Final dönemi yaklaşırken, Bilkent’te herkes yorgun ve uykusuz her sene olduğu gibi… Bizi ayakta tutan en önemli silahlarımız ise şekerli yiyecek ve içecekler. Peki hiç düşündünüz mü uykusuz kaldığınız zamanlar neden bu kadar çok abur cubur tüketmek istediğimizi?
Eğer dikkatinizi çektiyse ve düşündüyseniz sizin için Köln Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar cevabı vermiş olabilir. Yapılan araştırmalara göre, yorgunluğun kolay yiyecek tüketme isteği ve açlıkla bağlantılı hormonlarımızı ve beyin hücrelerimizi tetiklediği ortaya çıkmış.
İki farklı deney grubunun kullanıldığı araştırmada, tüm geceye uykusuz geçiren grubun atıştırmalıklar, abur cuburlar, çikolatalar ve bisküvilere, yiyecek olmayan ürünlere oranla çok daha fazla para harcamak için istekli oldukları ortaya çıkmış. Düzgün bir uyku sonrası ise deney grubu abur cuburla para harcamaya o kadar da istekli olmadıklarını belirtmiş.
MRI kullanılarak yapılan taramalarda, uykusuzluğun beynimizde amygdala ve hipotalamus bölgelerindeki aktiviteyi gözle görülür şekilde arttırdığı gözlemlenmiş. Amygdala özelliklerinden biri beynimizin ödül sistemiyle ilintili olmasıyken, hipotalamus ise açlığımızı kontrol eder. Deney gruplarında ortaya çıkan davranışlar ise beyin taramalarında çıkan sonuçla paralellik gösteriyor. Kan testleri de ortaya çıkan sonuçları doğrular şekilde ghrelin hormonunda artış olduğunu gösteriyor. Bu hormon ise bize beslenmemizi söyleyen hormon.
Deneklere yemek yedirildikten sonra iki seçenek sunulmuş; eve gitmek veya laboratuvarda deney için uykusuz kalmak. Her uykusuz gecenin sonunda ise kişilere 3 Euro verilmiş. Üniversite kitaplarından, günlük eşyalara ve abur cuburlara kadar ürünlerin listelendiği bir katalog içinden verilen parayla harcama yapmaları istenmiş. Buna karşılık abur cubur fiyatları her gün artış göstermiş ve uykusuz kalan deneklerin bu fiyat artışını aldırmaksızın paralarını yiyeceklere harcamayı seçtikleri gözlenmiş.
Deney sonuçları, kan testleri ve MRI sonuçlarıyla karşılaştırıldığında ise ortaya benzer sonuçlar çıkıyor. Deney ekibinin başı Psikolog Julia Rihm uykusuzluğun sağlığımız açısından önemli bir tehdit olduğunu ve yemek düzenimizi değiştirerek obeziteye yol açabileceğini belirtiyor.
Final dönemimizde yediklerimize içtiklerimiz dikkat edelim ama daha da kolayı uykumuza dikkat edelim, araştırmalar uykumuza dikkat edersek gerisinin geleceğinin söylüyor…