Rusya 22 Kasım günü Türkiye’den ihraç ettiği 24 ton üzümü geri gönderdi. Önceki günlerde de ithal ettiği üzüm, domates, nar vb. sebze ve meyveleri hastalıklı olduğu için kabul etmeyen Rusya’nın şu an kadar 190 tondan fazla ürünü geri gönderdiği açıklandı.
Türkiye Meyve ve Sebze İhracatı
Türkiye sahip olduğu konum itibari ile Orta Asya ve Avrupa ülkeleri arasında en çok meyve ve sebze ihracatına sahip olan ülkelerden biridir. Avrupa meyve ve sebze ithalatının %15,4’lük kısmı Türkiye’den yapılmaktadır. Fakat ülkesel bazda yaklaşıldığında Rusya Federasyonu’nun Türkiye’den açık ara en fazla meyve ve sebze ithal eden ülke olduğu görülmektedir. Bu yüzden bir kaç sene önce yaşanan Rusya’nın ürün kabul etmemesi gibi durumlar Türkiye’de büyük sıkıntılara sebebiyet vermiştir.
Geri Dönen Ürünler
Ekim ayından beri Rusya’nın geri gönderdiği meyve ve sebzeleri toplu bir şekilde verecek olursak;
40 ton Nar
23 ton Greyfurt
42 ton Marul
24,5 ton Mandalina
23,5 ton Domates
40 ton Üzüm
Ekim ayından önce de Rusya tonlarca yeşil biber, şeftali, çilek gibi ürünleri geri göndermiştir.
Sağlıksız Ürünler
Yazının bize bakan kısmına gelecek olursak, Rusya’nın bu ürünleri kabul etmemesinin sebebi Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi tarafından yapılan denetimler sırasında meyve ve sebzelerde rastlanan zararlı haşeratlar. Greyfurt ve narda Akdeniz sineği, domates ve üzümde Batı Çiçek Tripsi görülmüştür.
Bu zararlı böcekler yüzünden Türkiye’nin meyve ve sebze ihracatında daralma yaşanmış, Japonya gibi kontrol standartların yüksek olduğu ülkeler Türkiye’den sebze ve meyve ithalatını kesmişlerdir.
Ama akıllara gelen asıl soru bu geri gönderilen sağlıksız ürünlerin ne olduğu ya da şu an nerede kullanıldığı. Öncelikle şunu ifade etmekte fayda var ki Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı gönderilen bu ürünlerin sağlıksız olduğunu düşünmüyor. Rusya’nın ürünlerin kabul etmemesinin ana sebebi olarak politik uyuşmazıklar olduğu öne sürülüyor (Uçak düşürme vakası hariç). Fakat yaz aylarında çıkan haberleri hatırlayacak olursak çiftçilerin Akdeniz sineğinden ötürü çokça ürünü telef ettiğini görmüş oluruz. Yani ürünlerin hastalıklı olma olasılığı diğer ihtimallerden daha yüksek. Ama bu tabii ki bir varsayım ve kimseyi delilsiz bir sav ile itham edemem.
Son Durum
Özellikle geçen pazartesi gerçkleşen sebebi garip uçak düşürme vakasından sonra yaşanan politik sıkıntılar ekonomiyi de vurmaya başladı. Öncelikle turistlere gitmeme yönünde çağrı yapan Rusya hükumeti, yaptığı ithalatda da kısıtlamalara gitti. Yapılan açıklamalara göre de Türk mallarındaki denetimin arttırılacağını belirten Rus Hükumeti’nin bu tavrının meyve ve sebze piyasasına ciddi anlamda zarar vereceği aşikar.
2005 yılında da buna benzer bir olay yaşanmış ve Rusya 4 ay boyunca meyve ve sebze alımını kesmişti. Yaklaşık olarak 300 milyon dolara mal olan bu sıkıntılı devrin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Putin ile yaptığı telefon görüşmeleri sonucu çözüm bulmuştu. Fakat Fransa’daki olaylardan sonra “IŞİD destekçisi” damgası yiyen Türkiye’nin, Rusya ile yaşadığı son siyasi anlaşmazlıklar sonucu kolay kolay çözüm ortamı oluşamayacak gibi duruyor.
Oluşması ümidi ile….
Kaynakça
http://ekonomi.haber7.com/sektorler/haber/1357095-rus-iadesinde-ic-rahatlatan-aciklama
http://www.hurriyet.com.tr/rusya-25-ton-domatesi-turkiyeye-geri-gonderdi-28507626
http://www.ulusalkanal.com.tr/ekonomi/bati-cicek-tripsi-hastaligi-sebze-ve-meyve-ihracatimizi-vurdu-tonlarca-urun-iade-edildi-h79117.html