Günümüzde internet teknolojisinden bahsettiğimizde hemen hemen hepimizin aklına ilk olarak Google gelir. Tarayıcılarımızın başlangıç sayfası Google’ın arama motorudur. Şirket 1998 yılında kurulduğunda “dünyadaki bilgiyi organize etmek, bunu evrensel olarak erişilebilir ve kullanılabilir hâle getirmek” sloganıyla hayatımıza girdi ve o günden itibaren teknoloji dünyasında insanların bir nevi asistanı olma görevini üstlendi. Kurulduğu günden bu yana sürekli geliştirip, iyileştirdiği arama motoruyla halihazırda vazgeçilmez olmayı başaran Google, sloganını daha aktif bir biçimde gerçekleştirebilmek ve gelişen teknolojiye ayak uydurabilmek için sektörde farklı çözümler de ortaya sürdü. Bunlara örnek olarak YouTube, GoogleMail, GoogleDrive, Android ve Chrome gösterilebilir.

Kısa bir özgeçmişten sonra asıl konudan bahsetmek gerekirse dün gece Google INC. tarafından yapılan duyuruya göre, şirket kendi bünyesi altında oluşturduğu Alphabet INC. ın bir parçası oldu. Yani yeni düzene göre Google artık Alphabet(Alfabe) şirketinin onlarca parçasından sadece biri konumunda. Uzun süredir bu oluşumu planladıklarını söyleyen kurucu CEO Larry Page, artık Alphabet şirketinin CEO su konumunda. Diğer kurucu üye olan Sergey Brin ise Başkan pozisyonunda yer alıyor. Google’ ın CEO su ise artık Sundar Pichai.

           Asıl merak edilen nokta şirket neden böyle bir karara vardı? Alphabet ile birlikte şirket artık altında birçok oluşumu barındıran bir şemsiye. En büyük oluşumu ise şu anda Google. Alfabedeki her harfe farklı bir oluşumu yerleştirmeyi amaçlayan Alphabet INC. Bu haliyle analizcilere göre “yatırımcılar için daha fazla şeffaflık ve şef yöneticiler için daha fazla özgürlük” sunacak. İçeriklerini abc.xyz sitesinde sergileyecek olan kollara ayrılan şirket, iş bölümü artacağı için daha verimli bir yönetim ve daha fazla içerik üretmeyi planlıyor. Ayrıca tüm bu değişiklikler şimdiden Google’a yani artık Alphabet’e ve yatırımcılara şimdiden borsa da %5 lik bir kazanç olarak dönmeye başladığını da söylemek lazım.

 

Kaynak:

 

Leave a Reply