Kağıt Gibi Kokmuyor Ama… Bir E-Okur Almak İçin 16 Güzel Sebep

Okumayı seven insan çeşit çeşittir. Kimi kitabı hoyratça karalar, kimi nazik nazik satırları işaretler, kimi sayfaları kıvırır, kimi kitapta iz bırakacak her şeyden çılgınca bir ciddiyetle kaçınır. Kimileri de hepsini birden yapar kitabına göre. Kimi okurlar kitaplar konusunda oldukça tutucudur. Kimileri ilk çıktıklarından beri e-kitaplarla yatıp kalkmıştır. Tüm bu okurların birbirine üstünlüğü yoktur ama yine de, e-kitaplara kuşkuyla bakan, belki de içten içe merak eden kitapseverler için e-okurların sevilesi özelliklerini anlatmakta fayda var.

ereader

  1. Daha çok okuma imkanı

Yeni şeylere karşı merak ve heyecan duyduğumuz bir gerçek. Teknolojik doğası gereği e-kitaplar yeni nesil okuyucular için daha ilgi çekici olabiliyor.

  1. Başka dillerde kitap edinme kolaylığı

Bırakın daha az yaygın dilleri, kimi zaman İngilizce aradığınız kitapları bulmakta bile büyük zorluk çekiyorsunuz. Çeviri beklemek bazen yıllar sürüyor, kitapların orijinalleriyse aylar sonra, kimi zaman da fahiş fiyatlara Türkiye’ye geliyor; özellikle de güncel bir eserse. E-kitaplar size birçok dilde sayısız kitap sunuyor ve bekleme safhasını birkaç dakikaya indiriyor. Sevdiği kitabı sekiz ay bekleyip de anında tükendiğini öğrenenlere gelsin!

  1. Kimi zaman yarı yarıya avantaj sağlayan fiyatlar

Başka e-okuyucuya bir yatırım yapıldığı bir gerçek. İş Bankası Klasiklerini, Can Yayınlarının en son kitaplarını 5 ila 10 lira arasında değişen fiyatlarla aldığınızda; dünya klasiklerini orijinal dillerinde 2 liraya bulduğunuzda; bendeniz gibi kitaplığınızdan rastgele onlarca kitap seçip e-kitap versiyonlarının istisnasız daha ucuz (bazen birkaç lira, bazen yirmi lira!) olduğunu gördüğünüzde fark edeceksiniz ki e-okuyucunuz bir yıla kalmadan kendini amorti ediyor.

amazon-kindle-paperwhite_ereader-970x647-c

  1. Sözlük, dijital kitap ayracı, kitapları farklı cihazlarda okuyabilme, kitapları aile bireyleriyle paylaşabilme gibi ekstra özellikler

Basılı kitabın kokusuyla aşık atar mı bilinmez ama birçok dili kapsayan ve bir tıkla kullanılan sözlük özelliği birçok okuyucuda mevcut. E-okurlar aynı anda onlarca kitap okusanız bile hepsinde nerede kaldığınızı asla unutmuyor ki evcil hayvanları, küçük çocukları veya saf sakarlık yüzünden ayraçlarını kaybedip duranlar bu özelliğe imrenmeli. E-okuyucunuzdaki kitapları isterseniz tabletten veya bilgisayardan da okuyabiliyorsunuz ama bir okuyucuya yatırım yapmışken diğer göz ağrıtan araçları kullanmak yalnızca bir acil durumla söz konusu olabilir. Tabii e-kitaplarınızı birkaç kişiyle paylaşma olasılığınız olduğunu da unutmamak gerek. Bu özellik kitapları nereden temin ettiğinize göre değişse de, her format için bir yol mevcut.

  1. Kitaplığını çantanda taşımanın dayanılmaz hafifliği

Çok fazla polisiye, gerilim, korku veya fantastik edebiyat okuduysanız o günün geleceğini ara ara düşünürsünüz, eşyalarınızı toplayıp hemen evden ayrılmanız gereken o gün. Ve işte o gün, tüm kitaplığınız (ortalama üç bin kitap) sizinle gelebilir. Dramayı bir kenara bırakırsak; yolculuklar veya tatiller için değerli bavul hacminizi heba edene kadar, onlarca kitabı birkaç güneş gözlüğü boyutundaki ince bir hacme sığdırabilirsiniz. İstediğiniz an istediğiniz alıntıyı veya kitabı, tüm kitaplığınızdan arayarak bulabilirsiniz.

  1. Kağıt kullanmamanın iç rahatlığı

Çocuklarınıza ormanlar mı bırakmak istiyorsunuz? Su savaşları ne zaman başlayacak diye mi endişeleniyorsunuz? Küresel ısınmanın sonumuz olacağından oldukça emin olduğunuz halde hala bir umuda tutunup kullanılmayan aletleri fişten çekiyor, Google’ın okyanustaki bilgisayar soğutma sistemleri hakkında zaman zaman uzun uzadıya düşünüyor, Uygunsuz Gerçek’i (2006) her izlediğinizde ağlıyor musunuz? Kağıdı terk edin. Bir şarjla iki ay giden e-okuyucuları kullanın. Yaşasın düşük karbon salınımı!

  1. Bin beş yüz sayfalık bir tuğlanın 180 grama binlerce kez sığması

Klasik edebiyat sevenler, fantastik edebiyat sevenler, araştırma kitapları sevenler… En az bin sayfalık koca koca kitaplar artık sizin de sırtınızı yormuyor mu? Artık daha ufak çantalar taşımayı siz de istemiyor musunuz? Kaçıranlar için tekrar ediyorum: Üç bin kitap. Maksimum 200 gram.

kobo-dr-e-kitap-270416

  1. Satır aralarını, yazının büyüklüğünü ve fontu ayarlama güzelliği

Hassas veya bir şekilde bozuk gözlere sahipseniz bu özellik sizi çok rahat ettirecek. Yazının büyüklüğünü ayarlayarak sayfaya istediğiniz kadar kelime sığdırabildiğiniz gibi, küçük yazıları okumakla sıkıntıları olan kullanıcılara da rahat bir nefes aldırabilirsiniz.

  1. Kitabın içinde kelime/cümle arama kolaylığı

O alıntı hangi kitaptaydı diye uykularınız kaçtığında telefon ışığıyla tüm kitaplığınızı yere döküp çılgınlar gibi aramayın. Bir isim yabancı geldiğinde, (başka bir dilde okuyorsanız) bilmediğiniz bir kelime ikinci kez karşınıza çıktığında arama özelliği yardımınıza yetişecek.

  1. Yeni/bağımsız yazarlara ve basım evlerine ulaşma imkanı

Konu basılı medyaysa bazı şirketlerin ve yayınevlerinin dominant bir statüye sahip olduğu inkar edilemez. Daha alternatif kitaplara ihtiyaç duyanlar için; bağımsız yazarlara şans vermek isteyenler için, fan-fiction tarzında normal olarak asla basılmayacak şeyleri incelemeye hevesli olanlar için e-kitaplar her zaman en iyi seçenek.

  1. Ağrıyan bilekler için ergonomik çözümler

Kalın kitaplar bir yana, ortalama bir kitabı uzun süre dik tutarak okumak; genç ve sağlıklı insanlar için büyük bir sorun olmasa da, bileklerinize yük bindiren bir eylem. Bilekleriyle ilgili sorunları olan, kocaman kitapları neresinden kavrayacağını bilemeyen, kitaplarını genelde masa bulunmayan rahatsız mekanlarda okuyanlar için hafif, ince bir e-okuyucu ne büyük bir nimet!

  1. Pijamalarınızla kitapçı gezme lüksü

Sahafları gezmenin romantizmine laf edecek değilim. Yatağımdan çıkmadan saatlerce kitap “vitrin alışverişi” yaptım ve bunun zevkini, bir kitabı pek de bir şey bilmeyen mağaza çalışanlarına beş kez sormadan bulabilmek ve birkaç dakika içinde kitabı okumaya başlayabilmek zevkiyle birleştirin. İşte bütün mesele bu.

LPS01.BathStock170113_WI.20-970-80

  1. Kimsenin hangi kitabı okuduğunuzu bilmemesinin sinsi rahatlığı

Kimi zaman çeviri (çünkü psikolojik romanlara içinde “aşk” kelimesi geçen isimler uydurmak satışları arttırıyor zihniyeti mevcut), kimi zaman gereksizce uygunsuz bir kapak resmi, kimi zaman da sıra dışı bir edebiyat zevki yüzünden, insan içinde kapaklarını göstermekten çok da gurur duymadığımız kitaplar okuduğumuz oluyor. E-okuyucuların harika anonimliğini takdir etmemek imkansız.

  1. Kimi e-okurlarla denizde, banyoda, havuzda kitap okuyabilme şımarıklığı

“Basılı kitaplar güneşte de görülüyor” esprisi tarihe karışalı yıllar oldu. Şimdi “e-kitaplarım en azından ıslanmıyor” esprisi yapabileceğiniz su geçirmez e-okuyucular mevcut. Gerçekten de lüks kategorisinde olan bu özellik kimilerine oldukça çekici gelebilir.

  1. Saygın yayınevlerinin kimi genç yazarlara e-kitaplarla yayın olanağı sağladığını bilmenin gururu

Neredeyse yalnızca klasikleri basmasıyla tanıdığımız Penguin de dahil olmak üzere birçok yayınevinin yalnızca e-book formatıyla yayınladığı daha riskli kitaplar mevcut. Bu risk; tanınmamış yazarlar, normalde basılamayacak veya editör tarafından daha da kesilecek uzunlukta eserler, okuyucu sayısı az olan aşırı spesifik kitaplar (bkz. Bilinmez bir ülkedeki bilinmez bir kentin beş yüzyıl önceki pencere mimarisi üzerine makaleler) olabilir. Riski basılı kitaplarla alamayan yayınevlerinin elektronik ortamda böyle bir işe girişmesi yeni şeyler keşfetmek peşindeki okurun ancak kârına olabilir.

  1. Binlerce yıl sonra hâlâ İskenderiye Kütüphanesi’nin yasını tutanlara bonus: Kimse e-okurunuzu yakamaz.

Teknik olarak yakabilir ama yaksa da kitaplarınız hesabınızda kalmaya devam edecek. E-kitaplarınız sonsuza kadar (Amazon için bu sözü veremiyoruz ama e-pub kullanılıyorsa gerçekten sonsuza kadar) sizinle kalacak. Asla ıslanmayacak, asla sayfa kaybetmeyecek, asla ateş almayacak, asla taşınırken kaybolmayacak… Mesele İskenderiye ise şunu da belirtmek lazım: Elektronik ortamda depolanan bu kitaplar, ileriki nesillerde de kaybolmama konusunda oldukça başarılı olacak gibi görünüyor. (Post-apokaliptik dünyalar için söz veremesek de.)

Tüm bunlar bir kitap kokusu etmez mi o size kalmış. Hem unutmayın, kitap okumaya devam ettiğiniz sürece kitaplara ihanet etmiş olmazsınız. E-kitapların giderek artan popülerliği düşünülürse, birçok insan şimdiden potansiyellerine ikna olmuş durumda.

 

Görseller:

techradar.com/news/portable-devices/is-this-the-end-for-the-ereader–1258968

copycrave.com/e-ink-launches-acep-e-reader-display-technology/

teknoblog.com/kobo-dr-turkiye-e-kitap-okuyucu-124285/

digitaltrends.com/mobile/best-e-readers/

 

Leave a Reply