Bir problem belirledikten sonra aklınıza insanların hayatlarına pozitif etkiler bırakabilecek, belirlediğiniz problemi hedef alan bir fikir buldunuz. Sizinle birlikte, fikrinizi hayata geçirebilecek; kişiliklerine ve donanımlarına güvendiğiniz insanlarla hatta arkadaşlarınızla girişim ekibinizi oluşturdunuz. Gerekli finansal araştırmalar ve fikrinizle ilgili sektörü inceledikten sonra fikir aşamasındaki girişiminize yatırımcıların para yatırma ihtimalinin düşük olduğu düşüncesinde karar kıldınız. İlk prototipi çıkarmak için gerekli olan finansal desteği elinizdeki hazır sermayeden elde etmeye çalıştınız. Eğer sermayeniz yok veya yeterli değilse ailenizden hatta yakın çevrenizdeki dostlarınızdan rica ettiniz. İlk prototipi zor da olsa uzun bir aradan sonra yapmayı başardınız. Tebrikler !!! Yolculuk daha yeni başlıyor. Fikrinize olan inancınız çok sağlam. İnsanların fikrinizi beğeneceğinden, onların ihtiyaçlarını karşılayacağından şüpheniz yok. Tabii ki bu argümanınızın doğrululuğunu fikrinizi, prototipinizi piyasaya sürmeden, yani test etmeden bilmenizin imkanı yok. Bu bir diğer anlamda, yeniden finansal destek ihtiyacınız olduğu anlamına geliyor. Ve artık, yatırımcıların kapısını çalmanın vakti geldi. Bu süreçte yapmanız gereken ve hazırlanmanız gereken şeyler neler?
Yatırımcı Seçimi
Evet, doğru okudunuz. Siz yatırımcı seçeceksiniz. Finansal destek istediğiniz yatırımcının aynı zamanda yapacağınız işle ilgisi olup olmadığını, gerekli bilgi donanımına sahip olup olmadığına dikkat etmeniz sizin ilerde yapacağınız hataları yatırımcının önceden görüp engellenmesi ve sizi yeri geldiğinde bilinçlendirmesi açısından çok önemli.
Ekip Durumu
Ekibinizdekileri insanları işin ehli insanlardan seçmiş olmanız yatırımcı için çok önemlidir. Görev dağılımı yapıp yapmadığınız, ekibinizin kaç kişiden oluştuğu, ortaklarınızın iş geçmişi olup olmaması, eğitim geçmişi vb. Örneğin; bir internet girişiminiz var, ekibinizde üç kişi var, üçü de bilgisayar mühendisi. Bu durum bir yatırımcı için hoş olmayan bir durumdur.
Finansal Analiz
Prototip oluşturana kadar ne kadar para harcadığınız, hazırladığınız iş planınız, değişebilir piyasa durumlarına göre uygulayacağınız strateji değişiklikleri, yatırım aldıktan sonra ne kadar miktarda ürünü, hangi fiyatla, hangi lokasyonlara süreceğiniz ve bunun ne kadar gider oluşturacağı, ortalama ne kadar bir süre sonra kar yapmaya başlayacağınız, elde edilen karla veya belli bir zaman sonra ürüne ekleyeceğiniz özelliklerle oluşacak tahmini gider ve gelir bilgileri yatırımcının kafasındaki soruların bir çoğunun çözülmesi için önem teşkil etmektedir. Sonuçta yatırımcı size yardım etmek için değil; para kazanmak için yatırım yapmak ister. O yüzden, girişiminizin sonunun öngörülebilir olması yani A,B ve C şartlarında olağan dışı bir durum olmadıkça 1 yıl sonra bu kadar satış sonrasında şirketin değerinin X değerinde, 2 yıl sonra şu kadar satış sonrasında Y değerinde olmasının öngörülebilmesi yatırımcının kanının size kaynamasını sağlayacaktır.
Fikre Olan İnancınız
Yatırımcının gözünüzdeki ışığı farketmesi çok önemli. Fikre ne kadar bağlı olduğunuz, bu fikri hayata geçirmek için nelerden fedakarlık ettiğiniz ve edebileceğiniz, ortaklarınızın işe olan bağlılığı yatırımcı etkileyen faktörler arasındadır. Hatta bazı yatırımcılar ikinci kalite fikri hayata geçirmeye çalışan birinci kalite girişimciyi, birinci kalite fikri hayata geçirmeye çalışan ikinci kalite girişimciye tercih etmektedirler.
Ekmek aslanın ağzında deyimini hepimiz duymuşuzdur. Benim görüşüme göre, bir girişimci adayı için ekmek aslanın ağzında değil midesindedir. Yatırımcı karşısında şansınızın bol olması dileğiyle, iyi günler !!!
KAYNAKÇA
https://oregonnvc.files.wordpress.com/2010/02/presentation-main.jpg