Yanlış Bilgilere Karşı “Unutulma Hakkı”

2014 yılında Avrupa Adalet Mahkemesi’nin verdiği “unutulma hakkı” kararıyla, Google’ın, talep geldiği taktirde, kişi ve kurumlarla ilgili yanlış, eksik veya zamanı geçmiş bilgilerin arama motorundan kaldırılması gerektiğine hükmedilmişti. Google bu karara itiraz etmiş olsa da karar değişmedi ve “unutulma hakkı” Avrupa’da yürürlüğe girdi.

Geçtiğimiz günlerde ise Hollanda’da unutulma hakkının uygulanmasına şahit olduk. Hollanda yerel mahkemesinin verdiği kararla, Hollandalı bir cerrahın daha önceden aldığı medikal operasyonlardan uzaklaştırma cezasıyla ilgili bilgileri arama sonuçlarından kaldırıldı.

Önceden verilen kararla Hollandalı cerrahın, medikal operasyon yetkileri askıya alınmıştı. Fakat ikinci bir kararla bu ceza, şartlı cezaya çevrilmişti. Bu durum ise cerrahın ameliyat yapabileceği anlamına geliyor. Karar değişmiş olmasına rağmen Google’ın arama sonuçlarında, resmi olmayan sitelerde Hollandalı cerrah hala kara listede gözükmeye devam ediyordu. Kara listede yer almasının anlamı ise medikal operasyon gerçekleştiremeyeceği anlamına geliyor.

Bunun üzerine mahkemeye başvuran cerrahın itirazı haklı bulundu ve Hollanda yerel mahkemesi unutulma hakkının kullanımına başvurdu.google vs eu ile ilgili görsel sonucu

Karar üzerine Google ve Hollanda data gizlilik gözlemcisi, Autoriteit Persoonsgegevens karara itiraz etti. İtiraz sebebi olarak, uzaklaştırma cezasının şartlı da olsa hala devam ettiği için arama sonuçlarının tamamen alakasız olmadığı gösterildi. Fakat bu itiraz mahkemece reddedildi. Bunun üzerine Google yanlış, eksik veya zamanı geçmiş bilgilerin bulunduğu arama sonuçlarını listeden kaldırdı.

Yürürlüğe konduğu 2014 yılından beri, “unutulma hakkı” başvuruları sonucunda bir milyondan fazla içerik arama sonuçlarından kaldırıldı. Facebook ise 20,000 bağlantı ile en çok içeriğin kaldırıldığı site olmayı başardı.

mis information on internet ile ilgili görsel sonucu

Leave a Reply