Country’ye Veda Ederken:Taylor Swift- “1989”

ts1989

“1989”ın albüm kapağı

 

Her ne kadar ilk albümünü 2006 yılında çıkartmış olsa da, pek çoğumuzun hayatına 2009 yılındaki hit single’ı “You Belong With Me”yle giriş yapmıştı Taylor Swift. Amerika dışındaki ülkelerde pek de popüler olmayan “country” tarzındaki şarkılarıyla dünyada beklenmedik bir başarı yakalayıp,belki de son senelerdeki en başarılı “country” sanatçısı olmuştu. Kendisi muhtemelen artık bu şekilde anılmaktan sıkılmış olacak ki; bugün yayınlanacak olan beşinci albümü “1989” tamamıyla pop tarzında olan ilk albümü olacak.

Üçüncü albümü “Speak Now” sonrasında yavaş yavaş pop türüne doğru kaymaya başlayan Swift, “Red” albümüyle başlayan bir popstara dönüşümünü “1989” albümüyle de resmen tamamlamış oldu. Swift de bu albümü “ilk pop albümü” olarak tanımlarken, kariyerinin başından bu yana ilk defa herhangi bir Country ödül töreninde ya da Country radyolarında tanıtım yapmayacağını da ekledi. “1989”ın ilk single’ı “Shake It Off” sürpriz bir şekilde, videosuyla birlikte, 18 Ağustos tarihinde yayınlanmıştı. Amerika’da “Billboard Hot 100” listesinde bir numaraya kadar yükselen “Shake It Off” bir yerde Taylor Swift’in pop müzikte de başarılı olabileceğinin kanıtı olmuştu. Albümün yayınlanmasından iki hafta önce, ilk promosyon single’ı “Out of The Woods”, bir hafta öncesinde de ikincisi “Welcome to New York” yayınlanmıştı. Bunlara rağmen albümün ikinci parçasının hangi şarkı olacağı ve ne zaman yayınlanacağı ise hala açıklanmadı. Albümün, bugün yayınlandıktan sonra, ilk haftası içinde bir milyon kaydın üzerinde satması ve  1989’un Swift’in bir milyondan çok satan üçüncü albümü olması bekleniyor.

Albüm ve single bu yayınla birlikte açıklandı.

Albüm ve single bu yayınla birlikte açıklandı.

Albümdeki şarkıların tamamında söz yazarı olarak Taylor Swift katkıda bulunmuş, hatta şu an hangisi olduğu açıklanmamış olsa da, bir şarkısı doğrudan günlüğünün sayfalarından alınan sözlere sahipmiş. Albümde ayrıca söz yazarlığı kredilerine sahip olan isimler arasında “fun.” grubunun gitaristi Jack Antonoff ve İngiliz şarkıcı-söz yazarı Imogen Heap de var, ki kendisinin ana akım medyada sık yer alan bir isimle çalışmış olması beni ziyadesiyle şaşırttı. Taylor Swift İngiliz radyo kanalı Kiss FM’e verdiği bir röportajında,  albümünde 80’li yılların sonunda pop müzikte başarılı olmuş olan isimlerden ilham aldığını, bunların başında da Madonna ve Annie Lennox’un geldiğini söylemiş, fakat ben özellikle Annie Lennox’u yansıtan bir tarz göremedim albümde. Normal versiyonunda on üç şarkı yer alan albümün, “deluxe” versiyonunda üçü yeni olmak üzere altı farklı şarkı yer alıyor. Albümde yer alan pek çok şarkının prodüktörlüğünü Max Martin ve Shellback birlikte yapmışlar, bu isimlere eşlik eden diğer prodüktörler arasında Jack Antonoff, Ryan Tedder gibi kişiler yer alırken bazı şarkıların prodüktörlüğünde Taylor Swift de yardımda bulunmuş.

İnternete birkaç gün önce sızan albüm, çok sağlam olmuş bence. İlk dinlemede üzerimde pek bir etki bırakmamış olsa da, tekrar tekrar dinledikçe pek çok şarkının aslında çok başarılı parçalar olduğunu fark ettim. Tabii, bazı şarkılardaki “Aa, ben bunu başka bir şarkıda da duymuştum.” hissini yok sayarsak. Kişisel olarak en çok beğendiğim şarkılar ise, Imogen Heap işbirliğiyle yapılan “Clean”, Katy Perry ve Taylor Swift’in arasındaki sorunlara ithafen yapıldığı söylenen “Bad Blood” ve ilk promosyon single’ı “Out of the Woods” oldu. Albümü satın almak isterseniz 28 Ekim’de iTunes Türkiye mağazasına göz atabilirsiniz.

 

Leave a Reply