üyemiz kendisinden daha tecrübeli bir başka ekip üyemizin yanında yeterli bilgi birikimini sağlayana kadar vakit geçiriyor. Bu sırada da farklı ekiplerin yaptığı işleri gözlemliyor ve kendisine en uygun alt ekibi seçmeye çalışıyor. Usta-çırak süreci hem öğrencinin süreci anlamasında hem de gerçekten bu kadar yoğun özveri isteyen bir işin parçası olmak istediğinden emin olmasında önemli rol oynuyor. Tabii, bu süreçte takımda yeni üyenin yeterliliğini ve kararlılığını gözlemliyor.

Anatolian Eaglebots’da yer almak size neler kattı?

Pınar: Bu takımın bir parçası olmak hayatımı tamamen değiştirdi diyebilirim. Öncelikle gelecekte ne yapmak istediğime çok erken yaşta karar verdim. Bu gelecek planlamama erken yaşta başlayabilmem açısından çok önemli bir adım. Bu kararım doğrultusunda mekanik ekibinde yer almaya başladım ve liseden mezun olurken çoğu mühendislik öğrencisin üniversite hayatı süresince elde etmeye çalışacağı birçok tecrübeye ve bilgi birikimine sahip olmaya başladım. Kısacası Anatolian Eaglebots bana bir vizyon kattı. Bu vizyonun yanında takım sloganımızın (Biz bir aileyiz!) da açık bir şekilde belirttiği gibi bana ikinci bir aile kazandırdı. Birçok farklı ülkeden bir çok farklı insanla tanıştım ve arkadaş oldum.

Bu yarışmanın öğrencilerin özgeçmişinde yer alması onlara ne gibi katkılar sağlıyor?

Müfit Alkaya: FIRST düzenlediği yarışmalarda başarılı olan öğrencilere Amerika’daki okullarda burs imkânı sağlıyor. Bunun yanı sıra yurt dışındaki çoğu üniversite öz geçmişinde böyle bir yarışma bulunduran öğrencilere burs imkânı sağlıyor. Geçmişte birçok öğrencimizi yurt dışındaki üniversitelere burslu olarak yolladık. Fakat her şeyden önce bu takım ve yarışma öğrencilerimize çok erken yaşta çok farklı bir bakış açısı kazandırıyor. Üzücü olan durum ise, maalesef ülkemizde ÖSYM bu tür yarışmalarda yer alan öğrencilere ek puan sağlamakta yetersiz kalıyor. Ek puanın yanı sıra üniversitelerimiz bu tarz etkinliklerin içerisinde yer alan öğrencilere burs imkânı sağlamıyor. Dolayısıyla, birbirinden donanımlı parlak öğrencilerimizi yurt dışına yollamak durumunda kalıyoruz. Umuyorum ki, Bilkent Üniversitesi gibi bu ülkenin önde gelen üniversiteleri öğrencilerimize burs imkânı sağlamaya başlayacaktır.

Bizi ağırladığınız için size teşekkür ederiz ve yarışmada başarılar dileriz…

 

Gerçekten çok keyifli bir sohbet oldu. Anatolian Eaglebots’a tekrar teşekkür ederiz ve başarılar dileriz. Yazımı bitirmeden Müfit Hoca’mızın dikkat çektiği burs konusu hakkında konuşmak isterim. Bu kadar büyük çaplı bir yarışmada bu kadar erken yaşta yer almak gerçekten çok büyük bir başarı. Mühendislik alanında bu kadar erken çalışmalara başlamış olmak, öğrencilerin geleceği açısından çok önemli. Yurt dışındaki üniversiteler bu yarışmanın öğrencilere kazandırdıklarını çoktan fark etmiş ve burs imkanlarıyla harekete geçmişken, bizim üniversitelerimizin bunları görmezden gelmesi çok üzücü. Türkiye üretim yapmakta çok geri kalmış bir ülke ve bu öğrenciler daha 9. Sınıftan büyük çaplı robotlar üretmeye başlıyorlar. Üretim sürecinde kendilerine yer ediniyorlar. Bu kadar donanımlı öğrencileri yurt dışına kaptırmak Türkiye’nin durumunu daha da zorlaştırmaktadır. Umarım ülkemizdeki özel üniversiteler bu yarışmanın ve katılan öğrencilerin kıymetini hızlı bir şekilde kavrar ve burs imkanlarını bu öğrencilere sunarlar. Anatolian Eaglebots takımı hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya tıklayabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

4 comments

  1. Cihan Evren

    Anatolian Eaglebots ekibiyle Odtu robot gunlerinde karsilasmistim. Gercekten cok samimi ve ozverili genclerden olusan bir topluluk. Umarim basarilari katlanarak artar ve bizi yurtdisinda temsil etmeye devam ederler.

  2. Ahmet Kudret Tan

    Böyle hikayeleri okumak, böyle özverili gençlerimizin başarılarını görmek beni gerçekten heyecanlandırıyor, geleceğe umut dolu gözlerle bakmama sebep oluyor. Ülkemizi karanlıklardan kurtaracak bu gençlerimi gözlerinden öpüyorum.

  3. Ahmed bin Husein

    Didn’t understand much, shame on google translate. Bravo to the team though

  4. Anonim

    Da ayri