OpenOffice’in Küllerinden Doğan Proje: LibreOffice

Sun Microsystems’in Oracle tarafından satın alınmasına tepki olarak ve OpenOffice’in genlerini taşıyan LibreOffice, çıktığı günden bu yana özgür yazılım camiasının yeni özgür ofis yazılımı oldu. Gerek arayüz gerekse altyapı olarak atası OpenOffice’e çok benzeyen LibreOffice, Google ve Red Hat gibi kuruluşların da desteğiyle önemli yol katetti.

Geçtiğimiz ay eklenti deposunun açılmasıyla beraber, kullanıcıların eklentilerini ve şablonlarını diğer kullanıcılarla paylaşabildiği LibreOffice, şu an paket deposunda onaylı 100’den fazla eklentiye sahip. Bir ayda ulaşılan bu sayı LibreOffice’in popülerliğini gözler önüne seriyor.

OpenOffice’den beri varolan bir problem olarak arayüzün eskiliği ve modern bir görünümün gerekliliği LibreOffice’in de güncel sorunlarından biri durumunda. Bu konuda atılan önemli adım olarak Citrus Projesi gösterilebilir. Mirek Mazel tarafından tasarlanan Citrus arayüzü, 1.5 yıllık bir çalışmanın ardından geçtiğimiz günlerde alternatif bir arayüz fikri olarak tartışmaya sunuldu.

Android sistemler için de geliştirilen LibreOffice’in mobil arayüzü de, yine Mirek Mazel tarafından Zest UI adındaki proje altından geliştiriliyor.

Henüz yaklaşık 1.5 yaşında olmasına rağmen LibreOffice, özgür yazılım gönüllüsü ofis kullanıcılarının yeni gözdesi oldu. Birçok dağıtımda OpenOffice’in yerini alan LibreOffice, BCC Lablarındaki bilgisayarlarda da kullanıcılara özgür bir ofis ortamı olarak sunuluyor ve öyle görünüyor ki özgür yazılımın öncü bir neferi olarak görevini başarıyla yerine getiriyor.

Leave a Reply