Futbolcular özleri gereği inanılmaz disiplinli ve de çalışkan olmalıdır. Bunun birçok kanıtı da şu an günümüzde aktif olarak oynayan futbolcularda mevcuttur. Birçok futbolcu yeteneklerinin verdiği öz güven ile kendi kariyerlerini mahvetti. Ancak bazı futbolcular da şartlar ne olursa olsun inanılmaz bir disiplin, özveri ve de çalışkanlıkları ile dağın en altından en tepesine inanılmaz bir şekilde yükseldiler. İşte hikayemiz de çöpçü olarak başlayan ancak sahip olduğu bu karakteristik özelliklerden dolayı şu anda Chelsea’de forma terleten bir futbolcuyu anlatıyor. Gerek herkese saygısı, gerek ise de mütevaziliği ile birçok futbolseverin gönlünü kazan o yıldız futbolcu N’golo Kante.

Kante bir göçmen ailenin çocuğu olarak 29 Mart 1991’de Paris, Fransa’da dünyaya geldi. Babasını çok küçük yaşlarda kaybeden Kante, kardeşlerine bakabilmek için neredeyse tüm ailenin sorumluklarını yüklenmeye hazırdı. Zaten bu sorumluluk duygusu da onun başarısının altın anahtarı olacaktı. Diğer çocuklar hayal dünyalarında eğlenirken Kante ise daha 7 yaşında bu acımasız hayatta çöp toplayıcılığı yaparak hayata tutunmaya ve de ailesine destek olmaya çalışıyordu. Ancak verdiği emeğin hiçbir şekilde karşılığını alamayan Kante hem kendisi hem de ailesi için farklı yollara başvurmayı planlıyordu.

1998 yılında, Fransa Dünya Kupası’nı kazandıktan sonra taraftarların bıraktığı çöpler Kante için adeta birer ganimetti. O çöpler ile daha fazla para kazanarak finansal durumunu bir nebze de olsa düzeltti ve de Kante için farklı bir kapıyı açtı. Netice de o dönem kupayı kaldıran kadroda bulunan göçmen futbolcular, göçmen çocuklara adeta umut olmuştu. Böylelikle birçok göçmen çocuk futbola yönelmeye başladı ve kahramanımız Kante de bu çocukların arasında bulunuyordu.

Evlerinin yakınında açılan JS Suresnes’e kaydolarak futbol kariyeri için ilk adımını attı. Diğer çocuklar ile arasında 3 yaş olmasına rağmen bu dezavantajı avantaja çevirmesi çok uzun sürmedi. Edinmiş olduğu çalışma disiplini, azmi ve de futbola duyduğu tutkusu ile herkesi kendine hayran bıraktı. Hatta hocası Pierre Ville onun için şunları söylüyor: “Kante, küçük görünüşü nedeniyle büyük takımların radarının dışında kaldı. O zamanlar bütün gün top çalmaya çalışıyor ve sahanın bir ucundan diğer ucuna top sürüyordu. Bu ona hiç kimsenin öğretmediği özel bir antrenman rutiniydi.” Kante kendi limitlerinin her daim zorluyordu ve de bu zorlama zaten ona geri dönüş yapmak üzereydi.

Kante kulüpte 4 yıl geçirmesinin ardından büyümeye başladı. Hem fiziksel hem de mental olarak büyüdü ve gelişti. Kante’nin olgunluğu ona bir akademide iş bile kazandırdı. Küçük çocukları eğitmek için görev alan seçilmiş genç yıldızlardan oluşan bir ekibe katıldı. Orada da hiçbir şekilde çalışmasından ödün vermeyen Kante, en sonunda hayal ettiğine ulaştı. Yeşil sahalarda top peşinden koşturan bir futbolcu oldu ve Boulogne’ye transfer oldu. 2011 – 2013 yılları arasında orada ter döktükten sonra Caen’e transfer oldu. Kendisini yeşil sahalarda gösterdikten sonra Kante için kariyerinin parlaması devam etmekteydi.

Kante bir futbolcunun gerçek bir futbolcu olduğu yere, futbolun kalbine yani İngiltere’ye en sonunda geldi. İlk takımı olan Leicester City’ye 2015 yılında 8 milyon sterline transfer oldu. Orta sahada inanılmaz boy göstererek tüm dikkatleri üzerine çekti. Sezonun takımının ödülünü alarak takımının o sezonki başarasına ciddi bir katkıda bulundu. Bunun yanı sıra toplam 175 top kapma ve 157 müdahale ile sezon boyunca bunları en fazla yapan futbolcu oldu. Bu başarısından etkilenen Chelsea onu 32 milyon sterline transfer etti. Chelsea’de inanılmaz başarılara imza atan Kante sadece Chelsea ile kalmayıp bunun yanında ülkesini de zafere götürdü. 2018 Dünya Kupası’nı kazandı ve de Chelsea’yi 2021 yılında Şampiyonlar Ligi galibiyeti beraberinde geldi. O zamandan beri de Chelsea’nin vazgeçilmez oyuncularından birisiydi.

Şimdi ise Chelsea’de olan kötü gidişat ve de yaşından dolayı artık Al Ittihad’ın yolunu tuttu. Ancak ne olursa olsun Kante tüm herkese disiplinli olmanın ne demek olduğunu, çalışmanın önemini ve de her ne olursa olsun hiçbir şekilde vazgeçmemenin ne demek olduğunu net bir şekilde gösterdi. 7 yaşında küçük bir çocuk iken Dünya Kupası galibiyetinin kutlamalarını izlerken 27 yaşında o galibiyeti sağladı. İnanılmaz bir kariyere sahip olan Kante hayal edip ve de çalışmanın sonunda her şeyin mümkün olabileceğini gösterdi.

Kaynakça:

https://www.goal.com/tr/galeri-listesi/portre–ngolo-kante-bir-coep-toplayici-goecmenin-yasam-muecadelesi/16be8ivzvjjhg14c36nvy1m0hr#cs7072d8c7282e5d8a

https://lifebogger.com/tr/ngolo-kante-%C3%A7ocukluk-katl%C4%B1-art%C4%B1-anlat%C4%B1lmam%C4%B1%C5%9F-biyografi-ger%C3%A7ekler/

Resimler sırasıyla Sports Illustrated, PorEsto, Opera News Detail, The Times, Trinbuna, Sky Sports, Chelsea News’dan alınmıştır. Kapak fotoğrafı TRT Spor’dan alınmıştır.

Leave a Reply