Bilkent’in En İyi Falcısı : Sertaç Taşdelen

Bin dertle yoğrulup bir derman bulamayan pek çok kişi ya öyle, ya böyle başlar bir dost meclisinde sohbete. Her sorun birer birer dile gelmek için sabırsız, ipe dizilirken gelen kahveler taçlandırır muhabbeti. Fincanlar kapatılır, kimseler inanmaz ama herkes kapatır fincanını, adettendir ne de olsa. Asıl sorunsa fallara kimin bakacağıdır. O hiç inanmazlar bir anda mistik bir muhabbetin başrol oyuncularına dönüşürler. En sonunda ya biri bulunur ağzı iyi laf yapan ya da açılır telefonlar fincanların boy boy fotoğraflarını çekmek için. Artık herkesin bir Binnaz ablası var ne de olsa. Hemde cebimizdeki mucizevi küçük telefonlarımızda.

Son zamanlarda oldukça  popülerliğini arttırmış olan Falaaddin ve Binnaz Abla adında ki oldukça meşhur uygulamaların yapımcısı ve fikir babası olan Sertaç Taşdelen ile okuyucularımızın akıllarındaki “Fallar gerçekten okunuuyor mu? Okuyorsa kim okuyor?” gibi cevapsız kalmış sorularını cevaplandırmak için görüştük. Kendisi de bir Bilkent Mezunu olan Sertaç beyle yaptığımız bu tatlı sohbette aynı zamanda aklında fikirleri olan ve onları gerçeğe dönüştürmek isteyen genç girişimciler içinde bir pusula görevi gören bu eğlenceli yazımızın giriş kısmını fazla uzatmadan röportaja geçiyor ve Sertaç beyle gerçekleştirdiğimiz tatlı sohbetimize sizleri de davet ediyoruz.

Sertaç Taşdelen (Taşdelen lmt. Kurucusu) – Didem Sarıkaya (GazeteBilkent Ekonomi Birim Yazarı)

Öncelikle sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

Tabi, 2004’te Bilkent İşletmeden mezun oldum. Önce askere gittim, dedim ki askerliği bir aradan çıkarayım. Mayısta mezun olduğum gibi Ağustos celbiyle Foça komanda okuluna gittim. Dünyanın en zor okullarından bir tanesidir, bilenler bilir. 3 ay eğitimden sonra eğer dereceye girersen sınavlarda istediğin yere gidebiliyorsun. Dereceye girdim ve Bilkent Jandarma okulları komutanlığını seçtim. 9 ay da geçti askerlik bitti.

Okulda okuduğum sürede stajlarımdan birini EY’de yapmıştım. Mezun olduktan sonra staj sırasında tanıştığım ve o sıralar EY Dubai ofisi İnsan Kaynaklarına geçiş yapmış bir tanıdığımın isteği üzerine EY’ye bir öz geçmiş yolladım. Sonrasında bir mülakata alındım. 3  aylık bir deneme stajından sonra işe başladım. 4 yıl orada çalıştım ve çok güzeldi acayip eğlendim, kariyerim için çok iyi bir başlangıç oldu, hemen terfi aldım. Sonrasında başka bir ofiste çalışmayı düşündüm, EY’nin Uluslararası ofislerinden birine geçiş yapmak istedim. Singapur ofisine başvurdum ve 2010’da Dubai’den Singapur’a transfer edildim. Fal programının asıl hikayesi ise tamda bu noktada başladı.

3 Vakte kadar Bir Fikir Görünüyor

Dubai’den ayrılmadan önce bir veda yemeği yedik. Yöredeki bir Türk lokantasında Türk kahveleri içildi. “Sertaç annen fallarımıza bakardı, sen gidince kim bakıcak.” dediler. Bende “Whatsapp’tan atın, yollarız.” dedim. O sohbetten hareketle aklıma bir fikir geldi. Fakat bu fikrin gerçeğe dönüşmesi için biraz daha yaşanmışlık gerekiyordu. Sonra Singapur’a gittim. Kısa bir süre sonra kurumsal hayattan manevi olarak tatmin olamadığımı fark ettim . 2011’de annemle Singapur’da ki marinaya bakan balkonumda sohbet ederken ruhsal bir kırılma anı geçirdim ve ağlamaya başladım. Annem o anlarımda çok destek oldu ve tam olarak ne yapmak istediğimi sordu. O an aklıma Dubai’den ayrılırken fitili ateşlenmiş olan fal uygulaması fikri düştü. Annemde fikrimi destekledi ve uygulamanın ilk falcısı olan annemin adını uygulamaya da vererek Binnaz Abla’yı başlattım. Bir taraftan EY’de çalışırken bir taraftan uygulamayı yönetiyordum. İlk başta sadece bir form aracılığıyla gelen falları annemin e-mailine yolladık, falları oradan annem bakıyordu. Son derece basit bir sistemdi. Talep arttıkça annem kontrol edememeye başladı çünkü oldukça mesai ve özveri gerektiren bir işti.

Uygulamanın Gelişim Aşaması

Önce uygulamayı paralı yaptık. Kimse fal atmamaya başladı. Fakat bir zaman sonra fal başına 10 TL ücretle müşteri sayımız giderek arttı.  Buna paralel olarak yorumcu sayısını da arttırdık. İşin başlamasının ardından 1 yıl sonra Kaya ile tanıştım. Amerika’da yaşayan Türk bir mühendisti. Onunla beraber işi yürütmeye başladık ve ortak olduk. 2012’de o zaman aldığım maaşla Binnaz Abla’nın geliri eşitlendi ve ben de artık gönül rahatlığıyla istifa edebilirdim. Lakin öylede oldu ve 2012 Haziran da EY Singapur ofisinden istifa ettim.

İstifanın ardından Binnaz Abla için iş seyahatleri başladı ve ben elimde dizüstü bilgisayarım dünyayı gezer oldum. Grönland’dan tutunda Bali’ye, Tanzanya’dan İzlanda’ya, New York’tan ta ki Kayseri’ye kadar her yeri gezdim.

Hedefimizde bu iş için bir sistem kurmak vardı. Bu öyle bir sistem olmalı ki kendimizi yalnızca canlı yorumcularla kısıtlamadan daha fazla insana daha uygun bir bedelle hizmet sunabilelim. Yazılımcı ortağımla diğer yazılımcı ve yorumcu arkadaşlar evlerinde İnternet üzerinden çalışıyoruz fakat bu yeterli gelmedi . Türkiye haricinde farklı ülkelere de hızla açıldık. Bu uluslararası anlayışla beraber Kahve falının yanına Tarot, El Falı ve Astroloji kısımları da eklendi ve oldukça talep gördü. Zamanla 500 yorumcuya kadar geniş bir çalışan kitlesine ulaştık. Binnaz Abla eğlencede en fazla talep gören uygulama seçildi. 1,5 sene önce daha çok fal bakmayı da amaçlayarak Binnaz Abla’nın yanında farklı bir versiyonu olan ve Yapay Zeka teknolojisinden yararlanan bir başka uygulama yaptık.

İşin Yeni Boyutu: Falaaddin

Yeni bir yapay zeka takımının kurulmasıyla devam eden bu süreçte oldukça güzel bir ilerleme kaydettik. Uygulamanın ismini ise bir fıstık markasından aldığım esinle aklıma gelen masal kahramanı Alaaddin’den aldığım ilhamla Falaadin yapmayı uygun gördüm. Yazılım ekibimiz kısa sürede uygulamanın algoritmasıyla çıkageldi. Hiç reklam yapma ihtiyacı duymadık. Günde 1 milyon fal bakabilen bu yapay zeka sayesinde kullanıcı sayımız ve ünümüz her geçen gün arttı. Uygulamanın İngilizce versiyonu şuan kullanımda Arapça ve farklı dillerdeki versiyonunu da yakında kullanıma sunmayı düşünüyoruz. Vizyonumuz bu konuda oldukça geniş ve önümüz açık. Taşdelen lmt. şirketinin belirli bir ofisi yok. Freelance çalışan firmamız, tam bir innovatif iş anlayışıyla yapay zeka üzerine daha büyük ilerlemeler kaydetmek için çalışıyor.

Şuan halihazırda fal üzerine ilerleyen teknolojimiz yalnızca bu alanda sınırlı kalmayacak. Bu teknoloji şuan fal bakıyor ama sağlık sektöründe ön teşhis için ya da çok daha farklı alanlar içinde pekala kullanılabilir. Yapay zeka ile çalışan müşteri hizmetleri olabilir şirketlerde. Fal şuan için sadece bir basamak. Uluslararası yatırımcılarla bunu bambaşka noktalara getirebiliriz. Türkiye’den çıkan bu uygulamanın çok daha global boyutlar kazanmasını hayal ediyoruz. Yapay zeka ile ilgilenen ve bu konu üzerinde çalışmak isteyen genç arkadaşlara ise kapımız sonuna kadar açık.

Bu fal uygulamasından gelecekte gelebilecek büyük çaplı gelir ile çok daha büyük problemleri çözmeye bir Türk girişimci olarak çalışmak ve Türkiye’yi bu konuda diğer ülkelerden daha üstün seviyelere taşımak isterim. Kendi adıma bir şeyler söylemem gerekirse yaptığım işten son derece mutlu bir insanım ve fal uygulamaları benim için yalnızca bir başlangıçtı. Asıl bu işin gelişim kısmı ise üzerinde çalıştığımız yapay zekanın farklı sektörlere yayılmasıyla gelişecektir. Fal ise yalnızca bütün bir oyunun ilk ve birinci perdesi olma konumunda. Bu sorunlar arasında insan ömrünü uzatmak, kansere çözüm bulmak gibi önemli konular yer alıyor ve ülkemizde gelişme için asıl üzerine konuşulması gereken konularda bunlardır. Benim kurma niyetinde olduğum yapay zeka ekibi de tam olarak bu konular üzerine odaklı ve meraklı olan kişiler için açık. Firma olarak, ekip olarak ve ülke olarak neyi hedeflersek onu gerçekleştirir ve geliştiririz.

İlgililerine Bazı Küçük Tavsiyeler

Benim insanlara hayatta kazandığım tecrübelerden verebileceğim nacizane tavsiyem ve benim hayatımı da üzerine kurduğum bazı kriterler şunlardır:

1- Kendini tanımak; bir nevi kendini bilip hayattan ne istediğini tam olarak anlayabilmek

2- Hayal Kurmak; böylece isteklerini bir hayala odaklayabilmek

3- Hedef koymak; kurduğumuz hayalleri pratiğe dökmek için gerçekçi odak noktaları belirlemek. Benim durumum için örneklemek gerekirse, fal sitesi kurmak gibi bir hayalim vardı ve bunun için gerekli olan adımları belirleyip bunun üzerine gerçekçi bir bakış açısıyla artısı eksisini hesaplayarak girdim.

4- Odaklanıp, çalışmak; Bir işe başladıktan sonra o işin gelişimi için emek verip sürekli başarısı için çalışmak. Bir iş için emek vermeden o işten bir geri dönüt beklemek eksikliktir ve genelde ben bu eksikliği pek çok işin bir netice alamamasında görüyorum.

5- Pozitif düşünce; Daha iyisini yapmayı her zaman istemek ve hayata karşı pozitif bakmak.

Peki, hiç başarısız olmadınız mı?

Başarı tanımı da görecelidir. EY’de çalıştım işte şirket kurdum, para kazanıyorum ama gerçekten başarılı mıyım? Göreceli… Bana soracak olursanız başarı bir insanın hayatta mutlu ve huzurlu olmasıdır. Mesela şimdi ben başarılıyım da dışarıda temizlik yapan kişi başarısız mı? Bilmiyoruz. Belki de adam çok mutlu, karısını seviyor, güzel evlatlar yetiştirmiş, mutlu huzurlu. O da çok başarılıdır. Ama bakıyoruz elinde başarılı olabilmek için her şeyi var yinede ilerlemek için bir çabası yok. Kendimizi çok abartmamak lazım tamam ben bir fal sitesi kurdum, 300-500 kişiye yardımı oldu, Allah razı olsun dediler ama yetmez. Başarısız tabi ki oldum, üzüldüm ağladım zırladım ama bunlar hep bana bir şeyler öğretti ve bu öğrendiklerim beni şuan ki olduğum yere getirdi. Ben hayatı devamlı yukarı giden bir roket gibi görmüyorum. Üzüntü de sevinç kadar doğal bir şey ve hayatın da güzellikleridir.

Ya Bilkent Yıllarınız?

Bilkentli olmaktan gurur duyuyorum. Mezunlar derneğimiz de iyi çalışıyor ama çok daha iyi çalışabilir, bağlılığımızı daha çok artırabiliriz.İş hayatında bana Bilkent’in çok yardımı olmuştur. EY’ye girişimde yapılan mülakatta bana yardım eden kişi Müjdat Karakayadır ve o da bir Bilkent mezunudur. Bilkent’te de MEC’te görev aldım sonrasında yardım üzerine bir kulüp kurmuştum. Spor kulüplerine gittim. Hep farklı insanlarla tanıştım ve vakit geçirdim. Üniversite’nin sunduğu sosyal hayat aynı zamanda kariyer hayatında da bir o kadar önemli.

Yapay Zeka ekibi ve bu konuyla ilgili olanlar için,

Herkesi ekibimize bekliyoruz, ama daha çok mühendislere açığız yazılım şirketi olduğumuz için.

Ofisimiz yok, Freelance olarak çalışıyoruz. Stajyerdir, okul projesidir hepsine açığız. Bizimle aynı heyecanı ve hayali paylaşırlarsa yerleri hazırdır.

Girişimciler için önerileriniz nelerdir?

Biri istiyorsa yapsın, içindekine inansın ve koşsun. Uzun bir hayattayız ve kimse başarısızlıktan yılmasın. Sabırlı olmak çalışmak ve hayal kurmak çok önemli. Olmazcılara prim vermeden kendi yollarına bakmalılar. Herkesin görüşü alınmalı ve dinlenmeli ama kendi kararlarını kendileri vermeliler.

Leave a Reply