Meyvelerdeki Şeker Oranı Artık Hayvanların Meyve Yemesini Tehlikeli Kılıyor

Melbourne Hayvanat Bahçesi artık hayvanlara meyve vermeyi bıraktı, bunun yerine onları yeşil sebzeler ile besliyor. Bu değişimin sebebi ise meyvelerin içerdiği şekerin fazlalığından ötürü hayvanlarda diş çürümesi ve obezite görülmesi.

İnsanlar uzun zamandır bitkilerin hem tatlarını güzelleştirmek hem de besin değerlerini arttırmak için uğraşıyorlar, bir nevi onları evcilleştiriyorlar. Bu durum meyveler için de geçerli. Yapay seçilim ile meyveler daha tatlı, daha büyük, daha sulu hale geliyor. Hatta günümüzde çalışmalar öyle bir noktaya geldi ki evcilleştirilmiş meyveler ve yabani bitkiler arasında gözle görülür farklılıklar mevcut. Mesela eriklerdeki şeker oranı son yirmi yılda ikiye katlandı ve günümüzdeki şeftaliler evcilleştirilmeden önceki hallerinden yaklaşık 64 kat daha büyük.

Meyvelerdeki artan şeker oranı özellikle maymunlar ve kızıl pandalar için tehlike oluşturuyor. Bu hayvanlar özellikle tatlıya düşkünlükleri ile biliniyor ve kendilerine meyve verildiği takdirde diğer besinleri yemeyi reddediyorlar. Maymunların muz yemesi yasakken durumu daha kötü olan kızıl pandaların sadece meyvelerden elde edemedikleri vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılayacak mamalarla beslenmesine izin veriliyor. Bu mamalar da kızıl pandaların yemeyi kabul etmesi için az miktarda armut ile tatlandırılıyor.

Meyvelerde şeker oranının artması ise insanları şimdilik kötü etkilemiyor. Meyveler özelikle kalp hastalıklarının ve kanserin önlenmesinde önemli rol alıyor. Meyvenin lifli yapısı ve sululuğu içindeki fruktozun karaciğer tarafından yavaş yavaş emilmesine neden oluyor. Bir meyve ne kadar şekerli olursa olsun bu özelliklerinden ötürü insan bünyesine şekerli bir içecek tükettiğinizde olduğundan çok daha yavaş etki ediyor. Bu da meyvelerin insanlar için riskli olmasının önüne geçiyor. Hatta bir insanın sadece meyve yiyerek içindeki şekerin zararlı etkilerini görme ihtimali imkansıza yakın. Yine de siz de diyetinizde meyve yerine yeşil sebzelere ağırlık verebilirsiniz. Sonuçta meyvelerin şeker oranlarını araştırmada görev alan veterinerlerden bazıları bu konudaki bulguları doğrultusunda yeşil sebzelere ağırlık verme kararı almış.

Kaynakça:

Photo by Ivan Jevtic on Unsplash

https://www.dailymail.co.uk/news/article-6223529/Melbourne-Zoo-stops-giving-fruit-animals-making-fat-rotting-teeth.html

https://www.newsweek.com/zoo-weans-animals-fruit-because-its-increased-sugar-makes-them-fat-and-rots-1145259

https://www.smh.com.au/national/zoo-won-t-panda-to-taste-says-fruit-s-too-sweet-for-its-monkey-menu-20180928-p506lb.html

https://weather.com/news/news/2018-10-03-fruit-so-sweet-zoo-stopped-feeding-them-to-animals

Leave a Reply